Ervaringsexperts
Zwangere vrouw is misselijk en wil tips tegen misselijkheid

60-80% van de vrouwen heeft last van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Zo ook forumlid Flocosie. Zij vroeg wat ze kon doen tegen de zwangerschapsmisselijkheid. Dit zijn jullie tips.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door de verschillende zwangerschapshormonen, voornamelijk hCG. Vooral in het eerste trimester kan je last hebben van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen neemt het na 12 weken weer af.

Blijf jij extreem misselijk? Misschien heb je dan last van hyperemesis gravidarum. Dit is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Zo’n 2% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.

Forumvraag van Flocosie
Ik ben nu bijna 7 weken zwanger en sinds enkele dagen heb ik bijna de hele dag last van misselijkheid. Ik word ook ‘s nachts wakker om over te geven. Wat zijn jullie tips? Bestaat er misschien een goed product bij de apotheek?
Praat mee over dit onderwerp >>


Download de 24Baby Zwangerschaps-App nu!

Nieuw! Download nu de 24Baby Zwangerschaps-App en volg de zwangerschapskalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

Tips tegen misselijkheid

Dit zijn de tips van andere zwangere vrouwen:

1. Online boodschappen doen

Ik heb gemerkt dat zoete dingen mij kunnen helpen bij de misselijkheid. Een notenreep, lolly of kauwgom, maar het blijft experimenteren. En online rondneuzen bij de supermarkt. Ik kijk dan naar de afbeeldingen en merk of ik er trek in heb of niet. Zo ja, dan zet ik het op mijn boodschappenlijst en geef het lijstje aan mijn man: die mag eropuit! Ik hoop en bid dat de misselijkheid na de 12e week over is. Dit schijnt vaak zo te zijn. Sterkte en succes!
Maartje 1994

2. Kleine beetjes eten

Ik was aan het begin ook misselijk, alleen hoefde ik niet over te geven. Ik had ook veel moeite met eten. Ik kreeg de tip om kleine dingen te eten, verdeeld over de dag. Door niet te eten kan je namelijk ook misselijk worden. Ik at voornamelijk veel fruit, yoghurt, beschuitjes en bouillonsoepjes. Zo kreeg ik toch nog iets binnen. Na 14 weken zwangerschap ging het bij mij beter en inmiddels eet ik weer als vanouds. Helaas hoort dit erbij. Succes!
Manoncharelle

3. Neus dicht

Ik at om de twee tot drie uur. Met m’n neus dicht en letterlijk proppen. Daarna voelde ik mij meestal beter. Dit heb ik acht weken lang volgehouden en ik heb niet meer overgegeven.
Melissss

4. Gemberthee

Gemberthee helpt bij mij heel goed, vooral na de maaltijd. Meestal wordt na het eten mijn misselijkheid erger, maar door de gemberthee niet.
LoVa

5. Eten voordat je opstaat

Bij mij werkt het om een rijstwafel te eten voordat ik uit bed kom. Daarna een gekookt eitje en wat fruit. Een uurtje later kan ik dan gewoon alles weer eten.
Mimilou

6. Medicatie

Ik ben naar de huisarts gegaan en heb speciale tabletjes gekregen. Deze werken voor mij goed! Ik neem er eentje voordat ik ga slapen. Als ik in de ochtend nog misselijk ben, neem ik nog een tabletje voor de dag. Ook heb ik bij de drogist speciale polsbandjes gekocht, of die echt werken weet ik niet.
bpl95

7. Plat ontbijten

Bij mij werkte plat ontbijten! Ik had altijd biscuitjes op mijn nachtkastje liggen. Eerst eten, dan even blijven liggen en dan pas opstaan. Wie weet helpt het bij jou ook. Succes!
Esmée

8. Cola en chips

Bij mij werken cola en paprikachips redelijk goed. Ik heb van meer mensen gehoord dat koolzuurhoudende dranken tegen de misselijkheid helpen. Ik weet natuurlijk niet of dit voor iedereen zo is.
SharonV

9. Kleine porties en zuurtjes

Elke keer kleine porties eten kan helpen. En leg ook zuurtjes naast je bed voor de nacht, dat werkt bij mij goed. Gember kan ook helpen, maar daar moet je van houden… Ook heb ik polsbandjes (acupressuur) gebruikt. Die zijn te verkrijgen bij de drogist.
Lilian

10. Er is geen gouden tip

Helaas is er geen ‘gouden tip’… Je kan uitproberen welke tips voor jou wel of niet werken. Neem ook zoveel mogelijk rust en probeer voldoende te slapen. Hou vol, vaak gaat het na 12 weken beter. Succes!
Katja