De e-sigaret tijdens zwangerschap: is het gevaarlijk?
Dat roken tijdens de zwangerschap ongunstig is voor de gezondheid voor je baby wist je waarschijnlijk al. Maar hoe zit dit nu eigenlijk met de e-sigaret? Heeft deze dezelfde schadelijke effecten als ‘gewone’ sigaretten? En is de elektronische sigaret een veilig alternatief als stoppen met roken niet lukt?
Roken tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, wil je graag dat je baby zo gezond mogelijk geboren wordt. Daarom is het belangrijk om niet te roken tijdens je zwangerschap. Het lukt alleen niet iedereen om te stoppen met roken.
Ongeveer 7% van de zwangere vrouwen in Nederland rookt op enig moment tijdens de zwangerschap. Over de effecten van de tabakssigaret op de gezondheid van je baby is al veel bekend. Maar over de invloed van de e-sigaret is nog maar weinig bekend. Toch kan het gebruik hiervan ook schadelijk zijn.
Wat is een e-sigaret?
De e-sigaret, of e-smoking, is een vorm van roken waarbij geen tabak wordt gebruikt. In gewone sigaretten zit deze tabak wel. De elektronische sigaret werkt op een batterij en bevat een vloeistof (e-vloeistof of e-liquid genoemd). Deze vloeistof wordt verdampt en geïnhaleerd.
De vloeistof bestaat onder andere uit water, aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol en vaak nicotine. Voor de vloeistof is er een ruime keuze in smaken beschikbaar, zoals tabakssmaak, menthol, fruit, chocolade of karamel.
Als gebruiker kan je zelf de nicotinesterkte van de e-sigaret bepalen. De e-sigaret is beschikbaar in veel verschillende merken en modellen. Naar schatting gebruikt ongeveer 3% van de Nederlanders weleens deze vorm van sigaretten.
E-sigaret en zwangerschap
Ongeveer 0.4% van de Nederlandse vrouwen gebruikt de e-sigaret tijdens de zwangerschap. Op dit moment is er nog weinig bekend over wat elektronisch roken met de gezondheid van je baby doet.
Er zijn onderzoeken uitgevoerd op zwangere ratten en muizen. Deze laten zien dat de stoffen in de e-sigaret (vooral nicotine) de ontwikkeling van de organen van de babyrat kunnen beïnvloeden.
Zo heeft het een negatief effect op de longfunctie, het immuunsysteem en de hartfunctie van babyratten en -muizen. Ook kan het de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren en kan het leiden tot een groeiachterstand.
Onderzoek onder zwangere vrouwen is nog maar weinig gedaan. Er is dus nog te weinig bekend over de effecten van de e-smoking tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden om een e-sigaret te gebruiken.
Is de e-sigaret minder schadelijk dan de tabakssigaret?
Veel mensen gebruiken de e-sigaret omdat ze denken dat dit minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Andere redenen om over te stappen op de e-sigaret zijn de lagere prijs en het gebruik als hulpmiddel om te stoppen met roken.
Het RIVM stelt in een rapport dat het gebruik van de e-sigaret minder schadelijk is voor de gezondheid dan de traditionele sigaret. Dit geldt alleen als het in dezelfde mate gebruikt wordt als tabakssigaretten. Toch heeft het gebruik van de e-sigaret ook duidelijk schadelijke effecten voor de gezondheid.
Schadelijke stoffen
In de traditionele sigaret zitten veel kankerverwekkende stoffen. De e-sigaret bevat naast nicotine ook andere schadelijke stoffen, zoals metalen, propyleenglycol, smaakstoffen en glycerol. Deze stoffen kunnen zorgen voor een irritatie en beschadiging van de luchtwegen. En ook deze stoffen verhogen de kans op kanker.
Hoe sterk de effecten op de gezondheid zijn, hangt af van het gebruik van de e-sigaret. De hoeveelheid nicotine die erin zit, de hoeveelheid dampsessies per dag en de hoeveelheid trekjes per dampsessie kunnen per persoon verschillen. Wat de effecten voor de gezondheid op de lange termijn zijn, is onbekend. Hiervoor is meer onderzoek nodig.
Is de e-sigaret een veilig alternatief als stoppen met roken niet lukt?
De e-sigaret wordt vaak gebruikt als middel om te stoppen met roken. Het is alleen niet bekend of dit goed werkt. Daarnaast inhaleren rokers die overstappen op de e-sigaret alsnog nicotine. Dit is niet alleen een schadelijke stof, maar ook de verslavende stof in de traditionele sigaret. Op deze manier blijf je als roker dus verslaafd. Stoppen zal daarom niet per se makkelijker gaan.
Onderzoek e-sigaret gebruik tijdens de zwangerschap
Omdat er zo weinig bekend is over het gebruik van de e-sigaret tijdens de zwangerschap, doen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hier onderzoek naar. In het project “Samen Stoppen, Samen Sterk!” onderzoeken ze het gebruik ervan en de effecten op de zwangerschap en de bevalling. Daarvoor zijn zij op zoek naar vrouwen die niet hebben gerookt en vrouwen die wel hebben gerookt (tabakssigaretten en/of elektronische sigaret) tijdens de zwangerschap.
Meedoen?
Ben je ouder dan 18 jaar en bevallen tussen 1 april 2019 en 1 april 2020? Of heb je in deze periode een miskraam doorgemaakt en was dit een eenling zwangerschap? Dan zoeken ze jou!
Meedoen kan door eenmalig een vragenlijst in te vullen. Dit duurt maximaal 10 minuten en je gegevens worden anoniem verwerkt. Ga naar vragenlijst >>
Lilian Peters en Stella Weiland
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dr. Lilian Peters en Stella Weiland. Beiden zijn ze betrokken bij het project ‘Samen Stoppen, Samen Sterk’. Lilian werkt als onderzoeker en epidemioloog bij het Amsterdam UMC en het UMCG. Stella werkt als promovenda op dit onderzoeksproject bij het UMCG.