zwangere vrouw met kramp, ongesteld en toch zwanger, kan dat

Je leest het weleens in de krant: een vrouw is bevallen zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Vaak melden deze vrouwen dat ze gedurende hun zwangerschap gewoon ongesteld werden. Maar kan dat eigenlijk wel, ongesteld en toch zwanger zijn?

De menstruatiecyclus

Om antwoord te geven op de vraag of je ongesteld en toch zwanger kan zijn, is het handig om eerst te weten hoe de menstruatiecyclus ook alweer werkt.

Nadat je ongesteld bent geweest, bereidt je lichaam zich voor op de volgende eisprong. Onder invloed van verschillende hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, wordt de baarmoederwand bedekt met baarmoederslijmvlies.

Hierdoor kan een bevruchte eicel zich innestelen en overleven. Ook zorgen deze hormonen ervoor dat de eicel loslaat uit je eierstokken (de eisprong).

Als de eicel onbevrucht blijft, neemt het oestrogeen- en progesterongehalte af. Wanneer je lichaam weinig van deze hormonen bevat, wordt het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand afgestoten door je lichaam: je menstruatie.

Ongesteld en toch zwanger?

Nu je weer precies weet hoe de menstruatiecyclus werkt, kunnen we antwoord geven op de vraag of je ongesteld en toch zwanger kan zijn. Hierover kunnen we kort zijn: nee! Het is absoluut onmogelijk om ongesteld en toch zwanger te zijn. Je lichaam stoot het baarmoederslijmvlies namelijk af wanneer een eicel niet bevrucht is.

Als de eicel wel bevrucht is, zorgt de placenta voor de productie van oestrogeen en progesteron en stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies niet af. Je wordt dus niet ongesteld. Hoe kan het dan dat veel vrouwen toch het gevoel hebben dat zij ongesteld zijn tijdens de zwangerschap?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen verliezen bloed tijdens de zwangerschap en verwarren dit met ongesteldheid. Vaak is deze bloeding onschuldig. Toch is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of verloskundige wanneer je bloed verliest tijdens de zwangerschap, ook wanneer het bloeden al gestopt is. Er zijn een aantal oorzaken die voor bloedverlies kunnen zorgen tijdens je zwangerschap:

Innestelingsbloeding

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap. Het lijkt of ze ongesteld en toch zwanger zijn. Meestal is dit de innestelingsbloeding. Het bevruchte eitje kan tijdens de innesteling een bloedvaatje raken. Hierdoor kan je wat bloed verliezen, maar dit is minder dan bij een menstruatie. De innestelingsbloeding is vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Gesprongen bloedvaten in de baarmoederhals

Tijdens de zwangerschap verandert de oppervlakte van de baarmoederhals en stroomt er meer bloed door de bloedvaten in de baarmoederhals. Hierbij komen bloedvaatjes dichter aan het oppervlak te liggen en kunnen ze gemakkelijker knappen, bijvoorbeeld tijdens de seks of een vaginaal onderzoek.

Vaginale infectie, SOA of blaasontsteking

Er zijn verschillende vaginale infecties die een lichte bloeding kunnen veroorzaken, zoals een schimmelinfectie. Ook SOA’s, zoals chlamydia en gonorroe, kunnen zorgen voor licht bloedverlies tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor een blaasontsteking.

Poliep in de baarmoedermond of –hals

Dit is een onschuldige woekering van het slijmvlies in de baarmoederhals. Dit kan een waterige, bloederige afscheiding uit de vagina veroorzaken.

Pseudo-menstruatie/spotting

De placenta produceert het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eisprong en menstruatie stil liggen. Wanneer je lichaam weinig van dit hormoon produceert, kan er maandelijks een bloeding optreden zonder dat er een eisprong plaatsvindt. Dit kan wel negen maanden duren! Hierdoor kan het voorkomen dat iemand niet weet dat zij zwanger is.

Ernstige complicatie of miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook een ernstige oorzaak hebben. Denk hierbij aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, molazwangerschap, afwijking aan de placenta of miskraam. Vaak gaat dit ook gepaard met andere klachten. Als je dit vermoedt neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Écht ongesteld en toch zwanger zijn is dus onmogelijk. Wel kan het voorkomen dat je bloed verliest tijdens je zwangerschap en dat je dit verwart met een menstruatie.