zwangere vrouw drinkt koffie tijdens zwangerschap met cafeïne

Drink je graag koffie? Als je zwanger bent, moet je opletten hoeveel cafeïne je binnenkrijgt. Dit zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, chocolade en zelfs cafeïnevrije koffie. Hoe zit het precies met cafeïne en koffie tijdens je zwangerschap? En wat zijn goede alternatieven?

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die via voedingsmiddelen in je bloed terechtkomt. Je krijgt het vooral binnen als je koffie en thee drinkt. Het kan een positieve invloed hebben op je concentratievermogen, alertheid en energie. Maar, cafeïne kan ook een keerzijde hebben: rusteloosheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Als je te veel drinkt, kan je ook moeite krijgen met slapen.

Cafeïne zit in verschillende producten, zoals koffie, thee, chocolade, cola en energiedrankjes.

#9 Geen koffie, wat nu?

De 50 tips van Nestlé

Doordat je slechter slaapt met een groeiende buik verlang je waarschijnlijk nu nóg meer naar een kopje koffie. Toch zijn er manieren om een goede nachtrust te scoren, waardoor je je ochtendkopje helemaal niet meer nodig hebt.

Cafeïne en theïne

Door de benaming zou je misschien denken dat cafeïne en theïne verschillend zijn. Het zijn echter niet twee aparte stoffen, maar precies hetzelfde. Er zit dus geen verschil tussen cafeïne en theïne, het gebruik van de naam wisselt alleen soms.

Wist je dat…?

…cafeïne al binnen drie tot vier minuten in je bloed terechtkomt?

Koffie en zwanger: wat wordt aangeraden?

De meeste artsen raden zwangere vrouwen aan zich te beperken tot 200 mg cafeïne per dag. Afhankelijk van welke koffie je drinkt, is dit ongeveer een tot twee kopjes per dag. Nog beter is om tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft helemaal geen cafeïne te nuttigen.

Cafeïne zit in meer dan alleen koffie. Je moet dus ook je cafeïne-inname vanuit andere bronnen meerekenen. Zoals je in de onderstaande tabel kan zien, kom je cafeïne verrassend vaak tegen.

Product Cafeïnegehalte per portie Cafeïnegehalte per 100ml/100g
Filterkoffie (Kopje 125 ml) 85 mg 70 mg
Instantkoffie (Kopje 125 ml) 60 mg 50 mg
Espresso (Kopje 50 ml) 65 mg 130 mg
Starbucks koffie 'Grande' (Beker 473 ml) 330 mg 70 mg
Cafeïnevrije koffie (Kopje 125 ml) 3 mg 2,5 mg
Zwarte thee (Kopje 125 ml) 30 mg 25 mg
Groene thee (Kopje 125 ml) 30 mg 25 mg
Chocolademelk (Beker 180 ml) 4 mg 2 mg
Cola (Glas 180 ml) 18 mg 10 mg
Energiedrank (Blikje 250 ml) 80 mg 30 mg
Energieshotje (Blikje 60 ml) 80 mg 135 mg
Pure chocolade (30 gram) 14 mg 40 mg
Melk chocolade (30 gram) 6 mg 20 mg
Cafeïnegehalte in verschillende soorten koffie en productenVoedingscentrum

Let op: Het cafeïnegehalte van een kop koffie of een kop thee kan per merk en bereidingsmethode sterk verschillen. Een mok koffie bevat bijvoorbeeld tussen de 200 en 250 ml, dubbel zoveel als in de tabel beschreven staat!

Wat zijn de mogelijke gevolgen van cafeïne tijdens zwangerschap?

Cafeïne behoort tot de alkaloïde stoffen, net als nicotine, morfine, cocaïne en codeïne. In dat rijtje klinkt cafeïne ineens een stuk minder onschuldig. Er zijn tegenstrijdige berichten over de gevolgen van cafeïne tijdens de zwangerschap, omdat er nog maar weinig onderzoeken hiernaar zijn uitgevoerd. De onderzoeken die zijn uitgevoerd, geven vaak uiteenlopende resultaten.

Wetenschappers kunnen hierdoor nog geen definitieve uitspraken doen of cafeïne daadwerkelijk negatieve gevolgen heeft als je zwanger bent. Er lijkt echter wel een verband te bestaan. Dit is waarom er gewaarschuwd wordt voor de effecten van te veel cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap.

Zoals eerder genoemd luidt het advies daarom: minder dan 200 mg cafeïne per dag. Dit is om te voorkomen dat te veel cafeïne tijdens je zwangerschap zowel voor jou als voor je baby gevolgen heeft.

Gevolgen voor je baby

Het gebruik van cafeïne lijkt verband te houden met de volgende gevolgen voor je baby:

 • Lager geboortegewicht. Baby’s van moeders die meer koffie drinken dan wordt aangeraden, lijken over het algemeen een lager geboortegewicht te hebben.
 • Vertraagde groei en ontwikkeling. Een andere gedachte is dat cafeïne bepaalde stoffen remt die betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling van het embryo.
 • Onrustige baby. Cafeïne wordt via jouw bloed aan je baby meegegeven, die er sterker op reageert dan jij. Zijn hartje gaat hierdoor sneller kloppen waardoor hij onrustig en slapeloos kan worden.
 • Slecht voor de bloedvaten. Vermoedelijk veroorzaakt cafeïne een vernauwing van de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta, waardoor het bloed minder goed naar je baby kan stromen.
 • Miskraam of vroeggeboorte. Het risico op een miskraam of vroeggeboorte kan bij een bovenmatig cafeïnegebruik toenemen.

Gevolgen voor jou

Voor jou kan het gebruik van cafeïne rondom de zwangerschap de volgende gevolgen hebben:

 • Verhoogde hartslag. Cafeïne verhoogt de bloeddruk en je hartslag. Dit is tijdens je zwangerschap niet wenselijk en kan slapeloosheid en hoofdpijn veroorzaken.
 • Brandend maagzuur. Koffie prikkelt je maag om extra maagzuur aan te maken. Hierdoor kan je tijdens je zwangerschap meer last krijgen van brandend maagzuur.
 • Vruchtbaarheid. Volgens een aantal onderzoeken kan overmatig cafeïnegebruik ook een nadelig effect hebben op je vruchtbaarheid.

Alternatieven voor koffie tijdens zwangerschap

Drink je graag koffie? Kies dan tijdens je zwangerschap liever voor de cafeïnevrije variant. Helemaal zonder cafeïne is dit niet, maar je kan jezelf iets meer kopjes per dag veroorloven. Gelukkig smaakt cafeïnevrije koffie steeds beter naar ‘echte’ koffie.

Andere alternatieven voor koffie zijn:

 • Zwarte of groene thee (niet meer dan drie koppen per dag)
 • Kruidenthee (zoals rooibos, kamille en munt, maar geen venkel, anijs, sterrenmix of zoethout)
 • Chai latte (let wel op het gebruik van kaneel en anijs)
 • Warme chocolademelk