Zwangere vrouw heeft net haar slijmprop verliezen en rust uit op stoel

De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van de slijmprop kan een teken zijn dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Hoe zit dit precies?

Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Geschreven door de redactie van 24Baby
Laatste update 26 april 2022
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen
Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een slierterig stukje dik en taai slijm. Tijdens je zwangerschap sluit het de baarmoedermond af. Zo helpt het bij het beschermen van je baby tegen invloeden van buitenaf.

De slijmprop ontstaat na de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat slijm uit je baarmoederhals (cervixslijm) zich verzamelt in de baarmoedermond. Daar verdikt het zich en wordt het een samenhangende, taaie massa. Tijdens je zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat de slijmprop zich blijft ‘verversen’ met nieuw slijm.

Functie van de slijmprop

De slijmprop sluit je baarmoedermond af. Daarmee beschermt het je baarmoeder en baby. Samen met de vruchtvliezen voorkomt het dat schadelijke stoffen en ziekteverwekkers via je vagina bij je baby kunnen komen. In de prop zitten ook antistoffen die hierbij helpen.

Daarnaast komt het soms voor dat een tweede eicel loskomt tijdens je zwangerschap. De prop zorgt ervoor dat deze extra eicel niet bevrucht kan worden. Zaadcellen kunnen namelijk niet meer in de baarmoeder komen. Dit voorkomt dus dat een tweede vruchtje zich kan innestelen in de baarmoeder.

Plaats van de slijmprop bij een zwangere vrouw

De slijmprop verliezen

Tegen het einde van je zwangerschap kan je baarmoedermond wat losser en weker worden. Dit komt door hormonen en door de druk van het hoofd van je baby. De prop kan dan uit de baarmoedermond vallen. Je kan hem daarna tegenkomen in je ondergoed of in het toilet.

Een foto van een slijmprop
Foto van een slijmpropBabycenter.com

De slijmprop is te herkennen als een slierterige, troebele prop slijm van een paar centimeter lang. Het verliezen van de slijmprop kan soms samengaan met wat bloedverlies. Dit komt van de baarmoedermond. Het is normaal als er door de prop wat slierten helderrood tot donkerbruin slijm zitten.

Wanneer de slijmprop precies loskomt, is niet te zeggen. Sommige vrouwen verliezen hem een paar weken voor de bevalling. Andere verliezen hem pas tijdens de bevalling. Sommige vrouwen merken het helemaal niet, omdat het soms met kleine beetjes tegelijk gaat.

De slijmprop verloren

Merk jij wel dat je de slijmprop verloren bent en vraag je je af wat te doen? Het hangt van de situatie af wat handig is.

Minder dan drie weken voor de uitgerekende datum

Als je minder dan drie weken voor de uitgerekende datum je slijmprop verliest, hoef je helemaal niets te doen. Het verlies van de slijmprop is geen teken dat de weeën op het punt staan te beginnen. Het kan nog een tijdje duren. Pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken, moet je contact opnemen met de verloskundige of het ziekenhuis.

Als je de slijmprop verloren bent, wordt je baby nog altijd goed beschermd door de vliezen. Je mag daarom nog gewoon in bad, zwemmen, of vrijen. Dit is anders wanneer je vruchtwater verliest. Vruchtwaterverlies betekent dat je vliezen zijn gebroken. Bij gebroken vliezen bestaat er een verhoogde kans op een ontsteking door een virus of bacterie. Dan kan je beter niet meer badderen, zwemmen of vrijen.

Meer dan drie weken voor de uitgerekende datum

Als je de slijmprop meer dan drie weken voor de uitgerekende datum verliest, hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Het is mogelijk dat de baarmoedermond zich vóór 37 weken zwangerschap al langzaam klaarmaakt voor de bevalling.

Hierbij kan al een klein beetje ontsluiting ontstaan en de baarmoedermond kan wat verstrijken. Verstrijken betekent dat de baarmoedermond zachter en weker wordt. De slijmprop kan door deze veranderingen (voor een deel) loslaten. Zeker bij een tweede of volgend kindje gebeurt dit vaak. Het betekent niet gelijk dat je bevalling binnen een paar dagen begint.

Heb je naast het verliezen van de slijmprop krampen of bloedverlies? Of maak je je toch zorgen? Dan is het handig om te overleggen met de verloskundige. Zij zal je wat vragen stellen en beslissen of een extra controle nodig is of niet. Als je geen bloedverlies en/of krampen hebt, is meestal geen actie nodig.

Bloed bij de slijmprop

Verlies je meer dan een paar theelepels helderrood bloed samen met de slijmprop? Dan is het verstandig om je verloskundige te bellen. Een beetje bloed is normaal. Het kan ook voorkomen dat je helemaal geen bloed verliest.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app