Ervaringsexperts
Vrouw is aan het breien want ze weet niet wat te doen tijdens haar zwangerschapsverlof

Tijdens je zwangerschap heb je recht op 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof. Na je bevalling heb je nog recht op 10 tot 12 weken verlof. Wat te doen tijdens je zwangerschapsverlof? Dit zijn jullie tips.

Zwangerschapsverlof berekenen

Je zwangerschapsverlof duurt in totaal minstens 16 weken. Je kan zelf bepalen of je 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Na de geboorte heb je dan nog 10, 11 of 12 weken bevallingsverlof. Benieuwd wanneer jij met verlof kan? Bereken je zwangerschapsverlof >>

Forumvraag van Bschop
Hartstikke leuk en aardig dat verlof, maar ik verveel me. Ik had altijd een hele drukke baan en werkte onregelmatig fulltime. Maar nu kom ik de dagen haast niet door. Alle tips die iedereen geeft vind ik niet echt leuk. Lezen vind ik bijvoorbeeld niet zo leuk en een serie heb ik na twee uur ook wel gezien. Heeft er iemand een superidee voor mij, waar ik lekker 2 à 3 uur mee bezig ben?

Praat mee op het forum en deel jouw ideeën >>

Zwangere vrouw is aan het zwemmen tijdens haar zwangerschapsverlof

Zwangerschapszwemmen

“Een prettige tijdsbesteding tijdens je zwangerschapsverlof is zwemmen. Ik ging bij mijn eerste zwangerschap elke dag even baantjes trekken. Je bent zo een paar uur onder de pannen, met douchen, omkleden en erheen rijden erbij. En het is heerlijk om je te bewegen in het water met je zwangere buik.”
Sab243

Vrouw werkt tijdens zwangerschapsverlof online dagboek bij

Houd een dagboek bij

“Tijdens mijn verlof ben ik een zwangerschapsdagboek gaan bijhouden en nu houd ik een babyboek bij. Superleuk om herinneringen in te bewaren! Als je niet zo goed bent in het bijhouden van een dagboek is de 24Baby-app trouwens handig. Daarin kan je herinneringen van je zwangerschap en mijlpalen van je kind opslaan. Extra fijn is dat je ze kan delen met familie en vrienden. Zo houd ik mijn moeder en beste vriendin op de hoogte.
Rosa


Download de 24Baby App

Download nu de 24Baby Zwangerschaps App en kom in contact met andere (aanstaande) ouders, volg de zwangerschaps- en babykalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

Zwangere vrouw is tijdens haar zwangerschapsverlof aan het koken voor na de bevalling

Koken voor na de bevalling

“Misschien kan je alvast diepvriesmaaltijden maken voor na de bevalling. Dan hoef je na je bevalling niet over het avondeten na te denken en kan je het gewoon makkelijk opwarmen. Je hebt er dan misschien ook helemaal geen zin in of energie voor. Nu heb je er alle tijd voor en kan je rustig de lekkerste gerechten bereiden. Hier ben je wel een paar uur zoet mee. Van boodschappen doen tot het koken zelf. Eet smakelijk!”
Mschutten

Babykleertjes breien tijdens je zwangerschapsverlof

Haken en breien

“Je verwacht het misschien niet, maar haken/breien is echt een leuke bezigheid waar je zo uren mee bezig bent. Je kan klein beginnen en steeds grotere projecten aanpakken. Van sjaals, mutsjes en kleertjes voor je baby, tot een gehaakt dekentje en knuffels. Je kan alle kanten op. Veel plezier!”
Eveline

Gewassen babykleertjes

De puntjes op de I en meer

“Ik heb een hele waslijst aan dingen die je tijdens je verlof kan doen:

  • De babykleertjes wassen en strijken
  • De kasten inrichten
  • De babykamer decoreren en afmaken
  • Geboortekaartjes ontwerpen of uitkiezen en de enveloppen alvast adresseren
  • Babywinkels afstruinen of online shoppen
  • Lunchdates met vrienden, aangezien het daar even niet meer van komt de eerste maanden
  • De voorraadkast uitzoeken
  • Een puzzel van minstens 1000 stukjes doen
  • Een nieuwe taal leren
  • Lekkere dingen bakken

Ik kwam mijn tijd wel door!”
Eline

Zwangere vrouw is eropuit met vriendinnen tijdens haar zwangerschapsverlof

Ga eropuit

“Ik ging vooral lekker wandelen en er gezellig op uit met meiden van de zwangerschapscursus. Zij hadden tegelijk verlof. Nog even de rust en lekker tijd voor jezelf nemen om dingen te doen die jij leuk vindt. Ik heb ervan genoten.”
Brenda

Vrouw is Babykleertjes aan het naaien tijdens haar zwangerschapsverlof

Babykleertjes en -spullen naaien

“Ik ben tijdens mijn verlof begonnen met zelf babykleding en andere -spullen naaien. Bijvoorbeeld dekentjes, een luiertas, een verschoonmat etc. Ik zocht inspiratie op internet, bestelde stoffen die ik leuk vond en ging aan de slag. Iedere week kwam er een vriendin langs om samen de kleertjes in elkaar te zetten. Hartstikke gezellig en je hebt ook nog wat aan het resultaat.”
Chris

Zwangere vrouw doet rustig aan tijdens haar zwangerschapsverlof

Neem je rust

“Neem je rust, pak voldoende slaap en ontspan. Na je bevalling heb je geen rust meer…”
Marcella

Diamond painting

“Ik vind diamond painting heel leuk om te doen. Hierbij maak je een schilderij met kleine, gekleurde steentjes. Op een plaat staat een patroon aangegeven met kleuren, waar je de steentjes op moet plakken. Op YouTube kan je kijken hoe het werkt. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, want het is echt een priegelwerk. Maar het resultaat is erg leuk!”
Kelly

Vrouw neemt manicure tijdens haar zwangerschapsverlof

Jezelf verwennen

“Gebruik de tijd om jezelf nog even in het zonnetje te zetten en je lekker te laten verwennen. Straks krijg je het nog druk genoeg! Plan iedere dag, of om de dag, een verwenmomentje in. Neem een pedicure en manicure, ga nog een keer langs de kapper, koop je favoriete scrub en neem een (voet)massage of gezichtsbehandeling. Waar jij je maar beter en meer ontspannen door voelt: doe het!”
Ilja

Een fotoalbum maken tijdens je zwangerschapsverlof

Fotoalbums (af)maken

“Volgens mij heeft iedereen nog wel foto’s liggen of op de computer/smartphone staan die je nog in een fotoalbum wil plakken. Ik vind het heerlijk om foto’s te bestellen en ze in een boek te plakken. Leuke teksten, stickers en versiering erbij, en je bent uren bezig. Je kan ook alvast een fotoalbum ‘plak-klaar’ maken voor als je baby er is. Je hebt dan minder tijd, en hoeft de foto’s er dan alleen nog maar bij te plakken.”
Annelies