Moeders voor Moeders

Als je zwanger bent, kan jouw urine heel waardevol zijn voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Het bevat namelijk het hormoon hCG, dat gebruikt wordt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Moeders voor Moeders is een organisatie die deze kostbare urine inzamelt.

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders zamelt al meer dan 80 jaar urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotropine) gewonnen, waar het medicijn Pregnyl van wordt gemaakt. Het middel stimuleert bij vrouwen de eisprong, de aanmaak van oestrogeen en maakt de baarmoederwand klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Bij mannen bevordert Pregnyl de rijping van zaadcellen. Zo kunnen stellen met vruchtbaarheidsproblemen geholpen worden met zwanger worden.

Hoe werkt het?

De deelname aan Moeders voor Moeders is vrijwillig. Je kan je aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Een informatrice neemt vervolgens contact met je op om een afspraak te maken. Zij komt bij je langs, test de hCG-waarde in je urine en beantwoordt verdere vragen. Als alles goed is, kan je meedoen vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. In deze periode is de hCG-waarde in je urine namelijk het hoogst.

Van Moeders voor Moeders krijg je alle spullen die je nodig hebt om de urine op te vangen: een opvangkan en acht blauwe bewaarflessen (één fles voor één hele dag). Je vangt de urine eerst op in een opvangkan en giet het vervolgens over in één van de blauwe flessen, die goed afsluitbaar zijn. Zo worden vieze luchtjes voorkomen.

Elke week komt een chauffeur de volle flessen omwisselen voor acht lege. Hier hoef je niet voor thuis te blijven. Met je informatrice spreek je namelijk een vaste plaats voor de flessen af. Dit kan dus ook op een discrete plek, bijvoorbeeld verstopt in de tuin. Op deze manier wordt niet gelijk de hele buurt op de hoogte gesteld van je prille zwangerschap. Je kan ook een alternatief ophaaladres opgeven of de flessen zelf inleveren bij een inzamelpunt.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van Moeders voor Moeders is natuurlijk dat je stellen met vruchtbaarheidsproblemen kan helpen. Het geluk dat jij op dit moment ervaart, kan je een ander geven. En misschien iets minder belangrijk, maar ook leuk: als dank voor je deelname krijg je een cadeautje.

Nadelen

In de bewaarflessen zitten conserveringsmiddelen. De geur is daarom nogal sterk en kan je, zeker met de eerste zwangerschapskwaaltjes, misselijk maken. Het helpt om de bewaarflessen even open te maken voor gebruik, zodat de lucht kan ontsnappen. Je kan ook je partner lief aankijken en vragen of hij de urine overgiet.

Daarnaast kan het lastig zijn om elk plasje op te vangen, bijvoorbeeld tijdens werk, maar Moeders voor Moeders is blij met alle beetjes. Je kan dus gerust alleen de ochtend-, avond en nachtplasjes opvangen en de rest overslaan.

Wanneer mag je niet meedoen?

Helaas kan niet iedereen meedoen aan de inzamelingsactie van Moeders voor Moeders. Zo mag je niet meedoen als je:

  • Aan hepatitis lijdt
  • HIV-positief bent
  • Ooit een bloedtransfusie hebt gehad
  • Ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
  • Familieleden hebt met de ziekte van Creutzfeldt-Jacob of wanneer je zelf deze ziekte hebt (gehad)
  • Een (chronische) nierontsteking hebt
  • Ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
  • Tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest
  • Ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad

Kritiek op Moeders voor Moeders

In 1984 bleek dat het grootste gedeelte van het ingezamelde hCG niet werd gebruikt voor menselijke vruchtbaarheidsmiddelen, maar voor de vee-industrie. Met het hCG werd het middel PG600 gemaakt, dat ervoor zorgt dat varkens zich sneller voortplanten. De onthulling hiervan bracht het voortbestaan van Moeders voor Moeders in gevaar. Aspen Oss B.V., het farmaceutische bedrijf achter Moeders voor Moeders, beloofde het hCG voortaan alleen voor menselijke doeleinden te gebruiken.

Daarnaast wordt Pregnyl, het medicijn dat wordt gemaakt van hCG, vaak voorgeschreven als dieetmiddel. Moeders voor Moeders zegt hier niet achter te staan en onderneemt samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg actie tegen het voorschrijven van Pregnyl als dieetmiddel.