Vader houdt baby vast met stoere meisjesnamen

In de lijst met populairste babynamen staan veel stoere meisjesnamen. Met behulp van de 24Baby-namentool hebben we gekeken welke namen jullie stoer vinden klinken. Ben jij op zoek naar een stoere naam voor je toekomstige dochter? Doe hier inspiratie op met 20 stoere meisjesnamen, inclusief de betekenis.

Wat zijn stoere meisjesnamen?

Wat je ‘stoer’ vindt, verschilt per persoon. Aan de hand van jullie stemmen in de babynamentool lijken er wel een aantal kenmerken te zijn die vaak aan een stoere meisjesnaam worden toegeschreven.

Korte namen

Of het nu gaat om een afkorting van een andere naam of een naam die van zichzelf al kort is, korte meisjesnamen worden vaak als stoer gezien. Bij meer dan twee lettergrepen is de kans dat mensen een naam stoer vinden kleiner.

Engelse namen

Namen met een Engelse klank duiden jullie vaak aan als ‘stoere meisjesnamen’.

De letter X

Als de letter X in een naam voorkomt, wordt hij vrijwel altijd gezien als stoer. De harde klank van de letter en de internationale uitstraling dragen hier waarschijnlijk aan bij.

Uniseksnamen

Voor meisjes worden uniseksnamen opvallend vaak als stoer gezien. Wellicht heeft dat ermee te maken dat mensen geneigd zijn om meisjes als ‘schattig’ te zien en jongens als ‘stoer’. Bij een genderneutrale naam is dat onderscheid minder duidelijk, waardoor mensen bij meisjes ook eerder aan stoer zouden kunnen denken.

Stoere meisjesnamen top 20

Jullie classificeren veel meisjesnamen als stoer. Ben je op zoek naar stoere meisjesnamen? Dan kan je inspiratie opdoen met deze top 20.

1. River

River is een uniseksnaam die afkomstig is uit het Engels. De betekenis is ‘rivier’. De naam River komt in Nederland voor sinds begin jaren ’90 en wordt hier door zo’n 270 mannen en 145 vrouwen gedragen. De naam kan ook worden afgekort tot Riv.

2. Xenna

Xenna is nog een redelijk zeldzame naam die ‘gastvrij’ betekent. De naam Xenna is een moderne naam die pas sinds begin 2000 wordt gebruikt. Er zijn 40 vrouwen die de naam Xenna dragen.

3. Tess

Tess is afgeleid van Theresia. Deze naam kan verschillende betekenissen hebben, waaronder ‘warmte, zomer’ en ‘jageres’. Tess is een populaire meisjesnaam die al jaren afwisselend in de top-5 van populairste meisjesnamen staat.

4. Saar

Saar betekent ‘vorstin’. Het is de vrouwelijke vorm van ‘sjar’, dat ‘vorst’ betekent. De naam is een afkorting van Sara. Die naam is bekend uit de Bijbel, zij was de vrouw van Abraham. Saar is vanaf 2001 in razend tempo populair geworden. Waar in 2008 slechts 87 meisjes de naam kregen, werd Saar in 2018 maar liefst 500 keer als babynaam gekozen.

5. Lux

Lux is een uniseksnaam die is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’. Dit betekent ‘licht’. Eerst werd de naam alleen voor meisjes gebruikt, maar vanaf 2010 ook voor jongens. De naam stijgt ieder jaar iets in gebruik voor zowel jongens als meisjes.

6. Ruby

Ruby is de Engelse naam voor de edelsteen robijn. Deze steen dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘ruber’. Dat betekent ‘rood’, de kleur van de steen. Het is ook de geboortesteen van de maand juli. De meisjesnaam Ruby komt in Nederland ruim 2.100 keer voor.

7. Kensi

Kensi is een afgeleide van de Engelse meisjesnaam Mackenzie. Die naam verwijst naar het Keltische woord ‘caoin’, dat ‘knap, mooi’ betekent. Het is een redelijk nieuwe naam. Hij kwam rond 2010 in gebruik en stijgt sindsdien in populariteit. Er zijn ruim 300 meisjes en vrouwen die deze voornaam hebben.

8. Maud

Maud is een Oudfranse vorm van de naam Mathilde. De betekenis is afkomstig van het Oudsaksische woord ‘maht’, dat ‘macht’ betekent. De naam steeg eind jaren negentig fors in populariteit en was het populairst in 2005. Toen kregen ruim 600 meisjes deze naam, waarmee de naam de top-10 van populairste stoere meisjesnamen bereikte.

9. Vesper

De meisjesnaam Vesper komt van het Latijnse woord ‘vespera’ en betekent ‘avond’ of ‘Avondster’. In het Latijn was Vesper vooral een jongensnaam. Hoewel de naam nog steeds af en toe aan een jongen wordt gegeven, is het tegenwoordig voornamelijk een meisjesnaam.

10. Riley

De naam Riley wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt. Hij is afgeleid van een achternaam. In het Engels betekent deze naam ‘het oogsten van de rogge’, ‘rye’ betekent ‘rogge’. Als jongensnaam komt Riley ruim 1.200 keer voor. Als meisjesnaam is deze naam in opkomst, hij komt iets meer dan 200 keer voor als vrouwelijke variant.

Vader speelt met dochtertje met stoere meisjesnaam

11. Puck

Puck komt uit het Engels en betekent ‘kabouter, rakker’. De naam komt van het Oudengelse woord ‘puca’. Dit was een mythologisch wezentje, een ondeugend geestje of kaboutertje. Bijna 5.000 meisjes en vrouwen heten zo.

12. Esmé

Esmé is een Engelse naam van Franse herkomst. Vermoedelijk komt het uit het Latijnse woord ‘aestimatus’, dat ‘geacht’ betekent. Oorspronkelijk was dit een jongensnaam. Tegenwoordig wordt de naam gerekend onder de stoere meisjesnamen.

13. Roxanne

Roxanne komt uit het Perzisch en betekent ‘stralend, schitterend’ of ‘morgenstond, zonsopgang’. In totaal heten 3.000 vrouwen en meisjes zo. De naam wordt ook wel gespeld als Roxeanne of Roxan.

14. Bo

Bo wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt. De jongensnaam is waarschijnlijk afgeleid van Willibrord. Voor meisjes houdt de naam wellicht verband met het Franse ‘beau’, dat ‘mooi’ als betekenis heeft. Ook Beau wordt wel als naam gebruikt, voor zowel jongens als meisjes.

15. Lauren

Lauren betekent ‘gelauwerde’ of ‘afkomstig uit Laurentum’ (Italië). De naam is afgeleid van Laurentius. Tussen 2014 en 2016 verdubbelde het aantal baby’s dat deze naam kreeg. Lauren staat in de top 20 van meest populaire meisjesnamen.

16. Suus

Suus is afgeleid van Susanna. Die naam is afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, dat ‘lelie’ betekent. In totaal komt Suus 1.100 keer voor. Ook Suze wordt steeds vaker als naam gegeven aan meisjes.

17. Zoë

De naam Zoë is afkomstig van het Griekse woord ‘zoè’ of ‘zooè’, dat ‘leven’ betekent. Dit woord wordt soms ook wel vertaald als ‘heilige’. Er zijn bijna 11.000 vrouwen en meisjes die de naam Zoë dragen. De naam is vooral de afgelopen vijftien jaar erg populair geworden.

18. Cato

Cato komt van het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent. Daarnaast was het een predicaat dat in het oude Rome werd toegevoegd aan bestaande namen, om te laten zien dat iemand heel wijs was. De naam Cato komt ruim 2.000 keer als voornaam voor in Nederland.

19. Charlie

Charlie is een afkorting van Charlotte, dat dan weer is afgeleid van Karel. De naam wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt en komt voor beide geslachten ongeveer 900 keer voor.

20. Jill

Jill is een Engelse naam die oorspronkelijk van Gillian afstamt. Mogelijk verwijst de naam naar het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. Die baardharen staan symbool voor jeugdigheid. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Er zijn rond de 6.500 vrouwen die Jill heten en 37 mannen die deze naam dragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app