Grillworst op plank is veilig te eten als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap is het slim om te letten op wat je eet. In sommige voedingsmiddelen kunnen bacteriën zitten die mogelijk gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Kan je veilig grillworst eten als je zwanger bent?

Grillworst en zwanger

Je kan grillworst veilig eten als je zwanger bent. Tijdens het maken van grillworst wordt het vlees gekookt. Hierdoor kunnen gevaarlijke bacteriën en parasieten zoals listeria en toxoplasmose niet overleven. Tijdens je zwangerschap kan je dus zonder gevaar grillworst eten bij de borrel of als broodbeleg.

Toxoplasmose

De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe vleesproducten die niet gekookt of goed doorbakken zijn. Denk aan parmaham of niet goed doorbakken biefstuk.

Toxoplasmose kan erg gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. De parasiet kan verschillende afwijkingen veroorzaken. In zeldzame gevallen veroorzaakt het een miskraam of vroeggeboorte. Daarom is het beter om tijdens je zwangerschap geen rauw vlees te eten.

Listeria bacterie

Ook de listeria bacterie kan voorkomen op vlees dat niet goed doorbakken of gekookt is. De kans dat je ermee besmet raakt is klein, maar de gevolgen ervan kunnen ernstig zijn. Ook listeria kan namelijk een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Zorg er daarom voor dat vlees goed verhit is voor je het eet.

Andere vleeswaren waar je misschien benieuwd naar bent

Grillworst is dus veilig om te eten. Benieuwd hoe het zit met andere vleessoorten? Lees hieronder verder: