Salami op een pizza mag je als je zwanger bent

Als je zwanger bent, kan je sommige voedingsmiddelen beter vermijden. Ze bevatten mogelijk bacteriën of parasieten die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Het is soms lastig om te bepalen wat je nu wel en niet mag eten. Mag je bijvoorbeeld salami als je zwanger bent?

Salami tijdens je zwangerschap

Het is niet verstandig om salami te eten tijdens je zwangerschap. Over het algemeen wordt de Italiaanse worst tijdens de productie niet voldoende verhit om schadelijke bacteriën, zoals listeria, te vernietigen. Daarnaast heeft de droge worst een hoog zoutgehalte, wat een negatieve invloed op je bloeddruk kan hebben.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Als je de salami verwerkt in een warm gerecht, zoals op een pizza, is het wel veilig om te eten. Je verhit de worst dan voldoende in de oven, waardoor de bacteriën doodgaan. Vanwege het zoutgehalte is het nog steeds verstandig om niet te vaak salami te nemen, maar een enkele keer in een warm gerecht kan niet zoveel kwaad.

Vlees tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap bevat een gezond weekmenu 100-125 gram vlees of vis per dag. Rauw vlees kan je beter vermijden, dus kies liever voor goed doorbakken vleessoorten. Hiermee krijgt je baby goede voedingsstoffen binnen die hem helpen te groeien. Eet je vegetarisch, dan kan het zinvol zijn om een supplement met vitamine B12 te slikken. Overleg dit met je huisarts of verloskundige.

Listeria

Listeria is een bacterie die voedselinfecties kan veroorzaken. Hij komt voor in dierlijke producten, zoals zuivel en vlees, die langdurig gekoeld bewaard worden en die je niet verhit voor gebruik. Temperaturen van meer dan 70°C overleeft de bacterie niet. Producten die je voor gebruik verhit, zijn dus veilig. Besmetting met listeria is zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben, zoals een miskraam.

Andere producten waar je misschien over twijfelt: