Papa Jordy: ‘Nu ik vader ben, sta ik anders in het leven’
Sinds 1 juli 2020 is het uitgebreide partnerverlof ingevoerd. Partners krijgen dan na de bevalling meer tijd om met hun gezin door te brengen. Hoe kijken zij tegen het vaderschap en de verlofregeling aan? Jordy is vader van Bo. Hij vertelt hoe hij het vaderschap combineert met zijn werk in de zorg.
Even voorstellen
Naam: Jordy
Leeftijd: 29 jaar
Beroep: verpleegkundige in een ziekenhuis
Papa van: Bo (geboren in oktober 2019)
Burgerlijke staat: geregistreerd partnerschap
Dienstverband: 0,8 fte (donderdag vrij)
Het mooiste kind van de wereld
Het meemaken van de bevalling was een heel bijzondere ervaring. Ongelofelijk om te zien waar het vrouwelijk lichaam allemaal toe in staat is. Tegelijkertijd was het ook behoorlijk heftig. Als man zie je hoe je vrouw pijn lijdt, terwijl je niet veel voor haar kan betekenen. Gelukkig ging het allemaal voorspoedig en mochten we al na een paar uur het ziekenhuis verlaten.
De eerste dagen met Bo waren eigenlijk heel relaxed. Soms zeiden we verbaasd tegen elkaar: ‘Kijk nou, die is van ons.’ Het went snel om met zijn drietjes te zijn, hoewel zo’n kleine ook voor meer drukte zorgt. Een nacht goed doorslapen zit er voorlopig niet in. Als we een middag weg willen, moeten we rekening houden met luiers en slaapjes. Maar het is heerlijk om trots achter de kinderwagen te lopen, met daarin het mooiste kind van de wereld.
Eén team, één taak
Ik werk 32 uur als verpleegkundige en heb een vaste vrije dag. Mijn vrouw Renée werkt 36 uur als verpleegkundig manager in hetzelfde ziekenhuis. Omdat Renée nog met bevallingsverlof is, weten we nog niet hoe het zal zijn als zij weer werkt.
Wel weten we dat we samenwerking heel belangrijk vinden. Het is voor ons vanzelfsprekend dat we gezamenlijk het huishouden doen en voor Bo zorgen. Renée geeft borstvoeding en heeft daar haar handen vol aan. Daarom vind ik het niet meer dan logisch dat ik zoveel mogelijk bijspring, om haar te ontzien.
Nu ik vader ben, sta ik anders in het leven. Ik heb er een rol bijgekregen en voel me verantwoordelijk voor ons kind. Daardoor ga ik met een ander gevoel de deur uit en met een ander gevoel naar huis toe. Voor de geboorte van Bo ging ik bijvoorbeeld vaak nog even sporten na het werk. Nu wil ik zo snel mogelijk naar huis. Lekker naar Renée en Bo.
Bonding na de bevalling
Mijn team collega’s bestaat uit zo’n veertig vrouwen en twee mannen. Door het grote aandeel vrouwen op de werkvloer leven de onderwerpen zwangerschap en baby’s behoorlijk. Mijn collega’s reageerden dan ook enthousiast toen ik vertelde dat ik vader werd. Ze vinden het leuk om eens een andere kijk op zwangerschap te zien. Niet die van een toekomstige moeder die met zwangerschapsverlof gaat, maar die van een vader in spe.
Ik werk onregelmatig, wat na de geboorte van Bo gunstig uitkwam. Hierdoor kon ik na de bevalling twee weken bij mijn gezin zijn. Daarnaast heb ik nu, een maand na de geboorte, twee weken vakantie. Ik raad het collega’s en vrienden zeker aan om na de bevalling zoveel mogelijk verlof en vakantie op te nemen.
Niet alleen vind ik het fijn om veel tijd met Renée en Bo door te brengen, ik vind het ook heel belangrijk. Renée droeg onze zoon negen maanden bij zich, waardoor Bo gewend was aan haar hartslag, stem en geur. Ik vond het belangrijk dat Bo zich ook bij mij zo snel mogelijk veilig zou voelen. Door na de bevalling zoveel mogelijk thuis te zijn, konden we hieraan werken.
Samen tijd doorbrengen
Mijn collega’s zijn flexibel. ‘Laat mij dat dienstje maar doen’, zeggen ze als het nodig is. Daarom is het voor mij niet moeilijk om mijn werk los te laten als dat nodig is. Ik weet dat het goed opgevangen wordt. Ik zou dan ook zeker van de nieuwe verlofregeling gebruik maken, als die gelegenheid zich voordoet. Het inleveren van salaris zou voor mij geen belemmering zijn. Samen tijd doorbrengen is voor mij belangrijker.
Ik ben blij dat de huidige verlofregeling is uitgebreid. Partners krijgen hierdoor de mogelijkheid meer tijd met hun gezin door te brengen. Zo groei je sneller in je rol als ouder.