4 maanden zwanger

Je baby een donslaagje, jij een extra ‘laagje’ kilo’s

De ontwikkeling van de embryo na 4 maanden zwanger

Na 4 maanden zwangerschap kan je baby steeds meer. Hij oefent vaardigheden die hij straks buiten je baarmoeder nodig heeft en kan zijn ledematen en gewrichten bewegen. Jij voelt je nu waarschijnlijk een stuk beter dan de vorige maand. Met een beetje geluk heb je zelfs een zwangerschapsgloed.

Je baby is zo groot als een..

8 cm 45 gram
  • zo groot als een citroen
  • zo zwaar als een pak zakdoekjes
  • kan vruchtwater slikken

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 27 september en 26 oktober
  • 70 tot 97 zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in maand 4 van je zwangerschap

Wat doet je baby eigenlijk de hele dag als je 4 maanden zwanger bent? Wees maar niet bang dat hij zich verveelt, hij traint namelijk hard voor het moment dat hij jouw baarmoeder verlaat. Hij oefent met ‘ademen’, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij na de geboorte nodig heeft om te kunnen overleven. Je baby is nu bijna constant in beweging. Hij kan inmiddels al zijn gewrichten en ledematen bewegen. In de loop van deze maand voel je misschien al voor het eerst een schopje! Heb je nog niets gevoeld? Nog even geduld, in de 5e maand van je zwangerschap zal je dit zeker voelen.

Je baby ziet er steeds meer uit als een klein mensje na 4 maanden zwangerschap. Dit komt onder andere doordat de oren bijna in hun uiteindelijke vorm hebben, je kleine al mini-neusgaten heeft en de tong is ontwikkelt. Op de kruin van het hoofd van je baby verschijnen, net als op de rest van het lichaam. Zijn hele lijfje is bedekt met een donslaagje en zijn rimpelige huidje wordt beschermt door een witte, vettige substantie: vernix caseosa. Ook ontwikkelt hij deze maand de zuigreflex en is in staat om zijn duim in zijn mond te stoppen. Misschien is hij op dit moment wel aan het duimen.

Aan het eind van maand 4 is je baby zo groot als een paprika. Hij is dan 13,5 cm en weegt 200 gram.

Jij in maand 4 van je zwangerschap

4 maanden zwanger, zwangerschapsgloed

Als je 4 maanden zwanger bent, zit je in het tweede trimester. Veel vrouwen vinden dit de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn meestal minder erg. Bovendien ben je een beetje gewend aan het idee dat je zwanger bent. Misschien ben je zelfs één van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed heeft!

Was vorige maand nog amper aan je buik te zien dat je zwanger bent, aan het eind van de 4e maand heb je al een aardig zwangerschapsbuikje. De kilo’s lijken eraan te vliegen. Idealiter kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. De komende tijd blijf je nog aankomen! Bereken hoeveel jij ongeveer aankomt tijdens je zwangerschap.

Leclerc Baby: de ultieme reisgenoot voor jouw gezin

In samenwerking met Leclerc Baby

Een van leukste dingen van een kleintje is dat je zelf ook weer kinds kan voelen. Samen de wereld verkennen en nieuwe herinneringen creëren als gezin. De Leclerc Baby kinderwagen neemt met zijn gemak al jullie zorgen weg, zodat jullie optimaal kunnen genieten.

Ontdek meer

Tip bij 4 maanden zwanger

Vrouw van 4 maanden zwanger heeft een geslachtbepaling met een pretecho gedaan

Jongetje of meisje?
Na ongeveer 15 weken zwangerschap is het mogelijk om op een echo het geslacht van je baby te zien. Je kan een geslachtsbepaling doen door middel van een pretecho. Als je nog even geduld hebt, kan je het geslacht ook te horen krijgen tijdens de 20-wekenecho, die deze maand plaatsvindt. Of onthul jij het geslacht met een gender reveal? Wachten tot de bevalling is natuurlijk ook een optie!

Plan wat leuks met zijn tweeën
In het tweede trimester voel jij je misschien weer wat energieker. Aangezien je aan het eind van je zwangerschap minder mobiel bent en jullie na de bevalling de hele dag in de weer zijn met je baby, is dit de perfecte periode om nog samen met je partner te genieten. Plan nog een vakantie of bedenk een paar leuke uitjes.

Denk na over waar je wilt bevallen
Nederland is één van de weinige westerse landen waar je de keuze hebt om thuis te bevallen. Alleen bij medische complicaties ben je verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Als je de keuze hebt, denk dan goed na over waar je wilt bevallen.

Volgende maand

5 maanden zwanger

Slaapkop en over de helft

Naar 5 maanden zwanger