Zwangere vrouw heeft koortslip

Alsof al die kwaaltjes niet erg genoeg zijn, krijg je ook nog eens een koortslip. Vervelend, maar gelukkig kan een koortslip tijdens de zwangerschap weinig kwaad voor jou of je ongeboren baby. Het is echter een ander verhaal als je bijna bent uitgerekend. Een koortslip kan namelijk wel gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpesvirus (herpes simplex virus). Hierbij ontstaan blaasjes met vocht op of rond de lippen. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ziet er niet mooi uit, maar zorgt zelden voor complicaties.

Bijna iedereen is in zijn kindertijd besmet door het herpesvirus. Hoewel veel mensen het virus dragen, krijgt slechts een gedeelte daarvan daadwerkelijk een koortslip. Als je eenmaal bent besmet blijft het virus in je lichaam. Hierdoor kan een koortslip regelmatig terugkomen bij mensen die ooit een koortslip hebben gehad.

Het herpesvirus zit in de vochtige blaasjes en is zeer besmettelijk. Iemand is vooral besmettelijk tijdens het ontstaan van de blaasjes en als deze openbarsten. Pas als de blaasjes compleet zijn ingedroogd of er een korstje op zit, is het besmettingsgevaar geweken. Het virus kan worden verspreid door direct contact via zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld uit hetzelfde glas te drinken.

Kans op een koortslip tijdens de zwangerschap

Je hebt geen grotere kans op een koortslip alleen omdat je zwanger bent.

Als je eerder in je leven een koortslip hebt gehad, kan deze regelmatig terugkomen. De kans hierop is groter bij een lage weerstand. Tijdens je zwangerschap gebeurt er zowel fysiek als mentaal een hoop met je. Zo kan je door kwaaltjes minder goed slapen, slechter eten en minder bewegen. Dit is slecht voor je weerstand. Indirect kan een zwangerschap zo wel de kans op een koortslip vergroten.

Verklein de kans op een koortslip door gezond te eten, genoeg rust te pakken en voldoende te bewegen. Dit is niet alleen goed voor jouw weerstand, maar ook voor je baby!

Ook veel zonlicht vergroot de kans op een koortslip. Smeer je lippen daarom op zonnige dagen goed in met zonnebrand. Als je direct je hele gezicht insmeert, verklein je bovendien de kans op een zwangerschapsmasker.

Risico’s koortslip

Als je zwanger bent is een koortslip niet gevaarlijk voor jou of je ongeboren kindje. Een koortslip is een lokale infectie. Bovendien beschermt de placenta je baby in je buik tegen het virus.

Een koortslip is wel gevaarlijk voor een pasgeboren baby. Als de uitgerekende datum nadert en je een koortslip hebt, is het daarom verstandig dit met je verloskundige te bespreken.

Herkennen koortslip

Een koortslip tijdens de zwangerschap is niet anders dan normaal. Het krijgen van een koortslip verloopt via de volgende fasen:

  • Voor de koortslip er is voel je een tintelend, kloppend en brandend gevoel op de plek waar de koortslip later komt.
  • Na enkele uren tot dagen verschijnen er blaasjes op of rond je lippen (zie foto boven dit artikel). Vaak zijn dit meerdere blaasjes die vlak bij elkaar zitten. De blaasjes voelen pijnlijk aan.
  • De blaasjes barsten na verloop van tijd open, waardoor er wondjes ontstaan. Hierop komt een korstje.
  • Na een aantal dagen valt het korstje eraf. De huid eronder is gaaf. Een koortslip laat geen littekens achter. Je bent niet meer besmettelijk en de koortslip is genezen.

Hoe omgaan met een koortslip tijdens de zwangerschap

Net als buiten een zwangerschap moet je voorzichtig zijn dat je het virus niet verspreidt naar andere lichaamsdelen. Dit is nu extra belangrijk. Het virus kan namelijk ook zorgen voor blaasjes op je vagina of op je tepel. Blaasjes op je vagina kunnen je baby besmetten tijdens de geboorte. Blaasjes op je tepel kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk geen borstvoeding kan geven. Maak de kans op verspreiding zo klein mogelijk door niet aan de blaasjes te zitten en regelmatig je handen te wassen.

Als je een koortslip hebt aan het einde van de zwangerschap, is het verstandig dit met je verloskundige te bespreken. Als je baby geboren wordt, wil je koste wat kost voorkomen dat je baby besmet raakt. Het kan daarvoor handig zijn vast een mondkapje in huis te halen.

Er zijn pleisters, crèmes en zalfjes die helpen bij de verzorging van een koortslip en die de besmettelijk periode kunnen verkleinen. Lees voor gebruik van deze middelen altijd in de bijsluiter of je deze mag gebruiken tijdens de zwangerschap.