Vaak plassen tijdens je zwangerschap
Vaak plassen tijdens de zwangerschap is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Soms heb je het idee dat je meer tijd doorbrengt op het toilet dan daarbuiten. Waarschijnlijk is het lezen van dit artikel zonder plaspauze al een uitdaging. Waardoor moet je zo veel plassen en kan je ervoor zorgen dat je minder vaak naar de wc moet?
Vaker plassen tijdens de zwangerschap
Als je 6 weken zwanger bent, merk je al dat je steeds vaker naar het toilet moet. Daarmee is vaak plassen één van de eerste zwangerschapssymptomen. Voor vrouwen die nog niet weten dat ze zwanger zijn, is dit daarom vaak een teken om één van de vele plassen te gebruiken voor een zwangerschapstest.
Bij veel kwaaltjes worden de klachten in het tweede trimester minder of verdwijnen ze zelfs. Helaas wordt jouw toiletbezoek in het tweede trimester niet minder. Om over het derde trimester nog maar te zwijgen. Vooral de laatste weken voor de bevalling wordt het erger dan ooit.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Oorzaken veel plassen
Zoals bij de meeste kwaaltjes, zijn de hormonale veranderingen de voornaamste schuldige. En dan in het bijzonder de toename van het zwangerschapshormoon hCG. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren, die op hun beurt tijdens de zwangerschap efficiënter zijn. Combineer dit en je begrijpt waarom je blaas sneller gevuld wordt.
Daarnaast stijgt de hoeveelheid bloed in je lichaam gedurende de zwangerschap met 50%. Hierdoor krijgen je nieren extra vocht te verwerken, wat uiteindelijk weer in je blaas terechtkomt en waardoor jij weer naar de wc kan. Dit is de oorzaak dat de klachten van dit kwaaltje niet minder worden in het tweede trimester.
Tot slot is ook je baarmoeder verantwoordelijk. Die neemt in het eerste trimester namelijk plek in van je blaas, waardoor deze minder ruimte heeft om urine op te slaan. Gevolg: jij moet vaker naar de wc. In het tweede trimester wordt je baarmoeder groter, maar komt deze hoger te liggen, waardoor dit niet meer de oorzaak is van je regelmatige toiletbezoek.
Rond 35 weken zwanger gaat je baby (waarschijnlijk) met zijn hoofdje naar beneden liggen. Doordat het hoofdje vol op je blaas drukt, zal jij vaker naar het toilet moeten dan ooit. Ja echt, nog vaker!
Omgaan met vaak plassen
Voor je zwangerschap klonk het als één van de minst vervelende kwalen, maar het tegendeel blijkt waar. Een autorit van langer dan 10 minuten is een uitdaging. Een vergadering van een uur, betekent heel veel heen en weer schuiven op je stoel of jezelf veelvuldig excuseren. En de nachten zijn het ergst! Juist nu je alle slaap kan gebruiken, beginnen de gebroken nachten al.
Helaas is er geen magische pil waardoor je minder vaak hoeft te plassen. Minder drinken is ook geen optie. Voor je eigen gezondheid en die van je baby is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Er zijn wel een paar tips waardoor je iets minder vaak naar het toilet hoeft:
- Zit rechtop bij het plassen. Plas met een holle rug en kantel je bekken nog even naar voren en naar achter, nadat je denk dat je klaar bent. Dit doe je door afwisselend een holle en bolle rug te maken. Zo wordt je blaas beter geleegd en dit scheelt je al snel weer een tripje naar het toilet.
- Drink minder in het uur voor je naar bed gaat. De vervelendste toiletbezoekjes zijn die midden in de nacht. Door voor je naar bed gaat minder te drinken, hoef je er ‘s nachts (iets) minder vaak uit. Het is wel belangrijk dat je de rest van de dag goed blijft drinken, anders heb je een grotere kans op een blaasontsteking.
Blaasontsteking
Eén van de symptomen van een blaasontsteking is dat je vaker moet plassen. Ook andere symptomen kan je missen doordat je denkt dat die te maken hebben met je zwangerschap. Omdat de gevolgen van een onbehandelde blaasontsteking gevaarlijk kunnen zijn voor jou en je baby, is het goed dit in de gaten te houden.
Ongewild urineverlies
Tijdens de zwangerschap kan je ongewild een beetje urine verliezen als je hoest, niest, lacht, iets tilt of sport. Dit wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd en komt vooral voor in het derde trimester. Het wordt veroorzaakt door de druk van de baarmoeder op je blaas en doordat je bekkenbodemspieren en de sluitspier, net als alle andere spieren in je lichaam, verslappen als je zwangerschap vordert.
Je kan ongewild urineverlies beperken door vanaf het begin van je zwangerschap kegels (een oefening om je bekkenbodemspieren te versterken) te doen. Daarnaast helpt het om je blaas regelmatig te legen. Ga je sporten? Bezoek dan voor je begint het toilet.
Je hebt het eind van het artikel gered! Met of zonder plaspauze? Maakt niet uit, ga maar snel!