Wat is er nou leuker dan je kindje in je buik te kunnen zien? Precies. Daarom is het mogelijk om behalve de twee medische echo's ook op eigen initiatief extra echo's (pret-echo's) te laten maken. De achttien weken zwangere Laurien Kloosterboer neemt 24BabyTV mee naar zo'n echo bij Echopraktijk De Linde in Leiderdorp. Ook krijgt ze te horen wat het geslacht van haar kindje is.

Verschil medische echo en pret-echo

“We doen de geslachtsbepalingsecho aan de hand van een 2D-echo”, vertelt echoscopiste Willemijn Karstens. “Deze echo gaat in principe hetzelfde in zijn werk als de medische echo.” Ondanks dat we niet voor een medische echo komen maar voor een pretecho, kan Karstens wel eventuele afwijkingen opmerken. “We zijn hier in de eerste plaats niet naar op zoek, maar bij iedere echo zou je iets tegen kunnen komen. De echoscopisten die hier werken zijn medisch opgeleid dus we zouden dat ook kunnen zien. Mochten wij iets tegenkomen dan vertellen we dat de ouders en overleggen we dat met de verloskundigen.”

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Niet verlegen

Gelukkig verloopt de zwangerschap van Kloosterboer voorspoedig. En is het niet lang zoeken om het geslacht vast te kunnen stellen. “Hij is niet verlegen”, vertelt Karstens. “Daar is geen twijfel meer over mogelijk.” Kloosterboer ziet direct wat ze bedoelt: “Oh! Hij laat het inderdaad wel duidelijk zien.” Karstens feliciteert haar met haar zoon. “Wat leuk…” verzucht de trotse moeder.

2D, 3D en 4D

Behalve de geslachtsbepaling kijken we ook naar de groei van de hersenen, luisteren we naar het hartje en zien we Kloosterboers zoontje drinken in haar buik. Ondanks dat dit slechts een 2D-echo is met een zwart-wit beeld kan ze duidelijk haar kindje zien. Ook krijgt ze een afdruk van de echo mee naar huis. Over een aantal weken komt Kloosterboer terug voor een 3D of 4D-echo waarbij ze haar zoontje nog duidelijker kan bekijken.