Top 5 grootste angsten rondom de bevalling
Gepubliceerd -Je bevalling is een ingrijpend moment in je leven. Misschien kijk je ernaar uit en kan je niet wachten om je baby te ontmoeten. Toch is de kans groot dat je ook een beetje opziet tegen de bevalling. Dit is de top vijf grootste angsten rondom de bevalling, met tips om hiermee om te gaan.
1. Uitscheuren
Tijdens de geboorte van je kindje staat je vagina flink onder druk. Het kan daardoor gebeuren dat de huid beschadigt. Dit noem je uitscheuren. Veel vrouwen zijn vooral bang voor een totaalruptuur, waarbij je volledige perineum scheurt. De kans hierop is gelukkig klein: slechts twee procent van alle vrouwen krijgt hiermee te maken. Ben je een van die ongelukkigen? Dan geneest een ruptuur meestal goed.
Ben je erg bang voor een ruptuur? Probeer je te bedenken dat de kans hierop klein is. Daarnaast kan het helpen om met je verloskundige te praten. Als je weet wat er kan gebeuren, voel je je misschien beter voorbereid. Er zijn verschillende middelen te koop waarmee je kan voorbereiden op de bevalling, zoals perineumolie of de een geboortetrainer. Dit kan je verder geruststellen.
2. Een knip of kunstverlossing
Je verloskundige of gynaecoloog kan je baby een handje helpen tijdens de geboorte. Met een knip kan je vagina snel wijder worden gemaakt. Gaat het persen moeilijk? Dan kan de verlostang of vacuümpomp uitkomst bieden. Het is goed mogelijk dat je hier zenuwachtig van wordt.
Net als bij uitscheuren kan het prettig zijn om te weten wat je kan verwachten. De kans dat je het meemaakt blijft klein. Toch is het waarschijnlijk een fijn idee dat je weet hoe een dergelijke ingreep verloopt. Je verloskundige kan je informatie geven en je geruststellen.
3. Poepen tijdens de bevalling
Je bevalling is waarschijnlijk niet je meest charmante moment. Een angst die vaak bestaat is om te poepen tijdens de geboorte. Je moet namelijk behoorlijk hard persen om je kindje ter wereld te brengen. De kans bestaat dat er dan ook wat ontlasting meekomt.
Misschien helpt het om te bedenken dat je verloskundige alles al eens heeft meegemaakt. Ze kan daarom prima omgaan met een beetje ontlasting. Bovendien is ze getraind om dit onopvallend op te ruimen. De meeste vrouwen hebben nauwelijks door dat er iets is gebeurd.
4. Veel publiek
Waarschijnlijk lijkt het je niet zo prettig als er veel mensen rond je bed staan als je bevalt. Veel vrouwen zijn bang dat er veel medisch personeel aanwezig zal zijn. Ook familieleden zijn misschien niet altijd welkom bij jouw bevalling.
Weet dat je altijd kan aangeven dat je liever geen toeschouwers wil. Het ziekenhuis wil graag dat jouw bevalling soepel verloopt. Ervaar je extra personeel als storend? Dan kan je hen wegsturen, tenzij hun aanwezigheid nodig is. Daarnaast geven veel vrouwen aan dat ze nauwelijks beseften wie er allemaal in de kamer waren.
5. Complicaties
Helaas verloopt niet iedere geboorte vlekkeloos. Het idee dat er iets misgaat met jou of je kindje kan beangstigend zijn. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed. Bovendien worden jij en je baby tijdens de zwangerschap goed in de gaten gehouden. Dit verkleint het risico op problemen.
Om het gevoel van controle iets vast te houden, kan je een geboorteplan schrijven. Zo heb je duidelijk op papier staan wat er moet gebeuren als er toch iets misgaat. Overleg je plan met je verloskundige, zodat deze goed op de hoogte is van jouw wensen en angsten.
Bevalangst
De meeste vrouwen ervaren wat spanning rondom de bevalling. Dat is heel normaal, het is ook een intense ervaring. Heb je zoveel last van bevalangst dat het je dagelijks leven beïnvloedt? Dan kan het verstandig zijn om eens met je verloskundige of gynaecoloog te praten. Zij kunnen je verder helpen.