zwangere vrouw twijfelt wat ze wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap

Je hebt waarschijnlijk pas ontdekt dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Er zijn een aantal dingen die je beter kan vermijden als jij en je baby gezond de zwangerschap willen doorkomen. Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet die je niet mag als je zwanger bent.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

  • Rauwe eieren of producten die met rauwe eieren gemaakt worden.
  • Rauw vlees of rauwe of gerookte vis.
  • Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars of koningsmakreel. Ook niet uit blik!
  • Nederlandse rivierpaling. Kweekpaling kan wel.
  • Soja in grote hoeveelheden. Probeer maximaal 600 ml aan sojaproducten te nemen per dag.
  • Kaas die van rauwe melk is gemaakt. Bijvoorbeeld brie en camembert. Te herkennen aan de woorden au lait cru op de verpakking.
  • Lever en leverproducten, of ander orgaanvlees.
  • Drop in grote hoeveelheden. Of zoethoutthee.
  • Kalebaskalk, oftewel Pimba.
  • Kruiden(preparaten) met absint-alsem, aloë, anijs, basilicum (met mate; dus ook pesto), boerenwormkruid, dong quai, dragon (met mate), efedra, fenegriek (met mate), hoefblad, kaneel (met mate), kava kava, komkommerkruid, nigelle, meidoorn, moederkruid, rabarber, salie (met mate), sassafras, senna, smeerwortel, venkel of zoethout.

Wat mag je niet als je zwanger bent?

Roken

Roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. Het is gevaarlijk voor de baby. Door te roken riskeer je een miskraam, vroeg- of doodgeboorte, verminderde longfuncties bij het kind, luchtweginfecties en aangeboren afwijkingen.

Alcohol

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je ongeboren kind. Ook kleine hoeveelheden is gevaarlijk. Drink daarom helemaal geen alcohol tijdens je zwangerschap.

Drugs

Gewoon niet doen. Je baby kan de schadelijke en verslavende stoffen opnemen, waardoor allerlei complicaties kunnen ontstaan.

Stress

Stress tijdens je zwangerschap kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van je kind. Als je voor een langere periode te maken hebt met een verhoogd stressniveau, kan dit invloed hebben op je bloeddruk. Dit verhoogt de kans op een vroeggeboorte.

Medicijnen

Als je medicijnen slikt, controleer dan altijd de bijsluiter of je medicijnen gevaarlijk zijn voor je zwangerschap, en overleg met je arts of je niet op een ander middel moet overstappen.

De kattenbak verschonen

Het lijkt zo’n onbenullig dingetje, de kattenbak verschonen. Helaas bevatten kattenuitwerpselen een bepaalde parasiet die toxoplasmose veroorzaken. Laat iemand anders dus scheppen! Jij mag niet in contact komen met kattenpoep.

In de tuin werken

Dit is gerelateerd aan het verschonen van de kattenbak. Katten lopen overal rond en kunnen uitwerpselen in je tuin achterlaten. Het is daarom verstandig om handschoenen te dragen als je in de tuin wil werken, om contact met de parasiet te voorkomen.

Eten voor twee

Het Voedingscentrum raadt aan zo’n 300 kilocalorieën meer te consumeren als je zwanger bent. Het is dus onverstandig om letterlijk twee keer zo veel te eten.

Gevaarlijke sporten

De sporten waar je mee moet oppassen zijn bergbeklimmen en skiën boven 2500 meter, contactsporten, paardrijden, (rol)schaatsen, joggen (na 4 maanden is dit te heftig), krachttraining (geen hoge gewichten en na 6 maanden geen buikspieroefeningen meer) en duiken.

Balsporten kunnen met mate en voorzichtigheid beoefend blijven worden zolang het nog comfortabel is. High impact sporten in het algemeen zijn te gevaarlijk, en als er een valrisico is wordt het ook afgeraden.

Sauna

Ga in de eerste drie maanden niet naar de sauna. Daarna is het alleen verstandig als je een regelmatige saunabezoekster bent en als je gezond bent. De infraroodsauna is verboden toegang voor jou. Blijf niet langer dan tien minuten in de sauna zitten en zoek niet de heetste sauna’s op. Pak niet het dompelbad, maar koel af met een koude douche of de afkoelslang. Ook de laatste vier tot zes weken kan je beter niet naar de sauna gaan.

Zonnebank

De warmte van een zonnebank en de uitdroging die jij kan oplopen, kunnen gevaarlijk zijn voor je baby. Daarnaast heb je een verhoogde kans op een zwangerschapsmasker als je de zonnebank opzoekt. Hoewel je wel naar de zonnebank mag als je zwanger bent, kan je het beter niet doen. Lees meer informatie over de combinatie zwanger en zonnebank.

Tropische landen bezoeken

In tropische landen kan je gemakkelijk een ziekte oplopen waar jij niet immuun voor bent. Dit is gevaarlijk voor jou en de baby. Daarnaast is er niet altijd goede medische zorg beschikbaar.

Vliegen

Na 32-34 weken zwangerschap wordt het afgeraden om te gaan vliegen, omdat je dan riskeert dat je in de lucht bevalt. Veel vliegtuigmaatschappijen weren daarom hoogzwangere vrouwen. Medisch gezien kan het echter geen kwaad.