Kan je deze tomatensoep met crème fraîche eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kan je een aantal voedingsmiddelen beter laten staan. Ze kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je nog wel mag. Kan je crème fraîche eten tijdens je zwangerschap?

Crème fraîche tijdens je zwangerschap

Crème fraîche is room waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Als je dit product in de supermarkt koopt, is het in principe altijd veilig om te eten. Melkproducten uit de supermarkt worden namelijk gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Bij dit proces wordt de melk verhit tot meer dan 70 °C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden gedood.

Haal je de crème fraîche ergens anders, bijvoorbeeld direct bij de boer, vraag dan even na of het product met rauwe melk is gemaakt. Soms staat dit op de verpakking aangegeven als ‘au lait cru’. In dit geval kan de schadelijke bacterie listeria aanwezig zijn, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je zwangerschap. Je kan de crème fraîche dan beter niet nemen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Listeria bacterie

De listeria bacterie komt vooral voor in producten die gekoeld bewaard worden en niet verhit worden voordat je ze eet. De kans op een besmetting is klein, maar kan wel ernstige gevolgen hebben, zoals een miskraam. Temperaturen boven de 70 °C kan de bacterie niet overleven, dus verhitte producten kan je gerust blijven eten.

Andere zuivelproducten waar je over kan twijfelen: