De Apgar-score
Direct na de bevalling wordt een test afgenomen bij je baby om de Apgar-score te bepalen. Deze test wordt 1 minuut na de bevalling afgenomen en vervolgens na 5 en na 10 minuten herhaald. De score geeft inzicht in de toestand van je baby.
De test wordt afgenomen door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die de bevalling heeft begeleid. De Apgar-score is vernoemd naar de arts, dr. Virginia Apgar, die de test in 1952 heeft ontwikkeld.
Wat wordt er getest?
Voor het bepalen van de Apgar-score wordt je baby op een aantal onderdelen beoordeeld en getest.
Deze onderdelen zijn:
- Ademhaling
- Pols- en hartslag
- Spierspanning
- Aspect / Kleur van de huid
- Reactie op prikkels
In het Engels kan het volgende ezelsbruggetje worden gebruikt: Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning) en Respiration (ademhaling).
Hoe wordt de Apgar-score bepaald?
Op ieder van de bovenstaande onderdelen kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord. 0 punten is de minste score, 2 punten is de maximale score. De scores op de onderdelen ademhaling en hartslag zijn het belangrijkst.
In de volgende tabel staat (grofweg) aangegeven hoe het aantal punten per onderdeel wordt bepaald:
Het totaal van de scores op de 5 onderdelen is de Apgar-score. De maximale Apgar-score is dus 10 punten.
Wat is een goede Apgar-score?
De meeste baby’s halen een Apgar-score tussen de 7 en 10 punten. Dit is een goede score en duidt erop dat de baby gezond is. Meestal scoort een baby bij de eerste test (na 1 minuut) minder punten dan bij de tests na 5 en na 10 minuten.
Als de score na 1 minuut tussen de 4 en 6 punten is, heeft de baby het moeilijk gehad in de periode rond de bevalling. Mogelijk heeft de baby dan even wat extra zorg of zuurstof nodig. Bij de test na 5 en na 10 minuten zal hij waarschijnlijk een hogere Apgar-score halen.
Als een baby na 1 minuut tussen 0 en 3 punten scoort, is direct ingrijpen noodzakelijk. De baby zal bijvoorbeeld worden beademd of er zal hartmassage worden gegeven. In geval van een thuisbevalling zal de verloskundige dan gelijk contact opnemen met het ziekenhuis. Als de latere tests hogere scores opleveren, is dat een gunstig teken.
Wat veroorzaakt een lage Apgar-score?
Een lage Apgar-score wordt vaak veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed van de baby. Dit kan vele oorzaken hebben. Vaak ontstaat er enig zuurstoftekort tijdens de laatste fase van het persen. Bij de eerste test zal de baby dan een wat lagere Apgar-score krijgen. Bij de tweede test, na vijf minuten, is deze meestal alweer boven de 7 punten.
Hoe betrouwbaar is de Apgar-score?
De Apgar-score is een snelle en eenvoudige methode om de toestand en gezondheid van een pasgeboren baby te bepalen en wordt dan ook in Nederland standaard toegepast.
Toch is er ook kritiek op de Apgar-score. Het is immers een zeer globale maat, die weinig specifieke informatie geeft. Ook is de Apgar-score niet geheel objectief, aangezien de ene verloskundige op een totaal van 8 punten zou kunnen uitkomen en de andere verloskundige dezelfde baby 9 punten zou kunnen toekennen. Ook bestaat er een kans dat de score niet geheel juist wordt vastgesteld, als de verloskundige na de bevalling bijvoorbeeld druk is met problemen die de moeder heeft.
Apgar-score bewaren
De Apgar-score zal meestal genoteerd worden. Als dit niet gebeurt, is het handig om hem zelf ergens op te schrijven. Bewaar de Apgar-score op een plek waar je hem terug kan vinden, want er kan later (bijvoorbeeld door de huisarts) naar gevraagd worden. Als je niet meer weet wat de Apgar-score was, kan je dit navragen bij de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die de bevalling heeft begeleid.
Bron hoofdfoto: Sprankelend Fotografie
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app