Moeder houdt baby met zwarte haarkleur vast

Wat wordt straks de haarkleur van je baby? En valt te voorspellen of je baby kaal wordt geboren, met een plukje haar of een volle bos?

Noot vooraf: de gegevens in dit artikel zijn soms wat kort door de bocht. Genetica is namelijk behoorlijk complex. Daarnaast is er naar de erfelijkheid van haar(kleur) veel minder onderzoek gedaan dan bijvoorbeeld de kleur ogen. Het onderstaande plaatje laat de haarkleur zien waarop je baby de grootste kans heeft, maar dit kan ook anders uitpakken.

Haarkleur baby

Genetica speelt een belangrijke rol in je baby’s haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).

Haarkleur baby voorspellen
Dit overzicht laat de haarkleur zien waarop je baby de grootste kans heeft, maar dit kan ook heel anders uitpakken

Blond, bruin of zwart

Om eenvoudig te beginnen laten we het niet-rood/rood-gen nog even buiten beschouwing. Zonder dit gen loopt haarkleur van blond via donkerblond en bruin naar zwart haar. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder het haar van je baby. Een klein beetje eumalinine zorgt dus voor blond haar, veel eumalinine voor zwart haar.

Van iedere ouder krijgt een baby evenveel blond/zwart-genen. Deze kunnen simpel gezegd blond of zwart zijn. Hoe meer blonde, hoe lichter het haar en hoe meer zwarte, hoe donkerder het haar.

Een ouder met veel zwarte-genen, geeft normaal gesproken veel zwarte-genen door en weinig blonde. De kans is dus groot dat hij veel zwarte-genen doorgeeft, maar hij kan ook toevalligerwijs relatief veel van zijn blonde-genen doorgeven. Wil je meer in detail weten hoe dit werkt? Lees dan dit artikel (in het Engels) op site van de Tech Museum of Innovation.

Bovenstaande verklaart waarom kinderen meestal een haarkleur hebben die ergens tussen die van hun vader en moeder in zit, maar andere kinderen van dezelfde ouders wel duidelijk een andere kleur haar kunnen hebben.

Baby rood haar

Tot nu toe hebben we phomelanin (niet-rood/rood-gen) buiten beschouwing gelaten. Deze gaan we er nu bijhalen. Naast de waaier van hoogblond haar tot zwart haar, is er namelijk ook nog rood haar.

Het niet-rode-gen is dominant over het rode-gen. Dit betekent dat als een kind van de vader het niet-rode-gen krijgt en van de moeder het rode-gen, de haarkleur niet rood zal zijn. Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar. Dit verklaart waarom er veel minder roodharigen zijn (minder dan 2 procent heeft rood haar), dan mensen zonder rood haar.

Bovenstaande betekent ook dat 2 ouders met rood haar altijd roodharige kinderen krijgen. Beide ouders moeten immers 2 niet-rode-genen hebben en geven dus allebei ook een niet-rood-gen door. Hun baby krijgt dus automatisch een rode haarkleur.

Als een baby rood haar krijgt, wordt dit vermengd met de haarkleur die hij zou krijgen op basis van de hoeveelheid eumalinine (blond/zwart-gen). Blond en rood haar, maakt dus oranje. Terwijl donkerbruin en rood samen roodbruin wordt.

Kaal of een volle bos haar

Het valt niet te zeggen of je baby straks wordt geboren met een kaal koppie of met een volle bos haar. Het lijkt erop dat ouders die zelf met veel haar zijn geboren ook vaker een kind krijgen dat met haar wordt geboren, maar bij ons is geen onderzoek bekend dat dit bewijst.

Er is ook nog een bakerpraatje dat als je veel last hebt van brandend maagzuur je een baby krijgt met veel haar, maar ook hiervoor geldt dat er geen enkel bewijs voor is. Veel meer dan je laten verrassen na de geboorte zit er dus niet in!

Haar na geboorte zegt niet alles over het haar van later

Het haar van je baby vlak na de geboorte zegt overigens niet alles over hoe dit er een paar jaar later uit zal zien. Een baby kan geboren worden met donker en krullend haar, vervolgens zijn haren verliezen en daarvoor na verloop van tijd steil blond haar terugkrijgen.

Bron foto: Hello Pinecone