Met de nub-theorie proberen zwangere vrouw en haar partner het geslacht van de baby te voorspellen

Wil je het geslacht van je baby weten en kan je niet wachten tot de 20-wekenecho? Met de nub-theorie kan je in je 12e zwangerschapsweek al het geslacht van je baby proberen te voorspellen. Hoe werkt deze theorie? En is het betrouwbaar?

Wat is de nub?

De nub is een soort ‘uitsteeksel’ tussen de benen van je baby. Hiermee kan je een voorspelling doen voor het geslacht van je baby. In het Engels wordt dit uitsteeksel ook wel de nub (bobbel) genoemd.

De ontwikkeling van de geslachtsdelen van je baby begint al vroeg in de zwangerschap. Vanaf ongeveer 6 tot 7 weken na de bevruchting begint de nub al te groeien. In het begin ontwikkelt de nub zich bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf 11 weken zwangerschap ontwikkelt het uitsteeksel zich tot een penis of een clitoris met schaamlippen. Dit is op de echo te zien aan de hoek waarin de nub staat vergeleken met de ruggengraat.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

nub-theorie jongen
Volgens de nub-theorie is dit een jongetje

De nub-theorie

Bij de nub-theorie bestudeer je de hoek van de nub (the angle of the dangle). Staat de bobbel in een hoek van 30 graden of groter vergeleken met de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub meer gelijk aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan mag je waarschijnlijk een meisje welkom heten.

nub-theorie meisje
Volgens de nub-theorie is dit een meisje

De juiste houding

De nub-theorie klinkt simpeler dan het is. Het hangt namelijk van de ligging van je baby af of de voorspelling slaagt.

Je ziet de nub het beste wanneer je baby plat op zijn rug ligt, met zijn benen opgetrokken en met zijn rechter zijkant naar je toe. Als je baby niet in de juiste houding ligt, is de nub waarschijnlijk niet goed te zien. Je zal dan nog een paar weken moeten wachten op de geslachtsbepaling.

Is de nub-theorie betrouwbaar?

Besluit je baby om goed mee te werken tijdens de echo? Dan blijkt uit onderzoek dat de nub-theorie vrij betrouwbaar is. Hoe betrouwbaar de theorie precies is, hangt af van meerdere dingen. Denk aan je zwangerschapsduur, hoe ervaren de echoscopist is en het geslacht van je baby. Jongens zijn iets lastiger te voorspellen. Dit heeft te maken met de grotere hoek van de nub bij een jongetje. Deze hoek wordt pas groter na een aantal veranderingen aan het geslacht. Voor die tijd is het verschil met een meisje moeilijk te zien. Een voorspelling is dan dus onbetrouwbaar.

De theorie werkt het beste vanaf 12 weken en tot 14 weken. Als je de echo al voor 12 weken laat maken, verandert de nub nog te veel van hoek. Hierdoor kan je er geen betrouwbare uitspraak over doen. Na 11 weken ontwikkelen de geslachtsdelen zich wel heel snel. In week 11 is de nub theorie nog niet heel betrouwbaar: ongeveer 54 procent van de voorspellingen klopt dan. Na 12 weken klopt 77 procent van de voorspellingen. Bij 13 weken is dat 79 procent.

Maar of het slim is om je baby uitzet al helemaal af te stemmen op deze voorspelling? Misschien is het beter om daar nog even mee te wachten…