Jongensnamen 2019: moeder speelt met babyzoontje

Op zoek naar inspiratie voor een jongensnaam? Dit worden de jongensnamen trends, inclusief een voorspelling voor de populairste jongensnamen van 2019.

Populaire jongensnamen 2019

Op basis van de ranglijsten van de afgelopen jaren en de trends van 2019 kunnen we een voorspelling maken van de populairste namen van komend jaar. Zekerheid geven kunnen we natuurlijk niet, maar wij gaan voor deze jongensnamen in 2019.

Jongensnamen 2019 top 10:

  1. Levi
  2. Finn
  3. Noah
  4. Lucas
  5. Sem
  6. Tygo
  7. Julian
  8. Mees
  9. Jesse
  10. Luuk

Deze jongensnamen blijven populair in 2019

De laatste jaren is er weinig variatie te vinden in de lijsten van populairste babynamen. In de lijst met meisjesnamen wisselen Julia en Emma elkaar af op de eerste plaats. Uit de tussenstand die de SVB in augustus 2018 publiceerde bleek dat ook bij de jongens weinig nieuwe namen populair zijn geworden.

De top-3 jongensnamen bestaat nog altijd uit Noah, Lucas en Levi. Die trend zal zich ook in 2019 voortzetten. De namen die nu in de top-10 staan, zullen ook volgend jaar onverminderd populair zijn. Wellicht dat de nummer 4 van dit jaar, Sem, in 2019 een podiumplaats bemachtigt.

Trend: korte, krachtige namen

Lange, ingewikkelde namen zijn al een tijdje uit de mode. Jonge ouders geven hun zoontje liever een korte, stoere naam. Jongensnamen zijn in 2019 zo kort mogelijk: het liefst één lettergreep en maximaal 4 letters. Langere namen worden dan ook vaker afgekort. Daniël wordt Daan, Jackson wordt Jaxx, enzovoort.

Daarnaast horen we veel krachtige, stoere klanken. Namen als Max, Finn en Mats gaan we in 2019 veel terugzien. Ook uniseksnamen worden vaker gekozen, dus Robin en Quinn zal je vaker op een geboortekaartje tegenkomen volgend jaar.

Trend: oerhollandse jongensnamen

In de top-10 staan veel namen met een Oerhollandse achtergrond. Daarbij zien we ook een voorzichtige terugkeer van ouderwets aandoende namen als Kobus en Faas. Ook modernere Nederlandse jongensnamen blijven in 2019 populair: Sem, Bram en Noud gaan we in de top-20 terugzien.

Jongensnamen 2019: babyjongetje in maxi cosi

Trend: Bijbelse jongensnamen

De Bijbel blijft een veelgebruikte bron voor jongensnamen. Noah is al een paar jaar ontzettend populair. Ook namen als Levi en Jesse hebben een Bijbelse oorsprong. Deze namen hebben een lange geschiedenis en zullen ook in 2019 populair blijven.

Wellicht hangt de liefde voor deze jongensnamen samen met de trend om de betekenis van een naam zwaar mee te laten wegen. Bijbelse namen hebben vaak prachtige betekenissen. Zo betekent Noah ‘rust, troost’ en Levi staat voor ‘aanhankelijkheid’.

Trend: Arabische jongensnamen

Jongensnamen met een Arabische herkomst worden ook langzaam steeds vaker gebruikt. Dankzij de aandacht voor Arabische culturen in de popualaire media en door Nederlanders met een migratie-achtergrond worden deze namen steeds gewilder. Jongensnamen als Amir, Yassin en Omar gaan in 2019 vaker opduiken.

Mohammed is eigenlijk de populairste Arabische naam, maar staat vaak niet in het lijstje omdat er zoveel verschillende spelwijzen zijn. De kans dat je in 2019 een variant van deze naam tegen gaat komen is groot.

Jongensnamen 2019: baby jongetje op vloerkleed

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app