Rookvlees mag je niet eten als je zwanger bent

Niet alle voedingswaren zijn even goed voor je tijdens de zwangerschap. Sommige producten kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Mag je rookvlees eten als je zwanger bent?

Rookvlees tijdens je zwangerschap

Het is verstandig om geen rookvlees te eten als je zwanger bent. Rookvlees is meestal niet voldoende verhit om eventuele schadelijke bacteriën en parasieten te doden. Wil je wel rookvlees eten, verhit het dan tot minimaal 70°C voordat je het eet.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Listeria bacterie

Listeria is een schadelijke bacterie die tot een voedselvergiftiging kan leiden. De kans op een besmetting is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zo kan deze bacterie een vroeggeboorte of een miskraam veroorzaken. Je vindt de bacterie in dierlijke producten die langere tijd gekoeld bewaard worden. Bij verhitting boven de 70°C wordt de ziekmaker onschadelijk gemaakt.

Toxoplasmose

Rauw vlees kan de parasiet toxoplasma gondii bevatten. Deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken, ook wel bekend als kattenziekte. De infectieziekte kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby, zoals een waterhoofd of blindheid.

Toch iets verkeerds gegeten?

Heb je per ongeluk toch iets gegeten dat schadelijke bacteriën kan bevatten? Maak je niet te veel zorgen, de kans op besmetting is gelukkig klein. Als je last krijgt van griepachtige verschijnselen, neem dan contact op met je verloskundige of de huisarts.

Andere producten waarover je kan twijfelen: