Zwangere vrouw raspt kaas

Het is soms lastig om te overzien wat je wel of niet mag eten tijdens je zwangerschap. Misschien heb je gehoord dat je veel niet mag eten, maar als je je goed inleest zal je zien dat het best meevalt. Hier lees je waar je op moet letten bij het eten van kaas tijdens je zwangerschap.

Kaas als je zwanger bent

Ben jij iemand die geniet van een plak kaas op je brood of een lekker stukje brie tijdens de (alcoholvrije) borrel? Goed nieuws, want tijdens je zwangerschap kan je hier gewoon mee doorgaan. Kaas bevat bovendien veel calcium, vitamine B12 en vitamine D. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede opbouw van de botten, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de groei van je baby. Een gezond onderdeel van je maaltijd dus!


Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

Toch moet je tijdens je zwangerschap alert zijn. Sommige kazen kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Hieronder lees je waar je op moet letten en vind je een overzicht van de kazen die je beter kan laten staan.

Listeria bacterie

Listeria is een bacterie die risico’s kan opleveren voor je baby. De bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die langdurig gekoeld bewaard worden en vervolgens zonder verhitting worden gegeten. Vermijd daarom kaas die gemaakt is op basis van rauwe melk. Deze kazen kan je herkennen doordat er op het etiket ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ staat.

Staat er alleen ‘melk’ op, dan kan je het veilig eten. Dit geldt ook voor alle kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.

Overzicht voor op je koelkast

Om het wat makkelijker te maken, staat hieronder een overzicht met verschillende kazen. Zo zie je in één oogopslag welke kaas je wel en niet mag eten. Handig voor op je koelkast!

Wel eten
Harde kazen zoals: Cheddar, Hollandse boerenkaas, parmezaanse kaas, peccorino, manchego
Kazen gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk zoals: Camembert en brie
Alle gepasteuriseerde blauwschimmelkazen zoals: Roquefort, gorgonzola
Overige kazen zoals: (Buffel)mozzarella, feta, MonChou, ricotta, mascarpone, crème fraîche, kaasfondue, geitenkaas, burrata
Smeerbare kazen zoals: Smeerkaas, roomkaas, hüttenkäse
Niet eten
Alle rauwmelkse kazen. Op het etiket staat ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Haal je kaas bij de kaasboer? Vraag het dan voor de zekerheid even na.
Rauwe melk die je bijvoorbeeld bij de boer haalt. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en is veilig om te drinken.
Overzicht kaassoorten

Toch de verkeerde kaas gegeten?

Heb je toch een keer rauwmelkse kaas gegeten? Geen paniek. De kans is namelijk klein dat je besmet bent geraakt met de Listeria bacterie en dat het direct schadelijk is voor je baby. Twijfel je erover of krijg je klachten kort na het eten ervan, raadpleeg dan een dokter of je verloskundige.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app