Mag je kaneel als je zwanger bent?
Tijdens je zwangerschap zijn er etenswaren die je beter kan vermijden. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op je zwangerschap of de ontwikkeling van je baby. Ook sommige specerijen en kruiden kan je beter niet of beperkt eten. Mag je bijvoorbeeld kaneel als je zwanger bent?
Kaneel tijdens je zwangerschap
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
In kruiden- en specerijenpreparaten, zoals kaneel, zijn de kruiden sterk geconcentreerd. Hierdoor loop je de kans om meer gifstoffen binnen te krijgen. Het is daarom slim om kaneel slechts met mate te gebruiken als je zwanger bent.
Hoeveel kaneel mag ik eten?
Bij een normaal, gevarieerd eetpatroon zal je niet zo snel te veel kaneel binnenkrijgen. De volgende producten bevatten relatief veel kaneel. Tijdens je zwangerschap kan je deze beter met mate gebruiken:
- Kaneelthee ( 1 kopje per dag)
- Speculaas (4 speculaasjes per dag)
- Pepernoten (2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag)
- Ontbijtkoek (3 plakjes per dag)
- Appeltaart (1/2 punt)
- Kaneelstokjes (max. 3 gram per dag)
- Stroopwafels (1 wafel per dag)
Andere kruiden om te beperken
Naast kaneel zijn er nog een aantal kruiden en specerijen die je het beste met mate kan innemen tijdens je zwangerschap. Deze bevatten namelijk ook bepaalde plantengifstoffen. Dit geldt voor de volgende producten:
- Anijs
- Venkel
- Basilicum
- Dragon
- Piment
- Nootmuskaat
- Sassafras
- Foelie
- Peper