Vrouw is zwanger en aan het zonnen op het strand

Ben je zwanger en ga je zonnen? Dan is het extra belangrijk om je huid goed in te smeren. Je huid kan nu namelijk wat gevoeliger zijn. Ook is het goed om er extra op te letten dat je niet uitdroogt of oververhit raakt. Hoe kan je veilig in de zon zitten tijdens je zwangerschap?

Zwanger en zonnen

Als je zwanger bent en wil zonnen, is het extra belangrijk dat je dit veilig doet. Dit houdt in dat je je goed insmeert. Ook kan je het beste niet te lang in de zon blijven. Ga je onveilig om met de zon? Dan bestaat het risico op zonnebrand, uitdroging of oververhitting. Ook kan een zwangerschapsmasker ontstaan.

Ga je regelmatig zonnen bij de zonnebank? In dit artikel lees je of dat veilig is tijdens je zwangerschap >>

Verbranden tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om verbranding te voorkomen. Je huid is vaak wat gevoeliger. Hierdoor kan je sneller verbranden. Het kan daarom verstandig zijn om een hogere beschermingsfactor te gebruiken dan je normaal doet.

Je hoeft niet bang te zijn dat de straling van de zon gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Uv-straling kan niet in de baarmoeder doordringen. Maar voor jou kan uv-straling wel gevaarlijk zijn. Wanneer je huid verbrandt, veroudert deze sneller. Ook vergroot verbranding de kans op huidkanker.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Uitdroging zwangerschap

Wanneer je het erg warm hebt en zweet, raakt je lichaam veel vocht kwijt. Drink je niet genoeg water? Dan wordt het vocht niet voldoende aangevuld en kan je uitgedroogd raken. Je hart moet dan meer moeite doen om bloed door je lichaam te pompen. Dit kan hoofdpijn, een licht gevoel in je hoofd en duizeligheid veroorzaken.

In ernstige gevallen kan uitdroging ervoor zorgen dat er minder bloed naar je baby stroomt. De placenta kan dan minder voedingsstoffen bij je kindje krijgen. Daarom is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dit doe je door de schaduw op te zoeken en genoeg te drinken.

Oververhitting

Bij warm weer kan je lichaamstemperatuur snel oplopen. Wanneer dit gebeurt, kan ook de temperatuur van je ongeboren baby stijgen. Dit vergroot de kans op afwijkingen en kan in heel extreme gevallen zelfs een miskraam veroorzaken.

Oververhitting die kort duurt kan geen kwaad. Maar ben je langer dan een kwartier oververhit en zit je in het eerste trimester? Dan kan het de kans op aangeboren afwijkingen iets vergroten. Blijf daarom niet langer dan vijftien minuten in de zon zitten en zoek de schaduw op als je het te warm krijgt. Ga ook niet intensief buiten sporten als het warm is. Dit vergroot het risico op oververhitting.

Zwangerschapsmasker

Zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken. Onder invloed van zonlicht kunnen daardoor pigmentvlekken ontstaan. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd.

Wil je een zwangerschapsmasker proberen te voorkomen? Dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft en je gezicht insmeert met een hoge beschermingsfactor.

Zwanger en zonnen: hoe kan het veilig?

Als je zwanger bent, kan zonnen fijn zijn. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Deze vitamine zorgt voor sterkere botten en tanden. Ook geeft zonlicht je energie en een betere weerstand.

Zwanger in de zon zitten heeft dus ook voordelen. Helemaal uit de zon blijven is niet nodig. Om veilig te zonnen, zijn vaak insmeren, genoeg drinken en op tijd uit de zon gaan het belangrijkst.

Vaak insmeren

Om zonnebrand te voorkomen, is het belangrijk dat je jezelf regelmatig insmeert. Doe dit elke twee uur met minimaal factor 30. Als je gezwommen of gesport hebt, moet je je opnieuw insmeren. Ook als je waterproof zonnebrandcrème gebruikt.

Ook als je in de schaduw zit, is het goed om je in te smeren. In de schaduw is de invloed van uv-straling minder schadelijk, maar niet helemaal weg.

Genoeg drinken

Door genoeg te drinken, zorg je ervoor dat je lichaam goed kan blijven werken. Per dag heb je zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Ben je zwanger en ga je zonnen? Dan is dit extra belangrijk. Probeer regelmatig te drinken en niet te wachten tot je dorst krijgt. Zo blijft het vocht in je lichaam goed aangevuld.

Drink het liefst water of thee en laat drankjes met cafeïne of suiker zoveel mogelijk staan. Wil je water wat spannender maken? Doe het dan in een mooie kan met ijsblokjes, stukjes (bevroren) fruit en komkommer. Of maak eens een lekkere mocktail klaar.

Niet te lang in de zon blijven

Als je verbranding door de zon wil voorkomen, is het belangrijk om op tijd uit de zon te gaan. In de zomermaanden kan je al na tien tot vijftien minuten verbranden. Blijf dus niet langer dan een kwartier in de zon. Merk je al eerder dat je huid rood wordt? Zoek dan een plekje in de schaduw of ga naar binnen.

Tussen 11.00 en 15.00 kan je het beste helemaal niet in de zon komen. De straling van de zon is dan het sterkst.

Meer tips om veilig zwanger te zonnen

Ben je zwanger en ga je zonnen? De volgende tips kunnen je helpen om veilig van de zon te genieten.

  • Ga voorbereid op pad. Ga je op een zonnige dag voor langere tijd naar buiten? Zorg dan dat je dit goed voorbereid doet. Neem genoeg water en zonnebrandcrème mee en smeer jezelf regelmatig goed in.
  • Draag bedekkende kleding. Een goede manier om verbranding te voorkomen is door bedekkende kleding te dragen. Kies bijvoorbeeld voor een luchtige maxi-jurk of jumpsuit met een dun vestje. Ook een hoed of pet kan helpen om verbranding tegen te gaan.
  • Draag een zonnebril. Niet alleen je huid, maar ook je ogen zijn gevoelig voor uv-straling. Vergeet daarom niet om een zonnebril op te zetten als je in de zon bent.
  • Zoek verkoeling. Wanneer je zwanger aan het zonnen bent, is het belangrijk om oververhitting te voorkomen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een voetenbadje, een koud washandje of een ventilator.
  • Leg een handdoek over je buik. Door de groei van je buik is je huid wat dunner en gevoeliger. Door er een handdoek over te leggen, bescherm je je buik extra tegen zonnebrand.
  • Verzorg je huid na zonnebrand. Ben je ondanks goed smeren toch verbrand? Smeer je huid dan in met een aftersun of een vette crème. Blijf de komende dagen zoveel mogelijk uit de zon, zodat je huid kan genezen.