3 maanden zwanger, termijnecho

Een van de eerste controles die je krijgt tijdens je zwangerschap is de termijnecho. Hierbij krijg je voor het eerst je baby te zien. Een bijzonder moment, dat ook best spannend kan zijn. Wat kan je precies verwachten en waar wordt op gelet tijdens deze echo?

Wat is een termijnecho?

De termijnecho is een vroege controle. Het onderzoek vindt plaats bij je verloskundige, in een echocentrum of in het ziekenhuis. Meestal is het de eerste echo die je krijgt tijdens je zwangerschap. Tijdens deze controle wordt vastgesteld hoelang je precies zwanger bent. Daarnaast kijkt de echoscopist of het embryo goed groeit en zich gezond ontwikkelt. Meestal vindt de echo plaats als je tussen de 8 en 14 weken zwanger bent.

Waar letten ze op bij deze controle?

Tijdens de termijnecho let je verloskundige op de ontwikkeling van je baby. Ze kijkt hierbij naar de volgende punten:

  • Termijn. In de eerste 14 weken van de zwangerschap ontwikkelen alle embryo’s zich hetzelfde. Op basis van de lengte van het embryo kan de verloskundige daarom precies zien hoeveel weken je zwanger bent.
  • Hartslag. Tijdens de echo is meestal te zien of te horen of het hartje van je baby goed klopt. Is je controle erg vroeg in je zwangerschap? Dan kan het soms te vroeg zijn om de hartslag te horen. Je verloskundige kan je vertellen of je je zorgen moet maken.
  • Meerling. Bij deze controle is het mogelijk om te zien of je één of meerdere baby’s verwacht. Is het een meerling? Dan krijg je van je verloskundige extra informatie over het verloop van je zwangerschap.
  • Innesteling. Heel soms (bij ongeveer 1% van de zwangere vrouwen) kan de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvinden. Er is dan sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hierop controleert de echoscopist tijdens de termijnecho.
  • Baarmoeder en eierstokken. Voor een zwangerschap met zo min mogelijk problemen is het belangrijk dat je eierstokken en baarmoeder er normaal uitzien. Ziet de echoscopist hier afwijkingen? Dan kan er direct een plan worden gemaakt om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Voorbereiding termijnecho

Je termijnecho kan best spannend zijn. Je krijgt hier vaak voor het eerst te horen hoe het met je baby gaat. Om de afspraak soepel te laten verlopen, kan je jezelf voorbereiden.

  • Schrijf je vragen op. Sinds je weet dat je zwanger bent, heb je waarschijnlijk veel vragen. Je verloskundige kan deze meestal goed beantwoorden. Schrijf ze op en neem ze mee naar je afspraak.
  • Lees je in. Vaak krijg je bij het kennismakingsgesprek een informatiefolder over de echo. Zo is het bij een uitwendige echo vaak handig als je met een volle blaas komt. Dat is handig om te weten.
  • Kleed je luchtig. Voor de echo is het vaak nodig om je buik te ontbloten. Het is dan prettig als je een los vallend shirt draagt, zodat het niet vervelend voelt om het omhoog te doen. Een rok kan prettig zijn bij een inwendige echo. Je voelt je dan iets minder bloot.

Verloop van het onderzoek

De termijnecho volgt meestal op je eerste afspraak bij de verloskundige. Soms is de echo onderdeel van de eerste afspraak, als je verloskundige echoapparatuur heeft. Is dit niet zo, dan maak je een afspraak bij een echocentrum of in het ziekenhuis. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een echoscopist.

Uitwendige echo

Meestal kan de termijnecho uitwendig worden uitgevoerd. Je ontbloot dan je buik, waarna de echoscopist er een speciale gel op spuit. Dit kan wat koud aanvoelen. Daarna drukt de echoscopist met de echokop tegen je buik. Op het scherm kan je meestal meekijken wat er te zien is. Je krijgt direct uitleg over de uitkomsten van de controle.

Inwendige echo

Ben je minder dan 11 weken zwanger of ligt je baarmoeder verder naar achter? Dan is het embryo vaak nog niet goed in beeld te krijgen via je buik. Het is dan nodig om een inwendige echo te doen. Dit gebeurt met een echostaaf, een langwerpige, dunne echokop. Voor het onderzoek ontbloot je je onderlijf. De echoscopist doet een soort condoom met glijmiddel om de echostaaf en brengt deze in je vagina. Zo kunnen er toch duidelijke beelden worden gemaakt van je baarmoeder en je kindje.

Vergoedt je verzekering de termijnecho?

De termijnecho zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je krijgt dus iedere zwangerschap de termijnecho vergoed. Voor zorgkosten rond je zwangerschap en bevalling die in het basispakket vallen, hoef je ook geen eigen risico te betalen. Dit geldt ook voor andere medisch noodzakelijke echo’s, zoals de 20-wekenecho.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.