Vrouw is 4 weken zwanger en heeft last van symptomen

Als je 4 weken zwanger bent, kan je verschillende vroege zwangerschapssymptomen ervaren. Het duidelijkste symptoom merk je waarschijnlijk ook deze week: je bent overtijd. Een zwangerschapstest is vanaf nu betrouwbaar.

Symptomen zwangerschap week 4

Het embryo heeft zich vorige week ingenesteld in je baarmoederwand. Vanaf dat moment maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon kan al snel zorgen voor verschillende zwangerschapssymptomen in week 4 van je zwangerschap. Je kan de volgende symptomen opmerken.

Overtijd zijn

Dit is één van de duidelijkste symptomen van je zwangerschap: het uitblijven van je menstruatie. De dag waarop dit gebeurt wordt ook wel de niet OngesteldheidsDag (NOD) genoemd. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is dit symptoom minder makkelijk te herkennen. Daarnaast zijn er nog andere redenen voor het uitblijven van je ongesteldheid.

Buikpijn, opgezette buik en winderigheid

Je kan lichte krampen voelen in je buik. Onder andere door de veranderingen in je baarmoeder. Verder kan je buik opgezet zijn en opgeblazen voelen. Dit komt doordat je darmen door de zwangerschapshormonen nu trager werken. Hier kan je winderig van worden. Ook houd je extra vocht vast, waardoor je buik voller kan lijken. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 4 weken zwanger >>

Misselijkheid

Al snel na de bevruchting van de eicel, kan je last krijgen van misselijkheid. Ongeveer 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door het hormoon hCG. Gelukkig is het een kwaal waar de meeste vrouwen alleen in het eerste trimester mee kampen. Deze tips tegen misselijkheid kunnen je helpen in die periode. Het is trouwens mogelijk dat je pas over een aantal weken last krijgt van misselijkheid of dat je dit symptoom helemaal overslaat. Ongeveer 2 procent van de vrouwen krijgt last van extreme misselijkheid: hyperemesis gravidarum.

Brandend maagzuur

Doordat je hormoonhuishouding verandert, kan vanaf deze week brandend maagzuur gaan opspelen. Door het hormoon progesteron kan de spier die je maag afsluit verslappen. Het maagzuur komt daardoor makkelijker omhoog.

Pijnlijke borsten

Je borsten kunnen al snel na de bevruchting extra gevoelig zijn. Door de zwangerschapshormonen wordt de doorbloeding in je borsten beter, waardoor je borsten ook wat voller kunnen zijn.

Veranderende tepels

Al vroeg in je zwangerschap kunnen je tepels veranderen. De tepelhof wordt groter en donkerder en er kunnen bultjes op komen. Ook is het mogelijk dat je tepels gevoeliger zijn of zelfs pijn doen. Wanneer je verder komt in je zwangerschap, vinden er meer veranderingen plaats op en rondom je tepels.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook één van de meest duidelijke zwangerschapssymptomen. Dit komt weer door de zwangerschapshormonen, maar ook doordat je lichaam nu extra hard werkt. Daarnaast kan je moe zijn door andere symptomen, de emoties die op je afkomen en een slechtere nachtrust.

Hoofdpijn

Vanaf week 4 van je zwangerschap kan je last krijgen van hoofdpijn. Meestal is het een drukkend of stekend gevoel aan de zijkant van je hoofd. Dit heeft onder andere te maken met – daar zijn ze weer – zwangerschapshormonen en de combinatie van de verschillende kwaaltjes. Ook de spanning rondom de zwangerschap zelf kan bijdragen aan hoofdpijn.

Duizeligheid

Je kan sneller duizelig worden. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je bloedvaten zich ontspannen en verwijden. Hierdoor daalt je bloeddruk, wat duizeligheid kan veroorzaken. Daarnaast gaat er nu veel bloed naar je buik voor de ontwikkeling van het embryo en zijn bloedsomloop. Dat betekent dat er soms onvoldoende bloed naar je hersenen gaat en je licht in je hoofd kan worden.

Stemmingswisselingen

Vanaf het moment van de innesteling, kan je last krijgen van stemmingswisselingen. Dit komt door de schommelingen in je zwangerschapshormonen. Je lichaam moet hier een nieuw evenwicht in vinden.

Vreetbuien

Vreetbuien ken je misschien al van voor je zwangerschap. Veel vrouwen krijgen namelijk food cravings in de week voordat ze ongesteld moeten worden. Tijdens de zwangerschap kan deze aandrang tot eten nog groter worden.

Afkeer van voedsel en geuren

Nog een effect van je zwangerschapshormonen: je smaak- en reukvermogen kunnen scherper worden. Het is goed mogelijk dat je alles een stuk beter ruikt en proeft. Dit kan ervoor zorgen dat je een flinke afkeer voor bepaalde geuren of smaken ontwikkelt. Zelfs voor dingen die je eerst heerlijk vond.