Zwangere vrouw rust uit voor bevalling

Wanneer de laatste loodjes zijn aangebroken, kijk je waarschijnlijk uit naar je bevalling. Maar hoe bereid je je hierop voor? Deze 8 tips zorgen ervoor dat je lichamelijk en mentaal in vorm bent voor deze bijzondere gebeurtenis.

Fit je bevalling in

De babykamer is ingericht, de kleertjes liggen gewassen en gestreken in de kast en de vluchttas staat klaar. Alles is klaar voor de komst van je kindje. Maar ben jij er ook klaar voor? Je bevalling is een flinke inspanning voor je lichaam en geest. Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat je er lichamelijk en mentaal goed op voorbereid bent.

1. Eet gezond

Nu je bevalling dichterbij komt, is de verleiding misschien groot om met je lievelingschips of een trommel vol koekjes op de bank te ploffen. Toch is het belangrijk om niet te veel te snoepen. Wanneer je gezond eet, zorg je voor een gezond en fit lichaam. Dit kan je helpen tijdens de prestatie die je straks moet leveren. Af en toe snoepen mag natuurlijk, maar probeer niet te vaak aan je cravings toe te geven.

2. Blijf in beweging

Je buik zit inmiddels behoorlijk in de weg en bewegen gaat waarschijnlijk niet meer zo soepel als je gewend bent. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Het kan kwaaltjes voorkomen of minder erg maken. Ook maak je tijdens lichaamsbeweging hormonen aan die je een geluksgevoel bezorgen. Wandelen en fietsen zijn goede manieren om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven.

Ook zwangerschapszwemmen is een fijne manier om te bewegen, vooral als je last hebt van kwaaltjes zoals bekkenpijn. In het water voel je je gewichtloos en vergeet je even dat je die buik bij je draagt. Badpak aan en zwemmen maar!

3. Angstig? Praat erover

Wanneer je nog niet eerder bent bevallen, kan je behoorlijk tegen de bevalling opzien. Je weet niet goed wat je kan verwachten en bent misschien bang voor de pijn van weeën. Maar ook als je al eens bent bevallen, kan het erg spannend zijn. Bijvoorbeeld omdat een vorige bevalling tegenviel.

Merk je dat je er erg tegenop ziet? Blijf hier dan niet in je eentje mee lopen, maar praat erover. Laat het bijvoorbeeld weten aan familie en vrienden, zodat zij negatieve verhalen voor zich houden. Ook is het goed om met je verloskundige te praten over je bevalangst. Zij staat altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden en kan sommige zorgen proberen weg te nemen.

4. Doe ademhalingsoefeningen

Tijdens de bevalling is een goede ademhaling heel belangrijk. Een verkeerde ademhaling kan de pijn van weeën erger maken. Maar lukt het je om tot diep in je buik te ademen? Dan maakt je lichaam meer endorfine aan, een soort natuurlijke pijnstiller. Ook geeft de juiste manier van ademhalen je een gevoel van controle. Neem daarom regelmatig de tijd om ademhalingsoefeningen te doen. Dit komt goed van pas als het grote moment daar is.

5. Masseer je perineum

Je perineum is het stukje huid tussen je anus en je vagina. Tijdens de bevalling komt hier veel kracht op te staan. Soms zoveel dat er een scheurtje in ontstaat. Dit kan je helaas niet helemaal voorkomen. Wel kan je proberen om de kans op uitscheuren kleiner te maken.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig je perineum masseren de kans op uitscheuren of een knip kleiner kan maken. Hiervoor doe je wat calendula-olie op je perineum en op je handen. Daarna stop je je duimen zover mogelijk in je vagina. Duw ze in een u-vormige beweging richting je anus en opzij. Met je wijsvingers masseer je ondertussen de buitenkant van je perineum. Blijf dit een paar minuten doen, tot de olie ingemasseerd is. Dit maakt je huid soepeler.

6. Zet je plan op papier

In het laatste trimester komt er veel op je af. Je wil alles van de baby uitzetlijst in huis hebben en bent misschien nog druk met het bedenken van een naam en het regelen van geboortekaartjes. Maar heb je ook al goed over je bevalling nagedacht?

Je kan van tevoren niet voorspellen hoe je bevalling zal verlopen. Toch is het goed om een geboorteplan op papier te zetten. Het is niet alleen dé houvast voor hulpverleners bij onverwachte situaties, maar helpt jou ook om je wensen en gedachtes helder te krijgen. Dit kan voor rust in je hoofd zorgen.

7. Duik tussen de lakens

In die laatste maanden van je zwangerschap sta je misschien niet meer te springen om seks. Maar heb je er nog wel zin in? Dan kan vrijen verschillende voordelen hebben voor je lichaam én geest.

Tijdens seks maak je oxytocine aan. Dit gelukshormoon kan de pijn van kwaaltjes minder maken en geeft je een fijn gevoel. Ook is seks een goede training voor je bekkenbodemspieren. Zijn deze spieren goed getraind? Dan helpt dit je bij het herstel na je bevalling.

8. Doe rustig aan

Veel slaap zal je in de eerste tijd na de bevalling misschien niet krijgen. Gebruik je verlof daarom om zo goed mogelijk uit te rusten en neem het er lekker van. Doe middagdutjes, kijk languit op de bank je favoriete series en durf nee te zeggen als je ergens geen energie voor hebt. Hoe uitgeruster je aan je bevalling begint, hoe beter. En vergeet niet te vertrouwen op jezelf. Je kan dit!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app