Pompoen
Je lichaam
Deze week
-
Schuivend hoofdje
De schedel van je baby is opgebouwd uit verschillende platen. Deze kunnen nog iets over elkaar schuiven. Wel zo fijn bij de bevalling!
-
Het eerste uur
Misschien maak je deze week wel het eerste uur met je baby mee. Een bijzonder uur waarin veel gebeurt. Genieten, maar ook wennen.
-
Dé datum!
Deze week is het zover: je bereikt je uitgerekende datum! Maar of je baby zich aan deze afspraak houdt, is nog afwachten.
Je baby is zo groot als een..
Pompoen
3400 gram
Gewicht50,8 cm
LengteJe baby bij 40 weken zwanger
In week 40 van je zwangerschap kan het gebeuren: je baby verlaat misschien wel de baarmoeder. De schedel van je baby bestaat uit ‘losse platen’. Dat is best een prettig idee als je bedenkt waar dat hoofd doorheen moet… De losse platen kunnen iets over elkaar schuiven wanneer het hoofd van je baby door het geboortekanaal gaat. Dat scheelt toch weer wat!
Vlak na de geboorte ziet je baby jou nog erg wazig. Het zicht werkt namelijk nog niet goed. Je stem herkent je kindje waarschijnlijk wel gelijk. Die was in de baarmoeder natuurlijk al vaak genoeg te horen. De foetushouding blijft ook buiten de baarmoeder favoriet. Het duurt nog even voordat je baby doorheeft dat er meer beweegruimte is. Ook voelt deze houding vertrouwd en veilig voor je kind.
Als je 40 weken zwanger bent, weet je een klein beetje wat je tijdens de bevalling kan verwachten. Toch is het ook prettig om al te weten wat je te wachten staat in de momenten vlak na de geboorte van je kindje. Direct na de geboorte krijgt je baby al een test: de Apgar-test. De uitslag hiervan, de Apgar-score, bepaalt hoe gezond je baby is. Na vijf en na tien minuten wordt de test herhaald. Ontdek wat je nog meer kan verwachten in het eerste uur na de bevalling >>
Is jouw huis babyproof?
De veiligheid van je baby is natuurlijk erg belangrijk. Helaas zitten ongelukjes in een klein hoekje! Op deze pagina vind je de handigste veiligheidsproducten om in huis te halen.
Jij bij 40 weken zwangerschap
Aan het einde van de 40e week van je zwangerschap bereik je de uitgerekende datum. Dit betekent niet altijd dat je op die dag bevalt. Sterker nog: minder dan 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De kans is dus ruim 95 procent dat je op een andere dag bevalt! Het kan zelfs nog twee weken duren. Probeer geduldig te zijn. Over het zelf opwekken van je bevalling gaan een heleboel bakerpraatjes rond. Seks is de enige waar wetenschappelijk bewijs voor is. Maar of je daar nu nog zin in hebt…
De bevalling komt nu steeds dichterbij. Heb jij in je geboorteplan opgeschreven of je pijnbestrijding wil tijdens de bevalling? Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Pijnbestrijding is alleen mogelijk bij een ziekenhuisbevalling. Het is goed om hieraan te denken wanneer je een keuze maakt. Wil je thuis bevallen? Dan zijn er natuurlijke vormen van pijnbestrijding en alternatieve vormen van pijnbestrijding waaruit je kan kiezen.
Je buik bij 40 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 40 weken zwanger >>
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 40 weken zwanger
Zit jullie baby nog steeds knus in mama’s buik? Gebruik deze extra dagen dan om uit te rusten. Als het goed is, zijn jullie inmiddels helemaal klaar voor de komst van het nieuwe gezinslid. Dus er is nu weinig anders te doen dan afwachten tot de grote dag begint. Pak er een lekkere mocktail bij en zet een mooie film of serie op. Geniet vooral samen nog even van de rust en de zo goed als lege wasmanden.
To do
- Lees de belinstructies na, zodat je weet wanneer je de verloskundige moet bellen.
- Lees je in over informed consent. Dit helpt je om goed geïnformeerd beslissingen te nemen rondom je bevalling.
- Rust uit én beweeg. Binge die serie, lees eindelijk dat boek uit en doe af en toe wat oefeningen.
- Lees positieve bevallingsverhalen, zodat je zelfvertrouwen krijgt en een idee van hoe je bevalling kan verlopen.
- Benieuwd welke tradities rondom bevallen in andere culturen bestaan? Ontdek 10 bevaltradities wereldwijd >>
Zwangerschapssymptomen
Vermoeidheid
Het zal je niet verbazen dat je in deze fase van je zwangerschap weer erg moe kan zijn. Probeer een prettig evenwicht te vinden tussen bewegen en rusten. Dat is voor je lichaam nu het beste.
Harde buiken
Je hebt nu waarschijnlijk vaker last van harde buiken. Soms kan je twijfelen of je te maken hebt met een harde buik of misschien wel voorweeën. Ontdek wat het verschil is tussen beiden en wat je kan doen tegen harde buiken >>
Obstipatie
Je darmen hebben nog maar weinig ruimte. Doordat je enorme baarmoeder op je darmen drukt, kan je makkelijk last krijgen van verstopping. Deze tips tegen obstipatie kunnen helpen >>
Jeukende huid
Word jij gek van de jeuk? Dit kan verschillende oorzaken hebben als je zwanger bent, maar is meestal onschuldig. Probeer niet te krabben, drink voldoende water en zorg voor verkoeling. Dat kan de jeuk minder maken.
Opvliegers
Door schommelingen in je hormoonspiegel kan je last hebben van opvliegers. Kijk ook niet gek op als je drijvend in het zweet wakker wordt. Dit is niet vreemd, maar het kan wel vervelend zijn. Lees meer over opvliegers en zweten tijdens je zwangerschap >>
Urineverlies
Door de grote druk op je blaas en je slappere bekkenbodem ontsnapt er weleens wat urine. Vooral als je moet hoesten, lachen of niezen. Je kan zelf gelukkig een aantal dingen doen tegen urineverlies. En troost je: na de bevalling verbetert het vaak weer snel.
Je weet dat je hoogzwanger bent als…
De helft van je zoekopdrachten bestaat uit ‘hoe bevalling opwekken’
Quiz
Welke kleur heeft de eerste ontlasting van je baby?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app