Vrouw vindt zwangerschap geheimhouden tijdens feestje moeilijk

Hoera, je bent zwanger! Sommige vrouwen schreeuwen het zo snel mogelijk van de daken. Andere houden het grote nieuws liever nog een tijdje voor zichzelf. Dat laatste is soms best lastig. Hoe kan je je zwangerschap nog even geheimhouden?

Je zwangerschap geheimhouden

Verschijnt er roze streep op de zwangerschapstest? Dan wil je misschien iedereen het goede nieuws gelijk vertellen. Het is ook mogelijk dat je hier liever nog mee wacht tot na de termijnecho of na het eerste trimester. Dat kan verschillende redenen hebben.

Sommige ouders in spe wachten liever tot ze het hartje van hun baby hebben horen kloppen. Ook angst voor een miskraam kan een reden zijn om het nieuws nog even voor je te houden. De kans hierop daalt flink na de eerste drie maanden. Of misschien willen jullie simpelweg nog samen van het nieuws kunnen genieten, zonder dat anderen ervan weten. De volgende tips maken je zwangerschap geheimhouden makkelijker.

1. Verander je leefstijl al voor je zwangerschap

Wanneer je al zwanger bent, heb je niet zoveel aan deze tip. Heb je echter een kinderwens? Dan is het verstandig om nu alvast je leefstijl aan te passen. Een gezond voedingspatroon en stoppen met roken en alcohol vergroten de kans op een zwangerschap en op een gezond kindje. Bovendien hoef je je leefstijl hierdoor minder aan te passen zodra je zwanger bent. Zo voorkom je dat je omgeving achterdochtig kijkt naar dat alcoholvrije bier of glaasje fris in je hand.

Een nadeel is dat je omgeving door het veranderen van je leefstijl door kan krijgen dat je een kinderwens hebt. Niet iedereen zal dit even fijn vinden. Houd je dit liever geheim? Schuif de veranderingen dan af op een poging om gezonder te leven. Je hoeft niet per se in januari met goede voornemens te beginnen, toch?

2. Laat iemand je helpen om bij het geheimhouden van je zwangerschap

Een partner in crime kan je helpen bij het geheimhouden van je zwangerschap. Misschien zijn er één of meer personen die je het babynieuws al wel wil vertellen, bijvoorbeeld je moeder, beste vriendin of lievelingscollega. Zij kunnen een feestje of borrel makkelijker maken door je drankje weg te moffelen of door stiekem een alcoholvrij drankje voor je te halen. Je partner is hier natuurlijk ook een heel geschikte kandidaat voor.

3. Pas je kleding aan op je zwangerschap

Bij de ene vrouw neemt de buikomvang sneller toe dan bij de ander. De kans is groot dat je ongeveer vanaf 11 weken je normale broeken niet meer dicht krijgt. Wanneer je dan het grote nieuws nog niet verteld hebt, kan het best een uitdaging zijn om je groeiende buik te verbergen. Een broek met een hoge taille en wijde truien of bloesjes kunnen je hierbij helpen. Ook laagjes en kleding met printjes kunnen je buik verbloemen. Probeer wel zo dicht mogelijk bij je eigen kledingstijl te blijven, om te voorkomen dat je alsnog door de mand valt.

4. Bedenk smoesjes voor je veranderde eet- en drinkgedrag

Jij weet dat je die wijn en plakjes chorizo afslaat omdat je zwanger bent, maar dat hoeft je omgeving niet te weten. Er zijn genoeg smoesjes te bedenken die de aandacht kunnen afleiden van je zwangerschap. Werp jezelf op als bob, verzin een antibioticakuur of doe zogenaamd een dagje aan de lijn. Zo kan je genieten van een avondje uit, zonder dat je gezelschap telkens vraagt of je écht geen wijntje wil.

5. Gebruik Google in incognito-modus

Je kent het misschien wel: je googelt één keer een bepaald product en vervolgens kom je het overal tegen. Probeer maar eens uit te leggen waarom je plotseling reclame te zien krijgt van zwangerschapsyoga of positiebroek. Wil je voorkomen dat je op je werk of bij vrienden in deze situatie belandt? Voer dan je zoektochten uit in incognito-modus. Je bespaart jezelf er een hoop gestotter en rode wangen mee.

6. Geef je kwaaltjes de schuld aan iets anders

Het zal je omgeving misschien opvallen dat je er vermoeider uitziet dan normaal. Hiervoor kan je drukte op je werk of slaapproblemen als smoes gebruiken. Een zogenaamd buikgriepje of rommelende darmen kunnen de aandacht afleiden van misselijkheid of je beginnende buikje. Je houdt deze smoezen waarschijnlijk geen maanden vol, maar wie weet helpen ze je af en toe uit de brand.

7. Vertel het nog even niet aan je kindje

Heb je al een kindje? Je staat waarschijnlijk te trappelen om te vertellen dat jullie een tweede kind krijgen. Toch is het misschien beter om daar nog even mee te wachten. Uit enthousiasme flapt hij het geheim er misschien al snel uit. En geef je kindje eens ongelijk, grote broer of zus worden is iets heel bijzonders! Wacht daarom een goed moment af om het je kleine te vertellen. Wat zal dat gezichtje glunderen bij het horen van het mooie nieuws.

8. Sla dat ene feestje of festival eventueel over

Feesten en festivals maken het geheimhouden van je zwangerschap extra lastig. Weet je vrij zeker dat mensen iets door zullen hebben, omdat je normaal gesproken altijd een wijntje drinkt of een sigaret opsteekt? En wil je je zwangerschap graag geheimhouden? Dan kan je misschien beter een keer overslaan. Verzin een smoes en probeer er thuis een leuke dag of avond van te maken. Dat feestje haal je later vast wel een keer in.

9. Nodig mensen bij jou thuis uit

Heb je geen zin om feestjes te moeten afzeggen? Zorg er dan voor dat ze bij jou thuis plaatsvinden. Zo heb je de controle over de hapjes die op tafel komen en hoef je geen toastje met filet americain af te slaan. Bovendien kan je thuis makkelijker een alcoholvrij drankje voor jezelf inschenken. Houd je vrienden en familie voor de gek met druivensap in een wijnglas, of maak voor jezelf een lekkere mocktail. Zo bespaar je jezelf een kater én maak je het geheimhouden van je zwangerschap een stuk makkelijker.