Garnalen die je mag eten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het soms erg verwarrend zijn wat je nu wel en niet mag eten. Wat normaal gesproken een gezond product is voor jou, kan voor je baby schadelijk zijn. Hoe zit het met garnalen?

Garnalen eten tijdens je zwangerschap

Je kan beter geen garnalen eten als je zwanger bent. In garnalen kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals dioxine en kwik. Krijg je hier te veel van binnen? Dan brengen ze mogelijk de gezondheid van je kindje in gevaar.

In kleine hoeveelheden, zoals een toastje met garnalensalade, kunnen deze stoffen waarschijnlijk geen kwaad. Maar je baby is nog volop in ontwikkeling. Daarom is het slim om voor de zekerheid helemaal geen garnalen te eten. Dit geldt ook voor andere schelpdieren, zoals krab en kreeft.


Alles over gezond eten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is gezond eten extra belangrijk. Het e-book ‘Voeding tijdens je zwangerschap’ van 24Baby vertelt je er alles over. Wat kan je beter niet eten? Is eten voor twee nodig? En wat helpt tegen kwaaltjes? Met 10 recepten vol goede voedingsstoffen.

Lees meer

Listeria bacterie

In garnalen kan ook de listeria bacterie zitten. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Deze bacterie is vooral te vinden in producten die lange tijd gekoeld bewaard worden en die zonder verhitting worden gegeten. De kans dat je besmet raakt is klein. Toch kunnen de gevolgen ernstig zijn als je zwanger bent. Het kan namelijk leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Toch garnalen gegeten?

Het advies om helemaal geen garnalen te eten bestaat nog niet zo lang. Heb je eerder in je zwangerschap toch garnalen gegeten? Of heb je per ongeluk iets gegeten waar garnalen in verwerkt zijn? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. De kans dat je besmet bent geraakt met de listeria bacterie is klein. Dit geldt ook voor de kans dat je te veel schadelijke stoffen hebt binnengekregen.

Twijfel je erover of krijg je klachten kort na het eten dit product? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts of je verloskundige.

Andere visproducten waar je misschien over twijfelt: