Vrouw wordt tijdens Gender reveal omringd door roze rook

De eerste maanden van je zwangerschap weet je nog niet of je in verwachting bent van een jongetje of een meisje. Zodra je het geslacht weet, wil je het misschien met iedereen delen. Een gender reveal is een leuke manier om dit te doen. Wat is het precies en op welke manieren kan je het geslacht bekendmaken?

Wat is een gender reveal?

Een gender reveal is het geslacht van je baby bekendmaken aan vrienden en familie. Meestal gebeurt dit op een feestelijke of bijzondere manier. De meest bekende variant is de gender reveal party, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Het geslacht van je baby kan je doorgaans zien bij de 20-wekenecho. Kan je niet zo lang wachten of wil je het geslacht al eerder weten? Dan kan je vanaf 16 weken een pretecho met geslachtsbepaling doen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Gender reveal ideeën

Een gender reveal is dus het bekendmaken van het geslacht van je baby aan de buitenwereld. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kan aanpakken. Inspiratie nodig? Onderstaande gender reveal ideeën kunnen je op weg helpen. Ze zijn allemaal los uitvoerbaar, maar je kan ze ook combineren met een gender reveal party.

Verrassing of niet

Voordat je begint met de organisatie, is het handig om te beslissen of je het geslacht van je baby zelf van tevoren wil weten, of dat jij ook tijdens de gender reveal verrast wordt. Wil je dat het een verrassing blijft? Vraag de echoscopist dan om het geslacht niet aan jullie te vertellen, maar op een papiertje te schrijven. Je kan eventueel het geslacht (of het papiertje) aan een goede vriend(in) of familielid toevertrouwen. Die kan je helpen bij het organiseren van de gender reveal.

Vrouwen op een gender reveal party met roze rook

Gender reveal party

De meest bekende variant voor een geslachtsonthulling is de gender reveal party. Bij dit feestje nodig je alle vrienden en familie uit die voor jou belangrijk zijn en onthul je het geslacht van je baby waar iedereen bij is. Je kan het feest zo klein of groot maken als je zelf wil. Zo kan je kiezen voor veel gasten, speciale gender reveal versiering en verschillende spellen, of juist voor een select clubje gasten en een bescheiden borrel. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

Gender reveal spellen

Op een gender reveal party kan je samen met je partner het geslacht onthullen, maar je kan het ook met alle gasten tegelijk doen in de vorm van een spel of activiteit. Hieronder enkele suggesties voor gender reveal spellen:

  • Kussengevecht. Alle aanwezigen krijgen een kussen, maar slechts één kussen bevat het felbegeerde antwoord: gekleurde veren. Terwijl iedereen naar hartenlust met het kussen om zich heen slaat, ontpopt zich tussen de witte veren jullie antwoord.
  • Bruistabletten. Geef alle aanwezigen een bruistablet voor in hun drankje. Tel af en laat iedereen het tablet tegelijk in zijn drankje doen. Zodra de tablet bruist, toont het de kleur van het geslacht van je kindje. Een andere variant is de bruisbal voor in bad. Deze kunnen de gasten mee naar huis nemen. Het blijft dan tijdens het feestje nog een verrassing of jullie een jongen of meisje krijgen.
  • Waterballonnengevecht. Vul een bak vol waterballonnen of laat dit door je ‘vertrouwenspersoon’ doen. In een aantal waterballonen kan je wat kleurstof doen die het geslacht onthult. Niet nadenken en lekker met z’n allen een waterballonnengevecht houden. Het geslacht spettert vanzelf door de lucht.
  • Confettiballonnen. Blaas veel ballonnen op en vul er een aantal (of slechts één) met gekleurde confetti die het geslacht van je baby bekendmaakt. Hang alle ballonnen aan een lijn/slinger en prik de ballonnen lek. Je kan iedereen tegelijk één ballon lek laten prikken, of de gasten om de beurt een ballon laten knappen. Wie heeft de ballon met het langverwachte antwoord?
  • Confettikanonnen. Geef alle gasten een partypopper met confetti in de kleur van het geslacht van je baby. Tel af en pop de confettikanonnen allemaal tegelijk. Houd je camera paraat, want dit levert mooie beelden op!
  • Geslacht raden. Iets minder spectaculair, maar niet minder leuk. Laat je gasten raden welk geslacht je baby heeft en houd de antwoorden bij op een groot vel. Daarna onthul je het geslacht pas. De personen met het goede antwoord krijgen een kleinigheidje.
Aanstaande vader en moeder snijden gender reveal taart aan

Gender reveal taart

Bij een gender reveal taart onthul je het geslacht van je baby door middel van een taart. De vulling van de taart toont of je een jongen of een meisje krijgt. Wil je het geslacht van tevoren niet weten? Dan kan je de taart door de bakker laten maken. Geef het briefje met daarop het geslacht aan de bakker en vraag of deze nog niet wil verklappen welke vulling er in de taart zit.

Weet je het geslacht zelf al? Dan kan je ervoor kiezen de taart zelf te bakken. Een leuke variatie op de gender reveal taart zijn soesjes of cupcakes met gekleurde vulling. Zo krijgen alle gasten op je gender reveal party tegelijk bij de eerste hap te zien of je een dochter of zoon krijgt.

Gender reveal ballon

Een gender reveal ballon is een grote ballon met hierin gekleurde confetti. Samen met je partner prik je de ballon lek, waarna de confetti onthult of jullie een jongen of een meisje verwachten. De confettiballon kan je gemakkelijk combineren met een gender reveal party.

Gender reveal doos

De gender reveal doos is een variant op de confetti ballon. De doos is gevuld met roze of blauwe heliumballonnen en confetti. Bij het openmaken van de doos vliegen de gekleurde ballonnen omhoog en schiet de confetti eruit. Voordat je de doos openmaakt, kan je de feestgasten op de doos laten turven of zij denken dat het een jongetje of meisje wordt. Zo betrek je de gasten bij dit bijzondere moment.

Gender reveal kraskaart

De gender reveal kraskaart is een leuke manier om aan je vrienden en familie het geslacht te onthullen wanneer je het geslacht zelf al weet. Er zijn veel verschillende soorten kaarten, dus kijk gerust rond welke kaart bij jou past. Het voordeel van kraskaarten is dat je ze zowel via de post kan versturen als op een gender reveal party kan gebruiken. Krassen maar!

Gender reveal video

Heb je geen zin in veel mensen om je heen, maar wil je het geslacht van je baby wel met iedereen delen? Maak dan een gender reveal video. Ook deze reveal kan je zo gek maken als je zelf wil. Van een script met verschillende aanwijzingen voor het geslacht tot gewoon het filmen van de onthulling zelf. Een video is hoe dan ook een leuke herinnering aan dit bijzondere moment, of je het nu wel of niet met anderen deelt.

Overige gender reveal ideeën

Er zijn nog ontzettend veel andere manieren waarop je het geslacht van je baby bekend kan maken. Kijk eens op YouTube en Pinterest voor inspiratie. Onderstaande ideeën zijn ook erg populair:

  • Kleurrook. Hiervoor bestaan aparte kleurrookbommen of vuurwerk.
  • Kleurpoeder. Vul zakjes met het poeder en gooi deze naar elkaar of op de grond.
  • Piñata. Om de beurt mogen jullie een keer slaan, waarna gekleurde snoepjes het geslacht onthullen.
  • Met kleurpoeder gevulde honkbal. De één gooit de bal, de ander mag de bal slaan. De bal ‘ontploft’ zo midden in de lucht en toont zo het geslacht.
gender reveal versiering op een tafel uitgestald