Zwangere vrouw heeft net haar slijmprop verliezen en rust uit op stoel

De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van de slijmprop kan een indicatie zijn dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Hoe zit dit precies?

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een slierterig stukje dik en taai slijm, dat tijdens de zwangerschap de baarmoedermond afsluit. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat slijm zich verzamelt in de baarmoedermond. Daar verdikt het zich en wordt een samenhangende, taaie massa.

Het kan soms zijn dat er nog een tweede eicel loskomt tijdens je zwangerschap. De prop dient als bescherming, zodat deze extra eicel niet bevrucht kan worden.

Plaats van de slijmprop bij een zwangere vrouw

Het is dus in eerste instantie een beschermingsmechanisme van je lichaam om de kans op een meerling te verkleinen. Daarnaast beschermt het de baarmoeder en de foetus tegen infectiegevaar van buitenaf.

De slijmprop verliezen

Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby kan de baarmoedermond wat losser en weker worden. De prop valt hierbij als het ware uit de baarmoedermond. Je kan hem dan tegenkomen in je ondergoed of in het toilet.

Een foto van een slijmprop
Foto van een slijmpropBabycenter.com

De slijmprop is te herkennen als een slierterige, troebele prop slijm van enkele centimeters. Bij het verliezen ervan kan soms wat bloed meekomen. Dit is afkomstig van de baarmoedermond. Het is normaal als er door de prop wat slierten helderrood tot donkerbruin slijm zitten.

Wanneer de slijmprop loskomt is niet te zeggen. Sommige vrouwen verliezen hem enkele weken voor de bevalling, anderen verliezen hem pas tijdens de bevalling. Sommige vrouwen merken het helemaal niet, omdat het met kleine beetjes tegelijk kan gaan.

De slijmprop verloren

Je bent de slijmprop verloren. Wat nu? Het is afhankelijk van in welke fase van de zwangerschap je zit, wat handig is om te doen.

Minder dan twee weken voor de uitgerekende datum

Als je minder dan twee weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, hoef je helemaal niets te doen. Het verlies van de slijmprop is geen indicatie dat de weeën op het punt staan te beginnen. Het kan nog een tijdje duren. Pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken, moet je contact opnemen met de verloskundige of het ziekenhuis.

Als je de slijmprop verloren bent, wordt je baby nog altijd goed beschermd door de vliezen. Je mag daarom nog gewoon in bad, zwemmen, of vrijen. Dit is anders wanneer je vruchtwater verliest. Je vliezen zijn dan gebroken. In verband met infectiegevaar kan je dan beter niet meer badderen, zwemmen of vrijen.

Meer dan twee weken voor de uitgerekende datum

Als je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verloren bent, is het handig om te overleggen met de verloskundige. Zij zal beslissen of het nodig is om actie te ondernemen.

Bloed bij de slijmprop

Pas als er meer dan een paar theelepels helderrood bloed vrijkomen bij het verlies van de prop, is het verstandig om de verloskundige te bellen. Een beetje bloed is normaal. Het kan ook voorkomen dat je helemaal geen bloed verliest.