3 maanden zwanger, termijnecho

De termijnecho is een echo die vroeg in de zwangerschap wordt gedaan. Meestal is dit dan ook de eerste echo. Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Omdat de termijnecho vaak in de 12de week van de zwangerschap is, wordt deze ook wel de 12-wekenecho genoemd.

De termijnecho vindt doorgaans plaats als je 8 tot 12 weken zwanger bent. Deze kan plaatsvinden bij je verloskundige, maar ook in het ziekenhuis. Als de echo wordt gedaan binnen 10 weken is het bijna altijd een inwendige echo. Is de zwangerschap langer op weg, dan kan deze ook uitwendig worden gedaan. Voor een uitwendige echo wordt normaal gesproken gevraagd om met een volle blaas te komen. Lees voor meer informatie over inwendige en uitwendige echo’s onze algemene pagina over echo’s.

Waar wordt naar gekeken tijdens de termijnecho?

Aangezien alle baby’s de eerste weken even hard groeien, kan aan de hand van de lengte van je baby berekend worden hoe oud hij is en wat de exacte uitgerekende datum is. Hiervoor wordt gekeken naar de lengte van de kruin tot het stuitje. Doordat na 14 weken zwangerschap iedere baby op een andere snelheid verder groeit, moet de termijnecho voor deze tijd plaatsvinden.

Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of een meerling. Tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap kan ook een nekplooimeting worden gedaan. Met behulp van deze meting kan onder andere worden ingeschat of er een verhoogd risico bestaat op het syndroom van Down.

Wordt de termijnecho vergoed door je zorgverzekering?

De termijnecho zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je krijgt dus iedere zwangerschap de termijnecho vergoed. Voor zorgkosten rond de zwangerschap en bevalling die in het basispakket vallen hoeft ook geen eigen risico te worden betaald. Overigens wordt de 20-wekenecho ook vergoed.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.