Opvliegers en zwanger: hoe komt het?
Veel vrouwen krijgen last van opvliegers als ze zwanger zijn. Dit is een onschuldige kwaal, maar kan vervelend zijn. Wat is de oorzaak van opvliegers tijdens je zwangerschap? En wat kan je doen tegen het zweten?
Wat is een opvlieger?
Een opvlieger is een plotselinge aanval van hitte. Je krijgt het vanuit het niets erg warm. Dit duurt een halve minuut tot een paar minuten. Daarna is de opvlieger over en kan je het juist koud krijgen. Tijdens een opvlieger kan je het volgende merken:
Opvliegers en zwanger
Opvliegers komen meestal voor bij vrouwen in de overgang, maar kunnen ook voorkomen als je zwanger bent. Vooral in het derde trimester kan je er last van hebben. Dit heeft waarschijnlijk te maken met schommelingen in je hormoonspiegel.
Tijdens je zwangerschap maak je meer oestrogeen aan. Dit hormoon heeft invloed op veel organen in je lichaam, zoals je hersenen. Deze kunnen hierdoor een beetje anders gaan werken. Zo kunnen ze soms een seintje krijgen dat je het (te) warm hebt. Ook als dat helemaal niet zo is. Je lichaam reageert hierop: je hartslag stijgt, je wordt rood en gaat zweten.
Zweten tijdens je zwangerschap
Veel vrouwen merken dat ze meer zweten als ze zwanger zijn. De oorzaak hiervan hoeft niet altijd een opvlieger te zijn. Meer zweten als je zwanger bent heeft ook de volgende mogelijke oorzaken:
- Verhoogde lichaamstemperatuur. Tijdens je zwangerschap is je lichaamstemperatuur onder invloed van hormonen ongeveer een halve graad hoger dan normaal. Dit kan ervoor zorgen dat je het warmer hebt en meer zweet.
- Betere bloedsomloop. Je lichaam pompt meer bloed rond als je zwanger bent. Hierdoor raakt je lichaam beter doorbloed en kunnen je zweetklieren meer vocht gaan aanmaken.
- Lage bloedsuikerspiegel. Zwangerschapshormonen kunnen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Is deze te laag? Dan kan je je duizelig voelen en gaan zweten.
Nachtzweten en zwanger
Vooral ’s nachts kan je veel last hebben van zweten. Misschien word je weleens badend in het zweet wakker. Dit komt omdat je slaapritme en je temperatuur door hetzelfde deel van je hersenen geregeld worden. Zijn je hersenen druk met het regelen van je slaap? Dan kan je temperatuur sneller verstoord raken, wat ervoor kan zorgen dat je meer gaat zweten.
Wat te doen tegen opvliegers als je zwanger bent?
De volgende tips kunnen helpen als je veel zweet of last hebt van opvliegers tijdens je zwangerschap.
- Draag laagjes. Trek bijvoorbeeld een vest aan dat je makkelijk aan en uit kan doen. Draag liever kleding van katoen of linnen dan synthetische stoffen. Katoen en linnen nemen vocht beter op, waardoor ze minder aan je lichaam plakken.
- Drink veel water. Wanneer je veel zweet, verlies je meer vocht. Het is belangrijk om dit vocht aan te vullen door water te drinken. Wanneer je iedere dag genoeg (1,5 tot 2 liter) water drinkt, verklein je de kans op opvliegers.
- Blijf uit de zon. Hoe warmer je het hebt, hoe groter de kans dat je een opvlieger krijgt. Daarom is het slim om voorlopig even niet te zonnen en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.
- Zet een raam open. In een koele ruimte is de kans op een opvlieger minder groot. Zet daarom als het kan een raam open of zet een ventilator aan.
- Let op je voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen opvliegers uitlokken. Denk aan gekruid eten, koffie en thee. Merk je dat dit bij jou zo is? Dan kan het helpen om deze te laten staan.
- Gebruik katoenen beddengoed. Katoenen beddengoed neemt vocht beter op en voelt koeler aan dan synthetisch beddengoed. Dit kan helpen als je last hebt van nachtzweten.
- Probeer niet te stressen. Stress zorgt er soms voor dat je meer last hebt van opvliegers. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Voel je dat je een opvlieger krijgt? Dan kunnen ademhalingsoefeningen helpen.
Opvliegers na de bevalling
Ook na je bevalling kan je nog een tijd last hebben van opvliegers. Je kan na de bevalling zelfs meer gaan zweten. Dit komt omdat je het vocht dat je vasthield tijdens je zwangerschap eruit zweet. Ook duurt het even voordat je hormonen weer op hun oude niveau zijn.
Geef je borstvoeding? Dan kan het langer duren voordat je hormoonspiegel weer is zoals voor je zwangerschap. Je kan dan wat langer last houden van opvliegers en zweten.