zomer zwanger: een zwangere vrouw ligt in de zomer op een ligbed

Yes! De dagen worden weer langer en het kwik begint langzaam te stijgen. Normaal is dit hét moment om het terras of je strandlaken op te zoeken. Maar met een zwangere buik is het warme seizoen niet altijd feest. Op zoek naar verlichting? Wij geven je zeven verkoelende tips om de zomer zwanger te overleven.

Wat doet warmte met je lichaam?

Je lichaam functioneert het beste bij 37 graden en probeert dit daarom altijd constant te houden. Als de temperatuur buiten je lichaam stijgt, heeft je lichaamstemperatuur ook de neiging om omhoog te gaan.

Om de overtollige warmte af te voeren, gaat je lichaam zweten. De verdamping van het zweet zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Om warmte te verliezen, neemt ook de doorbloeding van je huid toe en gaan de bloedvaten in je huid meer open staan.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Verhoogde kans op uitdroging

Door dit proces raak je veel vocht kwijt. Als je het vochtgehalte in je lichaam niet aanvult, bijvoorbeeld door water te drinken, loop je kans om uit te drogen. Bij uitdroging neemt je bloedvolume af, omdat bloed voor een groot deel uit water bestaat en dit bij hoge temperaturen verdampt via de bloedvaten in je huid.

Bij dreigende uitdroging gaat je hart harder pompen om te zorgen dat alle organen toch voldoende bloed – en daarmee ook zuurstof en voedingsstoffen – krijgen. Omdat de bloedvaten in je huid wijd open staan, gaat hier veel bloed naartoe. Er is dan minder bloed beschikbaar voor andere organen. Hierdoor kan je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd of hoofdpijn.

Heeft mijn ongeboren kindje last van de hitte?

Als je het zelf al zo warm hebt, vraag je je misschien af of de hitte kwaad kan voor je ongeboren kindje. De zon zelf is niet schadelijk voor je baby, aangezien uv-straling niet door de baarmoeder heen gaat. Een zomerse dag heeft dus niet direct impact op je kindje.

Wel kan uitdroging en een langdurig verhoogde lichaamstemperatuur voor eventuele problemen zorgen. Zo is er een iets grotere kans op een aangeboren afwijking als je aan het begin van je zwangerschap last hebt van oververhitting. Een extreme vorm hiervan verhoogt ook de kans op een miskraam.

Soms zorgt uitdroging ervoor dat de bloedtoevoer naar je kindje achteruitgaat, waardoor de placenta minder voedingsstoffen bij je groeiende baby krijgt. Het kan daarnaast voor andere complicaties zorgen, zoals het aanmaken van te weinig vruchtwater of vroeggeboorte.

Vrouw drinkt water
Drink genoeg water als je zwanger bent, zo voorkom je uitdroging.

Tips tegen warmte

Maak je echter niet direct zorgen als er een hittegolf voorspeld is. Je kan zelf al veel doen om ervoor te zorgen dat je je hoofd (en zwangere buik) koel houdt. Wij hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Drink voldoende

Volwassenen wordt geadviseerd om minstens 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit is nog belangrijker als je zwanger bent, omdat je lichaam dan meer vocht nodig heeft. Denk daarbij aan water of thee en probeer zoete drankjes zoveel mogelijk te laten staan.

Wacht niet totdat je dorst krijgt, dan ben je vaak al te laat. Voldoende drinken zorgt voor een goede hydratatie, maar ook voor vaker plassen. Je denkt nu vast ‘Nog meer toiletbezoeken?!’ Dat is misschien een nadeel, maar je zorgt er zo wel voor dat je vochtbalans goed blijft.

Water drinken hoeft helemaal niet saai te zijn. Vul een karaf met ingrediënten zoals komkommer, citroen, munt of aardbeien, en zet het de avond van tevoren in de koelkast. Zo maak je je eigen heerlijke mocktails!

2. Draag luchtige kleding

Kies bij voorkeur voor kleding van katoen of linnen, dat zijn stoffen die het meeste ademen. Een bijkomend voordeel: je mooie buik valt extra op in een zomerjurkje dan wanneer het verstopt zit achter lagen winterkleding.

3. Doe het rustig aan

Een goed moment om wat gas terug te nemen en een koele plek op te zoeken is wanneer de zon overdag het sterkst is. Dat is meestal zo tussen 12 en 3 uur ’s middags. Het houden van een siësta is niet voor niets de normaalste zaak van de wereld in landen met een tropisch klimaat!

4. Ga goed voorbereid het huis uit

Ga je voor een lange periode naar buiten? Zorg dan dat je jezelf goed insmeert met een hoge factor zonnebrandcrème en draag een pet of hoed. Ook al ben je een zonaanbidder, probeer niet te lang in de zon te zitten en zoek het liefst de schaduw op. Zo voorkom je onder andere het ontstaan van een zwangerschapsmasker.

5. Zoek verkoeling

Door een voetenbadje voor jezelf te maken zorg je ervoor dat je het iets aangenamer hebt. Zet anders een ventilator aan in de kamer, neem een lauwwarme douche of bad, of leg een koud washandje op je voorhoofd en nek. Een extra voordeel van het warme weer: je hebt een goed excuus om af en toe lekker te genieten van een waterijsje.

6. Pas op met zout eten

Door te veel zout te eten, houd je extra vocht vast en kunnen je handen en voeten opzwellen. Dit wil je juist voorkomen in een periode waarin vocht vasthouden al op de loer ligt. Het kan verstandig zijn om voordat de zomer losbarst je ringen af te doen, voor het geval je vingers opzwellen. Door geregeld je benen omhoog te houden, bijvoorbeeld door languit op de bank te zitten, kan overtollig vocht makkelijker wegzakken. Zo voorkom je gezwollen enkels.

7. Houd je slaapkamer koel

Lekker slapen met je buik kan al de nodige uitdaging geven, laat staan als het ook nog eens warm is op je slaapkamer. Houd overdag de gordijnen dicht en zet ’s avonds pas het raam open (met een hor ervoor). Kies voor katoenen lakens en leg een natte washand of handdoek in je nek of op je voorhoofd als je gaat slapen. Een lauwwarme douche voor het slapen gaan kan ook nog bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust.

Bevallen in de hitte

Ben je in de zomer uitgerekend? Dan maak je je misschien zorgen hoe je straks moet bevallen als de temperaturen stijgen. Als je in het ziekenhuis bevalt merk je hier na aankomst weinig van; de meeste ziekenhuizen hebben airconditioning in de verloskamers.

Ben je van plan om thuis te bevallen? Dan kan je zelf al veel doen om ervoor te zorgen dat het huis koel blijft. Sluit overdag de ramen en deuren en houd de gordijnen dicht. Zo zorg je ervoor dat je de warmte buiten houdt. Als het buiten koeler is dan binnen, kan je weer alles openzetten. Een alternatief is het aanschaffen van een ventilator of airconditioning.

Bespreek eventuele twijfels of zorgen met je verloskundige. Eén troost: een zomerse bevalling betekent ook dat je met mooi weer met verlof mag. Als je je goed genoeg voelt kan je dus nog prima naar het strand of lekker (in de schaduw) buiten lunchen.