Zwangere vrouw met zwangerschapsklachten

Als je zwanger bent is dat natuurlijk goed nieuws! Maar niet elke dag is een feest. Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De een wat meer dan de ander. Voor de minder gelukkigen; hier de top tien van de meest voorkomende zwangerschapsklachten.

Wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden, verandert er vanaf dag één veel in je lijf. Jijzelf weet nog nergens van, maar in je lichaam gaat het ‘protocol zwangerschap’ van start. Dat betekent dat je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding overhoop wordt gegooid en dat je baarmoeder langzaam begint te groeien. Dat heeft allerlei zwangerschapsklachten tot gevolg, ook minder bekende kwaaltjes. Welke herken jij?

1. Vermoeidheid

Een absolute nummer één, want hier ontkomt eigenlijk niemand aan. Opgelet! Dit is een heel andere vermoeidheid dan die na een dag hard werken of een avondje stappen. Je doet even een boodschap en je hebt het gevoel dat je een halve marathon gelopen hebt. Deze vermoeidheid komt doordat er veel energie gaat naar de vorming van het kindje in je buik. Geef er gerust aan toe.

2. Misselijkheid

Een duidelijke nummer twee, die iedereen associeert met zwangerschap. Vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, maar het kan je ook midden op de dag overvallen op de meest onpraktische momenten. Een troost: ben je de 12 weken gepasseerd, dan verdwijnt deze klacht bij de meeste vrouwen weer.

3. Vaak plassen

Een van de vroegste symptomen van je zwangerschap. In het begin vooral veroorzaakt door de hormonen. Helaas kan je deze klacht de hele zwangerschap houden en kan hij tegen het eind van je zwangerschap zelfs erger worden. Je blaas heeft dan nog maar weinig ruimte over en je baarmoeder oefent er druk op uit. Gevolg: vaak en snel het gevoel dat je moet plassen.

Vrouw moet vaak plassen tijdens haar zwangerschap
Vaak plassen: een van de vroegste verschijnselen tijdens je zwangerschap

4. Brandend maagzuur

De kringspier tussen je maag en slokdarm sluit door de zwangerschapshormonen minder goed. Hierdoor komt het maagzuur gemakkelijker omhoog. Een vervelend kwaaltje. Door op je voeding te letten, kan je proberen om de klachten te verminderen of te voorkomen, bijvoorbeeld door producten met vet, zuren of koolzuur erin voorlopig even te laten staan.

5. Stemmingswisselingen

Een zwangerschap kan een echte emotionele rollercoaster zijn met al die hormonen die door je lijf gieren. Je partner moet dan ook niet raar opkijken als jij het ene moment nog vrolijk zit te lachen en het volgende moment een potje begint te huilen. Terwijl je zelf niet eens weet waarom. Geen zorgen, ook stemmingswisselingen horen er helemaal bij.

6. Bandenpijn

Je baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het kleine bekken. Wanneer je baarmoeder groeit, rekken deze banden op. Bij onverwachte, snelle bewegingen of een verandering in je houding kan je dit voelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig en kan een warme kruik of even ontspannen de klachten al minder maken.

7. Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten tijdens de zwangerschap. Ze worden groter en zwaarder, de tepelhoven kleuren vaak wat donkerder en blauwe aders die onderhuids liggen worden zichtbaarder. Deze gratis borstvergroting gaat helaas ook gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van je borsten. Lastig die pijnlijke borsten, maar rond de vierde maand neemt dit gelukkig weer af.

8. Slecht slapen

Het lijkt een vreemde combinatie, zwanger en slecht slapen. Zeker vanwege de grote vermoeidheid die je juist kan hebben. Toch zijn er heel wat zwangere vrouwen die een slechte nachtrust hebben. In de eerste maanden kan dat komen door piekeren of door andere kwaaltjes die je uit je slaap houden. Later in je zwangerschap zit je buik behoorlijk in de weg. Zo kan je je nachtrust verbeteren >>

9. Hoofdpijn

Hormonen, vermoeidheid, stress en spanning. Er zijn een hoop factoren in de zwangerschap die je flinke hoofdpijn kunnen bezorgen. Vooral in het eerste trimester kan je hier last van hebben. Vooral als je voor je zwangerschap ook al regelmatig hoofdpijn had. Gelukkig kan paracetamol helpen als het echt nodig is. Andere pijnstillers zijn tijdens je zwangerschap niet veilig om te nemen. Goed drinken, op tijd eten en je rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt kan ook helpen.

Tip voor je partner: wijs je partner op de vaderschapskalender. Zo blijft hij/zij op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom je zwangerschap en weet hij/zij wanneer welke kwaaltjes bij jou opspelen. Zo kan je partner jou zo goed mogelijk ondersteunen.

10. Lage rugpijn

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Je bent het extra gewicht dat je meedraagt niet gewend en dit kan invloed hebben op je houding. Een verkeerde houding kan voor een verkeerde belasting van je onderrug zorgen, en voilà; daar is de lage rugpijn.

Maar die zwangerschapsklachten … ze zijn het allemaal waard!

Soms zal je er even doorheen zitten en ben je de zwangerschap misschien helemaal zat. Maar zodra je je baby in je armen hebt, ben je al die ongemakken snel weer vergeten.