slabbetjes, monddoekjes en spuugdoekjes

Op de éne uitzetlijst staan monddoekjes en op de andere spuugdoekjes. Welke van de 2 heb je nu nodig en wat is het verschil? En waarom staan slabbetjes helemaal niet op de uitzetlijst? Heeft je baby geen slabbetje nodig?

Verschil spuugdoekjes en monddoekjes

De termen spuugdoekjes en monddoekjes worden vaak door elkaar gebruikt. Ze lijken dan ook op elkaar en kunnen ook op dezelfde manier worden gebruikt. Het verschil is dat een spuugdoekje eigenlijk bedoeld is om over je schouder te leggen als je baby een boertje moet laten, terwijl een monddoekje is bedoeld als doekje om je baby’s mondje mee af te vegen na een voeding.


De handigste (én leukste) slabbetjes en monddoekjes

Wil je je kindje spelenderwijs eten laten ontdekken, maar heb je geen zin in de kliederboel die erbij komt kijken? Shop dan de fijnste slabbetjes op hema.nl, met of zonder mouwen en opvangbakje. En ook nog eens verkrijgbaar in leuke designs.

Bekijk slabbetjes

Spuugdoekjes of spuuglappen zie je steeds vaker in langwerpige vormen, zodat je deze goed over je schouder kan leggen. Traditioneel zijn spuugdoeken echter net als monddoekjes vierkant (met of zonder ronde hoeken). Monddoekjes kunnen ook de vorm van bijvoorbeeld een ster of hartje hebben.

In de praktijk worden spuugdoekjes en monddoekjes vaak vervangen door een hydrofiele luier. Deze leg je net zo makkelijk over je schouder of kan je gebruiken om de mond van je baby af te vegen. Voordeel van spuugdoekjes en monddoekjes is wel dat deze vaak van badstof zijn en daardoor meer vocht kunnen absorberen. Zeker in het geval van spuugdoekjes is het fijn dat deze niet zo snel doorlekken.

Slabbetje

Slabbetjes zijn echt wat anders dan spuugdoekjes en monddoekjes. Je doet je baby een slabbetje voor als hij gaat eten. Als je baby dan morst, komt dit op het slabbetje en niet op zijn kleding. Zo is alleen het slabbetje vies en hoef je niet na iedere maaltijd je baby om te kleden. Dit scheelt een hoop was.

Er zijn veel verschillende soorten slabbetjes. Je kan ze over het hoofd heen aan moeten trekken, maar het kan ook zijn dat de slab een sluiting aan de achterkant heeft. Dit is dan vaak klittenband of een drukknopje. De traditionele slab kent iedereen wel, maar je hebt daarnaast ook nog een slab met mouwen, een bandana slab en slab met opvangbak.

4 soorten slabbetjes: traditionele slab, slab met mouwen, bandana slab en slab met opvangbak
Van links naar rechts een traditionele slab, slab met mouwen, bandana slab en slab met opvangbak.

Slabbetjes staan niet op de uitzetlijst omdat het na de geboorte nog wel even duurt voor je baby vaste voeding krijgt. Tot die tijd is een slabbetje dus niet nodig en op de uitzetlijst staan alleen spullen die je in de eerste weken na de geboorte nodig hebt. Zodra je baby zelf gaat eten, zal je wel merken dat slabbetjes geen overbodige luxe zijn.