borstvoedingscursus wordt gevolgd door vrouw met pop in haar armen om borstvoedingshoudingen te oefenen

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het bevordert de ontwikkeling van je baby en bevat de juiste voedingstoffen die zijn afgestemd op je baby. Het geven van borstvoeding vereist echter de nodige oefening. Tijdens de borstvoedingscursus leer je hoe borstvoeding precies werkt en krijg je de mogelijkheid om al je vragen te stellen over het geven van borstvoeding.

Wat is een borstvoedingscursus?

De borstvoedingscursus helpt jou en je baby op weg bij het geven van borstvoeding. Je leert technieken om je baby goed aan te leggen en welke houdingen je kan aannemen tijdens de borstvoeding. De borstvoedingscursus wordt gegeven onder leiding van een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding.

Ook wordt uitgelegd wanneer je baby genoeg gedronken heeft en wanneer je beter wel of geen borstvoeding kan geven. Verder ontvang je nuttige informatie over de fysiologie van de borsten, hoe zij zich ontwikkelen tijdens je zwangerschap en hoe je je borsten het best kan verzorgen in de periode dat je borstvoeding geeft.

Heb je verder nog vragen? Natuurlijk is de lactatiekundige er dan om al jouw vragen te beantwoorden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Ander advies bij borstvoeding

Naast de gebruikelijke borstvoedingscursus is het bij veel borstvoedingspraktijken ook mogelijk om op consult te komen bij een lactatiekundige. Ervaren jij en je baby bijvoorbeeld bepaalde problemen tijdens de borstvoeding, dan geeft de lactatiekundige jou hier persoonlijk advies over.

Daarnaast bieden veel borstvoedingspraktijken ook een kolfconsult of een pakket (combinatie van de borstvoedingscursus en een consult) aan. Vraag daarom bij jouw borstvoedingspraktijk na welke opties zij allemaal bieden en voor welke prijs.

Wanneer te beginnen met de borstvoedingscursus?

Je kan met de borstvoedingscursus beginnen wanneer je 8 maanden zwanger bent. Een borstvoedingscursus kun je namelijk het best volgen wanneer je nog zwanger bent. Zo beschik je al over alle informatie voordat je baby komt en kun je direct na de geboorte beginnen met borstvoeding.

Het is ook mogelijk om na de geboorte van je baby nog hulp te krijgen van een lactatiekundige bij het geven van borstvoeding. Maak je dus geen zorgen over eventuele vragen of problemen in de periode waarin je borstvoeding geeft!

Kosten en vergoeding van borstvoedingscursus

De borstvoedingscursus bestaat meestal uit één of twee bijeenkomsten van ongeveer twee uur. De kosten hiervan zijn onder andere afhankelijk van hoe groot de groep is en de duur van de cursus, maar liggen doorgaans tussen de €25 en €40. Door veel praktijken wordt aangemoedigd om je partner mee te nemen naar de borstvoedingscursus. In de meeste gevallen hoef je hier niet voor bij te betalen.

Net als bij de meeste zwangerschapscursussen ligt het aan je zorgverzekering of de borstvoedingscursus wordt vergoed. Vraag daarom voordat je met de cursus begint na bij je zorgverzekeraar en de aanbieder van de cursus of de cursus vergoed zal worden.