Is pesto als je zwanger bent veilig

Tijdens je zwangerschap is het goed om kritisch naar je voeding te kijken. Sommige voedingsmiddelen kunnen risico’s opleveren voor jou of voor je ongeboren kindje. Je kan bijvoorbeeld beter niet te veel pesto eten als je zwanger bent. Waarom is dat?

Pesto als je zwanger bent

Je kan beter niet te veel pesto eten als je zwanger bent. Af en toe een bord pasta pesto of een laagje pesto op je tosti kan geen kwaad. Toch kan je er beter niet te veel van eten tijdens je zwangerschap. In pesto zit namelijk onder andere basilicum. Wanneer je hier grote hoeveelheden van binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.

Basilicum als je zwanger bent

In basilicum zitten bepaalde plantengifstoffen, zoals de stof estragol. Voor jou zijn deze stoffen niet zo snel schadelijk. Omdat je ongeboren kindje nog zo klein is, loopt hij sneller gevaar. Krijg je grote hoeveelheden basilicum binnen? Dan bestaat er een kans dat dit zijn lever beschadigt. Daarom is het beter om niet te veel basilicum binnen te krijgen als je zwanger bent.

Wanneer je basilicum regelmatig met andere kruiden afwisselt, zal je er niet snel te veel van binnenkrijgen. Wel zit in pesto relatief veel basilicum. Eet dit daarom liever niet iedere dag. Af en toe een normale portie pesto kan geen kwaad.

Parmezaanse kaas en zwanger

Bij het maken van pesto wordt vaak Parmezaanse kaas gebruikt. Dit is een harde kaas die je tijdens je zwangerschap veilig kan eten. Door de zuurgraad van de kaas overleven schadelijke bacteriën hierin namelijk niet.

Toch is het belangrijk om zeker te weten dat er in de Parmezaanse kaas geen gevaarlijke bacterie zit, zoals de listeria bacterie. Daarom is het aan te raden om geen pesto te eten waar Parmezaanse kaas in zit die gemaakt is van rauwe melk. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën in de kaas zijn achtergebleven.

Kan ik pesto vervangen?

Is een van jouw cravings een bord pasta pesto? Met wat kleine aanpassingen kan je hier onbezorgd van genieten. Dit doe je door de pesto zelf te maken en de basilicum hierin te vervangen door peterselie, boerenkool of rucola. Zo kan je zonder zorgen genieten van pesto.

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan kan je kiezen voor een rode pesto waar geen basilicum in zit. Aan sommige potjes rode pesto uit de supermarkt is geen basilicum toegevoegd. Kijk voor de zekerheid op de lijst met ingrediënten. Maak je de rode pesto liever zelf? Vervang de basilicum dan door zongedroogde tomaat.

Andere voedingsmiddelen waarover je misschien twijfelt