Zwangere vrouw straalt door zwangerschapsgloed

Hoewel zwangerschap met veel lichamelijke ongemakken gepaard gaat, is de zwangerschapsgloed juist één van de meest gewilde symptomen tijdens de zwangerschap. Je hebt een gezonde, rossige gloed over je heen en je stráált! Hoe ontstaat zo'n glow?

Wat veroorzaakt een zwangerschapsgloed?

Waardoor komt de zwangerschapsgloed nou precies? Het antwoord is, je raadt het al: hormonen.

Talg

De hormonen stimuleren de talgklieren in je huid om meer talg te produceren. Bij de één kan dit tot acne leiden, maar bij de gelukkigen onder ons gaat de huid juist iets meer glanzen dan normaal. De zwangerschapsgloed! Zo’n dewy look wordt door veel vrouwen begeerd (en nagemaakt!).


In samenwerking met Bepanthen

6 tips om je huid soepel te houden

Of je nu wel of geen zwangerschapsgloed hebt, je huid kan in deze fase sneller droog of gevoelig zijn. Hierdoor kan je last krijgen van jeuk of schrale plekken. Bijvoorbeeld in je gezicht, op je handen of rondom je buik. Hoe je het beste voor je huid zorgt?

Bekijk deze tips

Goede bloedcirculatie

Daarnaast wordt de aanmaak van bloed gestimuleerd door de zwangerschap. De foetus neemt namelijk voedingsstoffen op via jouw bloedbaan. Om de foetus te laten groeien is daarom veel bloed nodig. Het veroorzaakt bij jou het ‘rossige’ effect: je wangen worden lichtroze, alsof je net hard gelachen hebt.

Vocht vasthouden

Ook kan het je gezicht iets voller doen lijken, hoewel dit ook kan komen omdat je meer vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap. Het effect is wel dat die kleine rimpeltjes minder zichtbaar zijn! De zwangerschapsgloed is dus niet alleen het stralende effect, maar ook jouw vollere, rossige gezicht.

Goed in je vel

Hoewel er dus zeker lichamelijke verklaringen zijn waarom je er beter uit kan komen te zien tijdens je zwangerschap, is er ook een deel emotioneel te verklaren. Veel vrouwen zien een levenswens in vervulling gaan als ze zwanger zijn.

Sommige vrouwen zeggen zich bijzonder sterk te hebben gevoeld tijdens de zwangerschap, omdat ze een huis waren voor de kleine. Anderen geven aan dat hun zelfverzekerdheid een boost kreeg door hun zwangerschap omdat ze vruchtbaar bleken te zijn.

Als jij lekker in je vel zit, straal je dit ook uit.

Bakerpraatjes

Volgens de bakerpraatjes zouden vrouwen die stralen tijdens de zwangerschap zwanger zijn van een jongen. Een meisje zou namelijk de schoonheid van de moeder stelen. In de praktijk blijkt dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn.