zwangere vrouw draagt zwangerschapsbh

Als je zwanger bent, is een zwangerschapsbeha een aangename aanvulling op je lingeriecollectie. Je buik is namelijk niet het enige wat groeit! Maar vanaf wanneer moet je een zwangerschapsbeha kopen en hoe vind je de perfecte pasvorm? Wij hebben alles wat je hierover wilt weten voor je op een rij gezet.

Wat is een zwangerschapsbeha?

Een zwangerschapsbeha, ook wel meegroei-beha genoemd, is een beha gemaakt van een rekbare stof. De beha heeft bredere bandjes om je veranderende borsten tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Het is speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen, omdat je borsten in negen maanden tijd flinke veranderingen doormaken. Dit komt door hormonen die je borsten voorbereiden om borstvoeding te geven. Ze worden vaak groter, zijn gevoeliger en kunnen zelfs pijnlijk aanvoelen. Je kan hier al vanaf de vierde week van je zwangerschap last van hebben.


Logo Medela
In samenwerking met Medela

Zwangerschaps- of voedingsbeha?

Een zwangerschapsbeha kan steun en comfort geven voor je groeiende borsten. Weet je al dat je borstvoeding wil gaan geven, dan kan je ook voor een voedingsbeha kiezen. De beha's van Medela zijn rekbaar, comfortabel en geven steun. Voor de nacht zijn er speciale slaapbeha's.

Vergelijk de mogelijkheden

Wanneer een zwangerschapsbeha kopen?

Wanneer je een zwangerschapsbeha koopt, heeft alles te maken met hoe snel je lichaam verandert. Dit verschilt per vrouw. Sommige vrouwen merken dat hun borsten een paar cupmaten groter worden tijdens hun zwangerschap, anderen merken weinig verschil. Sommige vrouwen hebben weer sneller last van rugpijn, wat ook een reden kan zijn om een zwangerschapsbeha aan te schaffen. Op de uitzetlijst vind je wat je verder nog aan zwangerschapskleding nodig hebt.

Over het algemeen geldt: als je normale beha niet meer past of lekker zit, is het tijd voor een zwangerschapsbeha. Je zal snel genoeg merken dat het een betere ondersteuning geeft door het rekbare materiaal en de bredere bandjes.

De juiste zwangerschapsbeha vinden

Er zijn twee belangrijke eigenschappen van de juiste zwangerschapsbeha: comfort en een goede pasvorm. Daarnaast is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Niet te strak. Een zwangerschapsbeha mag niet te strak zitten. Behalve dat het niet comfortabel is, kan het ook je melkkliertjes afknellen. Dat wil je natuurlijk niet als je borstvoeding gaat geven.
  • Groeiruimte. Als je een zwangerschapsbeha aan het begin van je zwangerschap koopt, maak de beha op het strakste haakje vast. Dan heeft het bandje van je beha ook voldoende ruimte om met je buik mee te groeien. Passen er nog twee vingers tussen het bandje en je lichaam? Dan heb je de juiste pasvorm te pakken en zit het niet te strak.
  • Maat groter. Trek de beha aan en leg je hand op je borsten. Past je hand in de cup zonder dat het vervelend zit? Dan weet je dat de zwangerschapsbeha voldoende ruimte heeft om met je borsten mee te groeien.
  • Brede bandjes. Kies voor een zwangerschapsbeha met brede bandjes en een sluiting met meerdere haakjes. Dit biedt de beste ondersteuning.
  • Passen, passen, passen. Pas altijd verschillende beha’s voordat je er eentje koopt. Zo kan je goed kijken welk merk en welke soort het lekkerst zit.
  • Naden. Let op de naden van de beha. Tijdens je zwangerschap wordt je huid namelijk extra gevoelig en kan zelfs de kleinste naad enorm gaan irriteren. Er zijn ook naadloze beha’s. Die zitten fijner als je een gevoelige huid hebt.
  • Kijk uit met een beugel. Wil je een beha met een beugel, zorg dan dat deze goed om je borst gaat en nergens in prikt. Dit kan namelijk voor verstopte melkklieren zorgen. Gelukkig hebben de meeste zwangerschapsbeha’s een flexibele beugel, die goede ondersteuning biedt maar niet afknelt.
  • De juiste maat vinden. Wist je dat 80% van de vrouwen een verkeerde maat beha draagt? Vooral tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je borsten de juiste ondersteuning krijgen. Vraag daarom een verkoopmedewerkster om hulp als je twijfelt over de juiste maat. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen ervoor zorgen dat je de juiste zwangerschapsbeha koopt waar je goed in kan groeien.

Kosten zwangerschapsbeha

Hoeveel je voor een zwangerschapsbeha betaalt, is afhankelijk van het type dat je kiest. Zo heb je al een zwangerschapsbustier (lijkt op een sport-beha) en een eenvoudige voorgevormde beha voor ongeveer 20 tot 30 euro. Beter ondersteunende en mooie vrouwelijke beha’s, bijvoorbeeld met kant of leuke printjes, kosten doorgaans rond de 50 euro.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app