4 maanden zwanger

Nieuw trimester, nieuwe energie

Week 17 baby is zo groot als peer
Peer
je baby bij 17 weken
12,2 cm
17 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze maand

 • Trainingskamp in je buik

  Je baby zit niet stil daarbinnen. Er wordt hard geoefend op belangrijke skills, zoals ‘ademen’, zuigen en slikken.

 • Organen in actie

  Verschillende organen beginnen hun werk te doen. Zo maken de nieren nu urine aan.

 • Laagje dons

  Om je kleine warm te houden, groeit er een laagje zacht donshaar over het hele lijfje.

 • Meer energie en een buikje

  Het tweede trimester brengt jou waarschijnlijk meer energie, én een zwangerschapsbuikje.

Je baby is zo groot als een...

Peer

Week 17 baby is zo groot als peer
Gewicht

138 gram

Lengte

12,2 cm

Je baby in maand 4 van je zwangerschap

Wat doet je baby eigenlijk de hele dag als je 4 maanden zwanger bent? Wees maar niet bang dat je kleine zich verveelt. Er wordt hard getraind voor het moment dat je baby jouw baarmoeder verlaat. Oefenen met ‘ademen’, zuigen en slikken… Je kleine buikbewoner heeft het er druk mee. Al deze skills zijn nodig om na de geboorte te kunnen overleven.

Ook in het lichaam van je baby wordt er hard gewerkt deze maand. De organen ontwikkelen zich in rap tempo. Zo begint de maag met het maken van spijsverteringssappen en beginnen de nieren urine aan te maken. Wist je dat de plas van je baby in het vruchtwater terechtkomt en je baby dit weer drinkt? Dit klinkt gek, maar is juist goed voor de ontwikkeling.

Na 4 maanden zwangerschap ziet je baby er steeds meer uit als een mensje. Dit komt onder andere doordat de oren bijna hun uiteindelijke vorm hebben, je kleine nu mini-neusgaten heeft en er wenkbrauwen en wimpers beginnen te groeien. Over lichaamshaar gesproken: het hele lichaam van je kindje raakt nu bedekt met een laagje donshaar. Dit wordt lanugo genoemd. Dit laagje houdt je kleine warm.

3d baby bij 17 weken
24Baby.nl

Gratis babydozen en handige producten

Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen aanvragen met handige spullen voor jou en je baby! Wij hebben de leukste babydozen en andere gratis babyproducten op een rij gezet.

Bekijk babydozen

Jij in maand 4 van je zwangerschap

Als je 4 maanden zwanger bent, zit je in het tweede trimester. Veel vrouwen vinden dit de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn meestal minder erg. Je bent waarschijnlijk minder moe en zit beter in je vel. Daarnaast ben je nu een beetje gewend aan het idee dat je zwanger bent. Misschien ben je zelfs een van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed heeft!

Vorige maand was nog bijna niet aan je buik te zien dat je zwanger bent. Grote kans dat dit nu wel anders is. Aan het einde van de 4e maand heb je al een aardig zwangerschapsbuikje. De kilo’s lijken eraan te vliegen. Als het goed is, kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. En de komende tijd blijf je nog aankomen! Wat precies een gezonde gewichtstoename is voor jou, hangt af van je lichaam. Bereken hoeveel jij ongeveer aankomt tijdens je zwangerschap. Twijfel je over je gewichtstoename of val je zelfs af? Neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Je buik bij 4 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

16 weken zwanger buik
buik 14 weken zwanger
17 weken zwanger buik
17 weken zwanger buik

Jij als partner bij 4 maanden zwanger

Je partner is nog wel een tijdje zwanger. Toch zijn jullie al bijna op de helft. Tijd om sommige ‘regeldingen’ af te kruisen. Het is bijvoorbeeld slim om te kijken naar de zorgverzekering van je partner. Een aanvullend pakket nemen of veranderen van zorgverzekeraar kan namelijk vele euro’s schelen. Goed om hier even naar te kijken.

Heb je al nagedacht over jouw partnerverlof? Als je in loondienst werkt, heb je recht op meerdere weken geboorteverlof. Dit geeft je de kans om meer tijd met je pasgeboren baby door te brengen. Pak de agenda erbij en bedenk samen met je partner hoe jullie dit verlof het liefste willen indelen. Als jullie straks allebei weer gaan werken, is het trouwens ook goed om alvast te kijken naar kinderopvang. Tot slot is dit het moment om de kraamzorg te regelen. Het kan maar vast gebeurd zijn.

To do

Zwanger zijn is...

Om 12 uur ’s nachts een blik knakworsten opentrekken omdat je vergaat van de honger


Quiz

Waar of niet waar: als jij en je partner bruine ogen hebben, kunnen jullie een baby met blauwe ogen krijgen


Volgende maand

5 maanden zwanger

Jij en je kleine slaapkop zijn over de helft

5 maanden zwanger
5