zwangere vrouw draagt positiebroek

Zodra je zwangere buik begint te groeien, merk je al snel genoeg dat je spijkerbroeken niet meer lekker zitten. Help, je favoriete jeans past niet meer! Wat nu? Een positiebroek wordt je nieuwe beste vriend. Lees meer over waarom een positiebroek ideaal is om te kopen en hoe je de perfecte pasvorm vindt.

Wat is een positiebroek?

Een positiebroek, ook wel zwangerschapsbroek genoemd, is een broek waar een buikband in bevestigd is en die gemaakt is van een elastische stof. Zo wordt je buik een beetje ondersteund en is het enorm comfortabel om te dragen. Wel zo fijn tijdens je zwangerschap! De buikband zorgt er ook voor dat de broek niet te strak om je buik zit, zodat het nergens kan afknellen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Er zijn twee verschillende modellen positiebroeken:

  • Band over de buik: met een buikband wordt je zwangere buik extra ondersteund en bedekt. Dit extra laagje is in de wintermaanden trouwens extra welkom!
  • Band onder de buik: deze zwangerschapsbroeken hebben een elastische taille die verstelbaar is, maar die niet helemaal over de buik heen valt. Als het zomer is, draagt dit wat fijner dan een positiebroek met volledige buikband, omdat je dan geen extra laag onder je kleding hebt zitten.

Waarom zou ik een positiebroek kopen?

Als je 9 maanden lang niet alleen maar in joggingbroeken wilt rondlopen, biedt een positiebroek uitkomst. Deze broeken zijn speciaal gemaakt voor je zwangere buik, je zal merken dat ze lekkerder zitten dan een gewone broek. Maak je geen zorgen dat je er als zwangere vrouw niet modieus bij loopt: positiebroeken zijn er tegenwoordig in allerlei hippe soorten en stijlen. Je kan er dus net zo trendy bijlopen als je maar wilt!

Vanaf wanneer een positiebroek dragen?

Vanaf het eerste moment dat je weet dat je zwanger bent, kan je natuurlijk gelijk een positiebroek gaan dragen. Zwangerschapsbroeken staan er namelijk om bekend dat ze heerlijk zitten. Voor je buik zal dit echter nog niet gelijk een must zijn. Het is afhankelijk van hoe snel je buik groeit en hoe strak je normale broeken zitten, wanneer je overstapt naar positiekleding. Bij sommige vrouwen is dat al vanaf hun 9e week zwangerschap, anderen beginnen pas na het tweede trimester te merken dat hun broeken niet meer lekker zitten. Maar gemiddeld zit vanaf week 14 of week 15 een positiebroek veel lekkerder dan je normale broek. Op de uitzetlijst vind je wat je verder nog aan zwangerschapskleding nodig hebt.

De juiste maat positiebroek

Houd je gewoonlijke kledingmaat aan bij het kopen van een positiebroek. Je maakt de broek passend door het knoopsgatelastiek aan de binnenkant van de tailleband te verstellen. Koop daarom liever een broek die iets wijder is rondom je buik dan één die te strak zit. Zo kan je broek met je zwangere buik meegroeien.

Kosten positiebroek

Een positiebroek kost ongeveer net zoveel als een normale broek. Het vullen van je winkelmandje met positiekleding hoeft dus niet duurder uit te vallen dan wanneer je gewone kleding shopt. En ook bij positiekleding geldt: alle waar is naar zijn geld. Een hele voordelige broek zal minder lang mee gaan en een minder goede pasvorm hebben dan een iets duurdere broek.

Verschillende stijlen

Pantalons, jeans, leggings, treggings; ook met positiebroeken heb je voldoende keuze uit verschillende stijlen. Dit zijn de populairste stijlen:

  • Jeans: niet geheel verrassend natuurlijk, maar positiejeans zijn erg populair. Net zoals bij gewone spijkerbroeken, kan je tijdens je zwangerschap ook kiezen uit verschillende fits, waaronder skinny, slimfit, bootcut en boyfriend.
  • Sweatpants/joggingbroek: sweatpants zie je tegenwoordig niet meer alleen in de sportschool, maar ook op straat. Ze worden vaak gecombineerd met hippe jasjes waardoor je ze overal aan kan trekken. Een win-winsituatie: het zit heerlijk en je ziet er supertrendy uit!
  • Jegging: na de legging kwam al snel de tregging en nu is er ook de jegging. De naam geeft het al weg: een jegging is een combinatie van jeans en een legging. Het ziet er dus uit als een spijkerbroek, maar zit net zo comfortabel als een legging. Ideaal!
  • Business pants: heb je een strenge dresscode op het werk? Geen zorgen, met positiekleding kan je ook nog steeds netjes voor de dag komen. Zo zijn er voldoende business pants in de collectie van positiekleding waar je uit kan kiezen.