Vrouw is 4 weken zwanger en heeft last van symptomen

Als je 4 weken zwanger bent, kan je verschillende vroege zwangerschapssymptomen ervaren. Het duidelijkste symptoom merk je waarschijnlijk ook deze week: je bent overtijd. Een zwangerschapstest is vanaf nu betrouwbaar.

Symptomen zwangerschap week 4

Het embryo heeft zich vorige week ingenesteld in je baarmoederwand. Vanaf dat moment maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon kan al snel zorgen voor verschillende zwangerschapssymptomen in week 4 van je zwangerschap. Je kan de volgende symptomen opmerken:

Overtijd zijn

Dit is één van de duidelijkste symptomen van je zwangerschap: het uitblijven van je menstruatie, ook wel de niet OngesteldheidsDag (NOD) genoemd. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is dit symptoom minder makkelijk te herkennen. Daarnaast zijn er nog andere redenen voor het uitblijven van je ongesteldheid.

Buikpijn, opgezette buik en winderigheid

Je kan lichte krampen voelen in je buik. Onder andere door de veranderingen in je baarmoeder. Verder kan je buik opgezet zijn en opgeblazen voelen. Dit komt doordat je darmen, onder invloed van zwangerschapshormonen, nu trager werken. Dit kan winderigheid met zich meebrengen. Daarnaast houd je extra vocht vast, waardoor je buik voller kan lijken.

Misselijkheid

Al snel na de bevruchting van de eicel, kan je last krijgen van misselijkheid. Ongeveer 60-80% van de zwangere vrouwen krijg hiermee te maken. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door het hormoon hCG. Gelukkig is het een kwaal waar de meeste vrouwen alleen in het eerste trimester mee kampen. Ook kunnen deze tips tegen misselijkheid helpen. Het is trouwens mogelijk dat je pas over een aantal weken last krijgt van misselijkheid of dat je dit symptoom helemaal overslaat. Ongeveer 2% van de vrouwen krijgt last van extreme misselijkheid: hyperemesis gravidarum.

Brandend maagzuur

Doordat je hormoonhuishouding verandert, kan vanaf deze week brandend maagzuur gaan opspelen. Onder invloed van het hormoon progesteron kan de spier die je maag afsluit verslappen, waardoor het maagzuur makkelijker omhoog komt.

Pijnlijke borsten

Je borsten kunnen al snel na de bevruchting extra gevoelig zijn. Door de zwangerschapshormonen wordt de doorbloeding in je borsten beter, waardoor je borsten ook wat voller kunnen zijn.

Veranderende tepels

Al vroeg in je zwangerschap kunnen je tepels veranderen. De tepelhof wordt groter en donkerder en er kunnen bultjes op komen. Ook kunnen je tepels gevoeliger zijn of zelfs pijn doen. Naarmate je zwangerschap vordert, vinden er meer veranderingen plaats op en rondom je tepels.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook één van de meest duidelijke zwangerschapssymptomen. Dit komt wederom door de zwangerschapshormonen, maar ook doordat je lichaam nu extra hard werkt. Daarnaast kan je moe zijn door andere symptomen, de emoties die op je afkomen en een slechtere nachtrust.

Hoofdpijn

Vanaf week 4 van je zwangerschap kan je last krijgen van hoofdpijn. Meestal is het een drukkend of stekend gevoel aan de zijkant van je hoofd. Dit heeft onder andere te maken met – daar zijn ze weer – zwangerschapshormonen en de combinatie van de verschillende kwaaltjes. Ook de spanning rondom de zwangerschap zelf kan bijdragen aan hoofdpijn.

Duizeligheid

Je kan sneller duizelig worden. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je bloedvaten zich ontspannen en verwijden. Hierdoor daalt je bloeddruk, wat duizeligheid kan veroorzaken. Daarnaast gaat er nu veel bloed naar je buik voor de ontwikkeling van het embryo en zijn bloedsomloop. Dat betekent dat er soms onvoldoende bloed naar je hersenen gaat en je je licht in je hoofd kan voelen.

Stemmingswisselingen

Vanaf het moment van de innesteling, kan je last krijgen van stemmingswisselingen. Dit komt door de schommelingen in je zwangerschapshormonen. Je lichaam moet hier een nieuwe balans in vinden.

Vreetbuien

Vreetbuien ken je misschien al van voor je zwangerschap. Veel vrouwen krijgen namelijk food cravings in de week voordat ze ongesteld moeten worden. Tijdens de zwangerschap kan deze aandrang tot eten nog groter worden.

Afkeer van voedsel en geuren

Wederom door zwangerschapshormonen, kunnen je smaak- en reukvermogen scherper worden. Hierdoor kan je alles een stuk beter ruiken en proeven. Je kan een flinke afkeer voor bepaalde geuren of smaken ontwikkelen. Zelfs voor dingen die je eerst heerlijk vond.