Leverworst tijdens de zwangerschap

Niet alles wat je normaal eet, is goed voor je baby. Sommige producten kan je tijdens je zwangerschap daarom beter vermijden. Vooral met vlees, vis en kaas is het soms oppletten. Mag je bijvoorbeeld leverworst eten als je zwanger bent?

Leverworst tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het beter om geen leverworst te eten. Dit geldt ook voor andere leverproducten zoals paté of gebakken lever. Producten met lever bevatten veel vitamine A. Wanneer je teveel van deze vitamine binnenkrijgt, neemt het risico op aangeboren afwijkingen bij je kindje toe. Wil je toch graag een keer leverworst of paté eten, neem dan maximaal één boterham per dag.

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om dagelijks ongeveer 800 microgram vitamine A tot zich te nemen, met een maximum van 3.000 microgram. Eén boterham met leverworst bevat ongeveer 1.200 microgram. Uit de rest van je normale voeding haal je ook vitamine A, waardoor je al snel over de maximale aanbevolen dosis heengaat. Weet je niet zeker of je dagelijkse inname klopt, overleg dan met je huisarts of verloskundige.

Andere producten waar je misschien over twijfelt: