Zwanger stel beluistert samen het hartje van de baby met een doppler

Een doppler is een compact apparaat waarmee je thuis vanaf de bank naar het hartje van je ongeboren kindje kan luisteren. Door middel van geluidsgolven kan je met zo'n apparaatje proberen de hartslag van je baby op te zoeken. Iedereen heeft zo zijn eigen mening over de zin of onzin van zo'n doppler.

Doptone bij de verloskundige

Bij de verloskundige kan zowel met een echoscopie als met een doptone worden gekeken of geluisterd naar het hartje van je baby. Met de echo kan naar de foetus gekeken worden, met de doptone kan naar de baby geluisterd worden.

Vanuit het apparaatje worden geluidsgolven gezonden, die weerkaatsen op de trillingen van de bloedsomloop van de foetus. Zo kan men het geluid van de hartslag oppikken. De verloskundige weet precies waar naar geluisterd moet worden, en wanneer er verder onderzoek nodig is.

De doppler

De doppler voor thuisgebruik werkt op hetzelfde principe als de doptone bij de verloskundige, maar is qua resultaat eigenlijk niet te vergelijken. De doppler die je zelf kan kopen, gebruikt vele malen minder geluidsgolven dan de apparaten in het ziekenhuis en bij de verloskundige. Dit is om de doppler compact en makkelijk in gebruik te houden.

In theorie zou je vanaf 12 weken zwangerschap de doppler kunnen uitproberen. Dan begint de foetus boven je schaambeen uit te groeien en zit er geen bot in de weg van geluidsgolven.

Veiligheid in gebruik

Er bestaan verschillende meningen over het gebruik van de doppler. De verloskundige zal met de doptone geen meting proberen te maken voordat je 12 weken zwanger bent.

Dit komt ten eerste omdat de foetus dan nog te diep achter het schaambeen zit weggestopt om een meting mogelijk te maken.

Ten tweede is het onbekend wat voor effect geluidsgolven hebben op de groei van je baby. In de eerste 12 tot 13 weken worden de belangrijkste organen gevormd en daarom maakt men voor deze tijd liever geen gebruik van een doptone. Het is niet bekend wat voor effect het heeft op de orgaanvorming.

Wat voor effect het gebruik van de doppler heeft op de ontwikkeling van de foetus is onbekend, maar er zijn in 30 jaar tijd geen schadelijke effecten gevonden. Desondanks raadt men het af om vaker dan 1 keer per week een minuutje of twee te luisteren.

Waarom de Doppler wordt afgeraden

Ondanks het feit dat er nog geen resultaten zijn gebleken waarbij de doppler aantoonbaar schadelijk was voor de ontwikkeling van de foetus, zullen veel verloskundigen het gebruik van de doppler afraden.

Dat komt omdat het een geoefende hand nodig heeft om de hartslag te kunnen vinden. Het is best lastig, en omdat de doppler voor thuisgebruik zwakker is dan die van de verloskundige, kan het zijn dat je voor je gevoel niet snel genoeg het hartje hoort. Daarmee kan je jezelf ongerust maken.

Daarnaast pikt de doppler al het geluid in jouw lichaam op, en daarmee dus ook veel geruis. Het is nog best lastig om zo’n doppler effectief te kunnen gebruiken en bedienen. Daarmee kan je bij jezelf onnodig stress opwekken.

Ook kan het zijn, als je zwangerschap wat verder gevorderd is, dat je je baby een dag niet voelt bewegen. Het is verleidelijk om dan met de doppler te gaan luisteren. Als je niet geoefend bent in het onderscheiden van de hartslag van andere geluiden die de doppler oppikt, of afwijkende ritmes, kan je hierdoor een vals gevoel van zekerheid bij jezelf opwekken.

Verloskundigen hebben liever dat je met hen overlegt wat de beste aanpak is, dan dat je voor jezelf beslist of alles goed is.