Zwangere vrouw leest boek in café

Als je in verwachting bent, zijn er van die weken dat je het liefst de hele dag bezig bent met je zwangerschap. Tel daar een moe, zwanger lijf bij op en je hebt het perfecte excuus voor een avond of middag relaxen. Met deze 10 films en boeken zwijmel je lekker weg bij het wondertje dat in je buik groeit.

Films en series

1. Juno

De zestienjarige Juno raakt per ongeluk zwanger van haar stuntelige vriendje Paulie Bleeker. Ze gaat op zoek naar de perfecte adoptieouders. Dramatisch zou je zeggen, zo’n tienerzwangerschap, maar de nuchtere Juno neemt je op vermakelijke en luchtige wijze mee in haar zoektocht. Deze Oscarwinnende film is geen standaard romcom, maar een hartverwarmende film met een sarcastische noot, die je kijkt met een glimlach.

2.Bridget Jones’ Baby

Het liefdesleven van 40-plusser Bridget loopt niet bepaald op rolletjes. Deze keer krijgt haar grote liefde Mark Darcy (Colin Firth) concurrentie van niemand minder dan McDreamy himself: Patrick Dempsey. Maar wie van de twee is de vader van haar ongeboren baby? Niet de beste film in de Bridget Jones-reeks, maar wel heerlijk om te kijken als je zwanger bent.

3. Knocked Up

De ambitieuze Allison raakt door een one-night-stand zwanger. En father-to-be Ben is niet bepaald perfect papamateriaal. Toch besluit Allison het kindje te houden en Ben een kans te geven. Grappige komedie over de groei naar het ouderschap, met herkenbare twijfels en situaties.

4. Babies

Opgroeien gebeurt overal in de wereld anders en toch zijn er ook veel overeenkomsten. Deze mooie documentaire volgt vier baby’s in vier uithoeken van de wereld in hun ontdekkingstocht tijdens het eerste levensjaar. Prachtig in beeld gebracht en relativerend, ideaal als je even gek wordt van alle babyregeltjes en uitzetlijsten.

5. What to expect when you’re expecting

Vijf vrouwen beleven hun zwangerschap ieder op hun eigen manier en bereiden zich voor op de komst van hun kindje, compleet met hilarische momenten en beslommeringen. Hoewel de grappen in deze komedie wat flauw zijn, is het leuk om te zien hoe elke zwangerschap weer een ander avontuur is.

6. Huisvrouwen bestaan niet

Een film van Nederlandse bodem over de struggles van twee zussen: de één raakt haar baan kwijt en is ineens huisvrouw, de ander probeert wanhopig zwanger te worden zonder succes. Hilarisch op z’n Hollands met een snufje drama en herkenbare momenten uit al die rollen die je als moderne vrouw te vervullen hebt.

7. Friends seizoen 8: Rachel’s zwangerschap en bevalling

Oké, dit is er inmiddels één uit de oude doos, maar of je nu Friends-fan bent of niet, het blijft lachen geblazen met de zes vrienden. Als je een kindje verwacht, is dit seizoen echt de moeite waard om (nog) eens te kijken. De reeks staat bol van de grappige zwangerschapssituaties van ‘Wie is de vader?’ tot een dubbel huwelijksaanzoek na de bevalling.

7. The beginning of life

Geen fictie, maar een documentaire en eigenlijk een must-see voor iedere (aanstaande) ouder. Het is een prachtige en gevoelige documentaire over de liefde tussen ouder en kind, de magie van de ontwikkeling van jonge kinderen en de invloed die jij als ouder daarop hebt. Een betere wereld begint namelijk bij dat allereerste begin: gelukkige kinderen. Deze film zet je aan het denken.

Luistertip: podcast ‘Jouw zwangerschapsweek’

Geen zin om tv te kijken, maar wel om lekker te luisteren? Dan is de podcast ‘Jouw zwangerschapsweek‘ van 24Baby.nl een perfecte keuze. In deze podcast hoor je van week tot week wat er speelt: hoe groeit je baby? Wat gebeurt er in je lichaam? En hoe ga je om met alle veranderingen? De zwangere Dide, verloskundige Maartje en Roos van 24Baby.nl reizen met je mee door je zwangerschap. Zij trakteren je op leuke anekdotes, nuttige informatie en herkenbare situaties. Ook hoor je waar andere zwangere vrouwen mee worstelen.

Luister naar ‘Jouw Zwangerschapsweek’

Boeken

9. Perfecte moeders bestaan niet – Diana Koster

Zwanger zijn en moeder worden verandert je leven. De roze wolk is niet altijd aanwezig en het is soms worstelen om een nieuwe balans te vinden. Diana Koster, vrouwencoach en verloskundige, biedt je praktische adviezen, positiviteit, humor en ontroerende verhalen. Dit boek is een hart onder de riem in deze nieuwe, intensieve fase in je leven.

10. Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! – Kluun

Schrijver Kluun beschrijft zijn groei naar het vaderschap, met alle uitdagingen en herkenbare momenten die daarbij horen. Een komisch én praktische boek bedoeld voor de aanstaande papa, maar ook absoluut een vermakelijk ‘bankhangmoment’ voor jezelf. Vlot geschreven en met de nodige droge Kluun-humor.

Wat je vooral niet wilt kijken of lezen…

Als je zwanger of net moeder bent, komen er ineens een hoop films en boeken bij die je liever niet wilt kijken. Zeker niet wanneer je hormonen door je lijf gieren en je van het minste of geringste in een huilbui schiet. Onderstaande lijst kan je beter vermijden.

1. mother!

Of je nu zwanger bent, net een kindje hebt of gewoon van kinderen houdt, deze film grijpt je in je moederhart. Niet alleen is de film wreed, hij is ook behoorlijk bizar met een einde dat veel vraagtekens oproept. Niet voor hormonale moederzieltjes, dus.

2. De kraamhulp – Esther Verhoef

Een razendspannend boek over een gestoorde kraamhulp, die het gezin van de pas bevallen Didi teistert. Een echte page-turner met een goede spanningsopbouw en een verrassende ontknoping. Alleen is het raadzaam om hem pas te lezen als je de kraamverzorgende weer hebt uitgezwaaid.

3. Rosemary’s baby

Wanneer het pasgetrouwd stel Rosemary en Guy naar een hip New Yorks appartement verhuizen en zij zwanger raakt lijkt hun geluk niet op te kunnen. Maar de buren, die bij een satanische sekte zijn aangesloten hebben een wel heel ongezonde interesse in hun ongeboren kindje. En wanneer het kwaad nog dichter bij blijkt dan gedacht, wordt het leven een ware nachtmerrie. Deze klassieker van een filmthriller kan je misschien beter laten liggen tot je kleine uit de luiers uit is.

4. De gelukkige huisvrouw – Heleen van Royen

Bestseller die verfilmd is met Carice van Houten in de hoofdrol. De bevalling van Lea verloopt rampzalig, compleet met tangverlossing en totaalruptuur. Vervolgens krijgt ze er ook nog een postnatale depressie bovenop. Als je op je roze wolk wilt blijven, kan je dit boek beter even overslaan.

Nog een echte must-see!
Ben je uitgezwijmeld en toe aan het echte werk? Dan promoten wij graag onze eigen informatieve zwangerschapskalender, waar je precies kan zien hoe het ervoor staat met jouw eigen kindje.