Rauw ei wat je beter niet kan eten als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kan je sommige voedingsmiddelen beter niet eten. Er kunnen bacteriën inzitten die gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Kan je veilig rauw eten als je zwanger bent?

Rauw ei als je zwanger bent

Rauw ei kan je als je zwanger bent beter niet eten. Er zitten mogelijk schadelijke bacteriën in die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby. Ook producten met rauw ei kan je daarom beter niet eten. Denk aan zelfgemaakte tiramisu, mayonaise en crème brûlée.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Listeria bacterie

In rauw ei kan de gevaarlijke listeria bacterie zitten. Raak je hiermee besmet? Dan kan dit een vroeggeboorte of een miskraam veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Toch kan je voor de zekerheid beter geen producten met rauw ei eten als je zwanger bent.

Salmonella bacterie

Rauw ei kan ook de salmonella bacterie bevatten. Besmetting met deze bacterie kan zorgen voor klachten zoals koorts, diarree en buikpijn. Heb je tijdens je zwangerschap hoge koorts, of raak je uitgedroogd door diarree? Dan kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Ook daarom is het beter om geen rauw ei te eten als je zwanger bent.

Welke eieren zijn wel en niet veilig?

Je kan het beste alleen eieren eten die helemaal zijn gestold. Door de verhitting zijn mogelijke bacteriën dan gedood. Dit betekent dat je beter geen zachtgekookt ei en eieren met een vloeibare dooier en zacht eiwit kan eten.

Als je een ei minimaal acht minuten kookt, is het goed verhit. Een hardgekookt ei kan je daarom veilig eten. Ook bij een omelet of gebakken ei is het belangrijk dat het eiwit en eigeel helemaal gestold zijn.

Per ongeluk rauw ei gegeten

Heb je toch per ongeluk rauw ei gegeten als je zwanger bent? Dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. De kans dat je kindje gevaar loopt is heel klein. Wel is het goed om je gezondheid in de gaten te houden. Neem bij koorts, diarree of tekenen van griep contact op met je verloskundige of huisarts. Deze kan testen of je besmet bent en je gezondheid in de gaten houden.

Tips om veilig ei te eten als je zwanger bent

De volgende tips zorgen ervoor dat je veilig van ei of producten met ei kan genieten tijdens je zwangerschap.

  • Zorg voor een goede hygiëne. Gebruik eieren voor de uiterste houdbaarheidsdatum en controleer of de eieren nog heel zijn. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauw ei.
  • Bewaar eieren in de koelkast. In de koelkast blijven eieren langer vers. Ook zorgt de kou ervoor dat de listeria en salmonella bacterie minder goed kunnen groeien.
  • Geef in een restaurant aan dat je zwanger bent. In een restaurant worden soms toetjes of sauzen geserveerd waarin rauw ei zit. Wanneer je van tevoren aangeeft dat je zwanger bent, kan de keuken hier rekening mee houden.
  • Controleer de verpakking. Koop je iets waarvan je twijfelt of er rauw ei in zit, zoals kant-en-klare tiramisu? Kijk dan op de verpakking. Als een product rauw ei bevat, staat dit hierop aangegeven.