ergernissen tijdens de zwangerschap

Afgezien van alle ongemakken en zwangerschapskwaaltjes, is het heerlijk om zwanger te zijn. In je buik groeit je kleine wondertje, terwijl iedereen met je meeleeft. Al die aandacht en betrokkenheid kan heel fijn zijn, maar soms erger je je er ook dood aan. Wij hebben de 10 grootste ergernissen tijdens de zwangerschap op een rij gezet!

10. Goedbedoelde adviezen

Vanaf het moment dat je verteld hebt dat je zwanger bent, gaan mensen op je letten. Maak je je niet te druk? Heb je niet teveel stress? Slaap je wel goed? En je hoeft maar íets van de grond te tillen of mensen roepen verschrikt: “Jij mag niet te zwaar tillen!” Natuurlijk is het nu extra belangrijk om op je lijf en welzijn te letten, maar het zou fijn zijn als iedereen erop zou vertrouwen dat je dat heus wel doet.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

9. Iedereen bemoeit zich met je

Zodra je buik verraadt dat je zwanger bent, gaan ook volslagen vreemden zich ermee bemoeien. Zo loop je op een dag – al dan niet onder invloed van hormonen – strontchagrijnig, in joggingbroek en zonder make-up een winkel in (om een reep chocola te halen). Helaas is anoniem shoppen er niet meer bij. Een veel te blij kassameisje feliciteert je met je zwangerschap en de vrouw achter je in de rij begint een verhaal over een zwangere vriendin. En alles wat je kunt denken is: laat me met rust!

8. Buik-aanrakers

Of, veel erger nog: de vrouw achter je in de rij (of in de bus, op je werk, of welke andere willekeurige plek dan ook) vraagt of ze even mag voelen. En voordat je kunt antwoorden rust die vreemde hand al op je buik, terwijl de rillingen over je rug lopen.

7. Niet opstaande medereizigers

Op de momenten dat je juist wél wat empathie zou willen ervaren van vreemden, geven ze echter niet thuis. Zo sta je op een koude winterdag te zweten in het gangpad van een propvolle trein. De man of vrouw die vanaf een comfortabele zitplaats per ongeluk oogcontact met je maakt, kijkt gauw weg. Natuurlijk hebben ze gezien dat je zwanger bent, maar opstaan…. Ho maar!

6. Borstontsteking vs. borstvoedingsmaffia

Al tijdens je zwangerschap word je geacht te hebben gekozen voor borst- of flesvoeding. Maar wat je ook kiest, het is nooit goed. Ga je voor borstvoeding, dan is er net weer een of ander onderzoek gedaan waaruit blijkt dat flesvoeding minimaal even goed, zo niet beter is. En iedereen kent wel een verhaal over iemand waarbij het helemaal mis is gegaan met de borstvoeding. De tepelhoedjes en borstontstekingen vliegen je om de oren. Kies je daarentegen voor flesvoeding, dan staan de leden van de borstvoedingsmaffia (en die zijn echt overal) op hun achterste benen.

5. Mag jij dat wel eten?

Het nieuwe favoriete gespreksonderwerp tijdens lunches op je werk, etentjes met vrienden en het kerstdiner met familie is ineens de vraag wat jij wel en niet mag eten. De inzichten op dit gebied wisselen nogal eens, zodat de inhoud van jouw bord met argusogen in de gaten wordt gehouden: “mag jij dat wel eten?”. Spontaan heb je geen trek meer.

4. Ongevraagde horror-bevalverhalen

Richting het einde van je zwangerschap komen de gesprekken op de bevalling. Ineens wil iedereen je vertellen over dagenlange bevalmarathons, tangverlossingen en de gevreesde knip. Op het moment dat een niet zo goede bekende begint over haar totaalruptuur (lees: compleet uitgescheurd), wil je het liefst je handen over je oren doen en heel hard zingend wegrennen.

3. Verhalen over afwijkingen en doodgeboren kindjes

Nog erger dan de horror-bevallingsverhalen, zijn de verhalen waarin iets mis bleek te zijn met de baby. Waarom voelen mensen toch de behoefte een hoogzwangere, door de spanning en hormonen bijzonder emotionele vrouw, te gaan vertellen over aangeboren afwijkingen en doodgeboren kindjes?

2. Ga je al bijna met verlof?

Vanaf ongeveer week 20 beginnen met name collega’s te vragen of je al bijna met verlof gaat. Je voelt de neiging opkomen om te zeggen dat je weet dat je eruit ziet als een zeekoe, maar dat het nog heel wat weekjes duurt voor je verlof ingaat. Maar wat je ook antwoordt, de onvermijdelijke vervolgvraag is: “Ga je al je werk op tijd afkrijgen?”. Als je die stress nog niet voelde, zorgen je collega’s daar dus wel voor.

1. Keer op keer dezelfde vragen

En last but not least in deze ergernissen-top 10: al die andere geïnteresseerde vragen die je ontelbare keren moet beantwoorden… Weet je al wat het wordt? Willen jullie het weten? Hebben jullie al een naam? Is de babykamer al klaar? En de favoriet, de vraag waar dreigend onheil in besloten ligt: “Voel je je nog goed?” Alsof iedereen zeggen wil dat dit binnenkort gaat veranderen…