Cheesecake als je zwanger bent

Sommige voedingsmiddelen kan je tijdens je zwangerschap beter laten staan. In rauwe melk en rauwe eieren kan bijvoorbeeld een bacterie groeien die gevaarlijk kan zijn voor je baby. Kan je dan wel veilig cheesecake eten als je zwanger bent?

Cheesecake tijdens je zwangerschap

Cheesecake kan je veilig eten als je zwanger bent. Het is dan wel belangrijk dat de cheesecake gebakken is en dus geen rauwe eieren bevat. Ook mag de kaas die erin gebruikt is niet gemaakt zijn van rauwe melk. In rauwe melk en rauwe eieren kunnen namelijk bacteriën zitten die mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Listeria bacterie

In rauwe eieren en producten die gemaakt zijn van rauwe melk kan de listeria bacterie zitten. De kans dat je hiermee besmet raakt is klein. Als dit gebeurt, kan het wel ernstige gevolgen hebben. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Daarom is het goed om deze producten tijdens je zwangerschap te vermijden.

Als een product gemaakt is van rauwe melk, staat dit op de verpakking aangegeven. Dit kan in het Nederlands zijn of met de Franse tekst ‘au lait cru’. Controleer dus voor de zekerheid de verpakking van de kaas waarmee je de cheesecake wil maken. Kazen die je in ieder geval veilig kan gebruiken, zijn roomkaas, ricotta, MonChou en mascarpone.

Salmonella bacterie

In rauw ei kan ook de salmonella bacterie zitten. Wanneer je hiermee besmet raakt, zorgt dit mogelijk voor buikpijn, diarree en koorts. Heb je hoge koorts of raak je uitgedroogd door diarree? Dan kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby.

Cheesecake wordt meestal gebakken. Het ei wordt dan verhit, waardoor gevaarlijke bacteriën gedood worden. Wel wordt de zogenoemde no bake cheesecake soms gemaakt met rauw ei. Eet je buiten de deur cheesecake als je zwanger bent en twijfel je of deze gebakken is? Vraag het dan voor de zekerheid even na.

Andere lekkernijen waar je misschien over twijfelt: