Zwangere vrouwen sporten tijdens ZwangerFit cursus

Bij een ZwangerFit cursus werk je onder begeleiding aan een fit lichaam tijdens je zwangerschap. Ook word je voorbereid op je bevalling en zijn er cursussen die je na je bevalling kan volgen. Welke zijn dit precies? En wat doe je tijdens een ZwangerFit cursus?

Wat is een ZwangerFit cursus?

Een ZwangerFit cursus is een zwangerschapscursus waarbij je werkt aan je conditie en fitheid. Dit gebeurt door fitnessoefeningen, ontspanningsoefeningen en voorlichting. Tijdens je zwangerschap is je lichaam gevoeliger voor blessures. Daarom is het belangrijk om op een verantwoordelijke manier te sporten.

De coaches bij een ZwangerFit cursus helpen je bij het sporten. Dit zijn fysiotherapeuten, oefentherapeuten of sportdocenten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen. Je kan je meestal aanmelden vanaf week 16 van je zwangerschap. Je volgt vaak zo’n tien weken lang één les per week, die in een groep gegeven wordt.

Doel van de cursus

Wanneer je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. De kans is groot dat je wat sneller last krijgt van kwaaltjes, zoals rugpijn en bekkenklachten. Door in beweging te blijven, kan je de kans op deze kwaaltjes kleiner maken. Een coach van de ZwangerFit cursus begeleidt je bij het bewegen, zodat dit op een veilige manier gebeurt.

Ook krijg je tijdens deze cursus uitleg over de veranderingen in je zwangere lichaam. Je leert hoe je contact kan maken met je kindje in je buik. Daarnaast ontdek je bijvoorbeeld hoe je het beste kan omdraaien in bed en wat een goede manier is om te tillen en te bukken.

Voordelen

Een cursus ZwangerFit heeft verschillende voordelen:

 • Je hebt meer kennis over je veranderende lichaam en ontdekt waar je rekening mee kan houden als je gaat sporten.
 • Sommige kwaaltjes kunnen door het sporten minder worden of verdwijnen.
 • Het sporten zorgt voor een betere conditie, wat je kan helpen bij de bevalling.
 • Ook kan sporten ervoor zorgen dat je sneller herstelt na je bevalling.
 • Je komt in contact met andere zwangere vrouwen en kan ervaringen met hen uitwisselen.

Wat doe je tijdens de ZwangerFit cursus?

De cursus ZwangerFit bestaat uit een gedeelte training en een gedeelte coaching. Bij het trainingsgedeelte train je op verschillende manieren je kracht en werk je aan je fitheid. Tijdens sommige lessen gebeurt dit met fitnessoefeningen. Denk aan oefeningen doen met behulp van gewichten of een fitnessbal. In andere lessen train je door te bewegen op muziek. Ook doe je onder begeleiding van je docent ontspanningsoefeningen.

Coaching

Het coachingsgedeelte van de cursus wordt ook wel BevalFit genoemd. Tijdens dit deel krijg je uitleg over je zwangerschap en word je voorbereid op je bevalling. Je krijgt uitleg over klachten die tijdens je zwangerschap kunnen ontstaan, zoals diastase en bekkeninstabiliteit. Ook ontdek je waarop je kan letten als je gaat sporten tijdens je zwangerschap.

Daarnaast maak je kennis met verschillende bevallingshoudingen en ademhalingstechnieken en leer je hoe je weeën kan opvangen.

Andere cursussen

Naast de gewone cursus biedt ZwangerFit ook andere cursussen aan die je kan volgen. Het coachingsgedeelte is bij deze cursussen hetzelfde. Wel train je op een andere manier je lichaam. Je kan je aanmelden voor de volgende cursussen:

 • Pilates. Wanneer je ZwangerFit Pilates volgt, train je je kracht en stabiliteit met pilates-oefeningen. Je werkt aan een goede lichaamshouding, wat pijnklachten kan voorkomen.
 • Mindful. Ontspanning is een goede manier om pijnklachten minder te maken. Bij ZwangerFit Mindful leer je hoe je door ontspanningsoefeningen kan omgaan met pijn tijdens je zwangerschap en bevalling.
 • Bootcamp. Sport je graag buiten? Dan is ZwangerFit Bootcamp een fijne cursus voor jou. Hierbij train je in de natuur en doe je oefeningen met veel afwissseling. Bij slecht weer kan de cursus naar binnen verplaatst worden.
 • Aqua. Bij ZwangerFit Aqua train je in het water. Heb je last van bekkenklachten of harde buiken? Dan is deze vorm van zwangerschapszwemmen een extra fijne manier van sporten.

Vervolgcursussen

Wil je ook na je bevalling onder begeleiding blijven bewegen of een andere cursus volgen? ZwangerFit biedt daarvoor de volgende cursussen aan:

 • MamaFit. Bij MamaFit ontdek je hoe je het herstel van je lichaam na de bevalling een handje kan helpen. Welke oefeningen kan je bijvoorbeeld doen voor een goed herstel van je buik? Hoe kan je je baby het beste tillen? En welke oefeningen helpen bij urineverlies?
 • Mama & BabyFit. Tijdens de cursus Mama & BabyFit werk je niet alleen aan je herstel, maar komt ook je baby aan de beurt. Je leert hoe je je baby kan helpen bij de motorische ontwikkeling en de taalontwikkeling.
 • Babymassage. Je baby masseren is een fijne manier om jullie band sterker te maken. Bij de cursus Babymassage leer je hoe je dit het beste kan doen en ontdek je hoe je je baby kan laten ontspannen.

Waar kan je de cursus volgen?

ZwangerFit cursussen worden door heel Nederland aangeboden. Kijk op de website van ZwangerFit voor een locatie bij jou in de buurt. Volg je liever een cursus vanuit je eigen huis? Dan kan je je ook aanmelden voor een online cursus.

Kosten van de ZwangerFit cursus

Hoeveel een ZwangerFit cursus kost, hangt af van het soort cursus dat je volgt. Een serie van 10 lessen kost ongeveer €120 tot €150. Bij sommige aanbieders kan je ook een losse les volgen. Dit kost zo’n €10 tot €15 per les.

De kosten van een ZwangerFit cursus worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan krijg je mogelijk wel (een deel van) de kosten vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie. Lees meer over de vergoeding van zwangerschapscursussen >>