Mascarpone verwerkt in tiramisu tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, moet je soms wat beter letten op wat je eet. Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Het kan best lastig zijn om het overzicht te houden. Mag je mascarpone als je zwanger bent?

Mascarpone tijdens je zwangerschap

Mascarpone kan je gerust eten als je zwanger bent. De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

In Nederland kan je dus veilig mascarpone eten. Let op als je mascarpone hebt zonder fabrieksverpakking, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in Italië. Vraag dan even na of er rauwe melk is gebruikt. In dat geval is er een kans dat de schadelijke listeria bacterie aanwezig is, en kan je de kaas als je zwanger bent beter laten staan.

Tiramisu als je zwanger bent

Mascarpone wordt veel gebruikt in toetjes, zoals tiramisu. Hoewel mascarpone veilig is, kan tiramisu wel schadelijke voedingsstoffen bevatten. Het bevat namelijk rauwe eieren en vaak ook alcohol. Tiramisu uit de supermarkt is in principe veilig om te eten als je zwanger bent, mits je een alcoholvrije variant kiest. Huisgemaakte varianten met alcohol kan je beter even laten staan.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die langere tijd gekoeld bewaard worden, zoals de meeste melkproducten. Als je die koud eet of drinkt, zonder ze eerst te verhitten, is er een kans dat je besmet wordt door de bacterie. Hoewel de kans op een infectie klein is, kan het wel grote gevolgen hebben, zoals een miskraam. Weet je niet zeker of je een ongepasteuriseerd melkproduct hebt gegeten en krijg je griepachtige verschijnselen, neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige.

Andere zuivelproducten waar je misschien over twijfelt: